Torsdag den 4. maj


Problemer med daghaver
Københavns amt bliver ved med at spænde ben for planerne om at etablere små 100 daghaver eller små kolonihaver i den gamle skolebotanisk have i Mørkhøj.
Haverne skal erstatte dem, der lå hvor det nye omsorgscenter Rosenlund skal bygges.
Men først har amtet sagt nej til Gladsaxe Kommunes ønske om at opføre små redskabsskure på jordlodderne, og nu kræver amtet anlagt en sti tværs hen over området med daghaver samt et tilstødende areal, ejet af Københavns kommune.
 
Fra hovedstaden foreslår man, at stien i stedet kommer til at gå i skellet på langs og ikke på tværs af de to arealer, så nu har Københavns kommune klaget til Naturklagenævnet.
Klager dér til har opsættende virkning, så førend nævnet har taget stilling bliver der ikke lagt så meget som et forårsløg i de små haver.
 
I mellemtiden må de mange pensionister, der er utålmodige efter at komme i jorden, væbne sig med tålmod.

Jalousidrama endte i vold
Et større jalousidrama endte i midten af januar med et voldeligt opgør på parkeringspladsen ved Stengaard Kirke.
Historien går helt tilbage til 1998, hvor to drenge - den ene fra Gladsaxe, den anden fra Holte - forelsker sig i den samme pige. Det lykkes den ene af drengene at få fat på pigen – men den anden bejler, med bopæl i Gladsaxe, giver ikke op, og forærer pigen en halskæde med et hjerte.
De to 15-årige rivaler har været uvenner lige siden, og har jævnligt fremsat trusler overfor hinanden.
 
I midten af januar er den 15-årige fra Gladsaxe en tur i byen med sine venner, og de er samlet udenfor Stengaard Skole. Her dukker rivalen op og de to kommer op at skændes. I mellemtiden er nysgerrige tilskuere kommet til, og flokken omkring dem vokser til godt 30 personer. Derfor går drengene over på parkeringspladsen ved Stengaard Kirke for at ordne deres mellemværende. Men flokken følger med, og der bliver dannet en ring, med de to rivaler i midten.
 
De råber og hinanden og skubber til hinanden, og tilskuerne hepper alle sammen på drengen fra Gladsaxe, der bliver grebet af stemningen og begynder at slå og sparke på sin modstander. Flokken går med i slåskampen, og begynder at skubbe, nærmest kaste drengen rundt i ringen. Stemningen er meget ophidset og pludselig får den 15-årige gladsaxedreng et baseball-bat stukket i hånden, og rivalen bliver slået både på armen og i hovedet.
 
Da politiet kommer, er flokken forsvundet fra parkeringspladsen, og politiet kører drengen på skadestuen. Han har pådraget sig en mindre hjernerystelse, men ikke umiddelbart alvorlige skader.
 
Den 15-årige fra Gladsaxe blev forleden i retten idømt 1 års betinget fængsel, og han skal betale en erstatning på 5000 kroner.

Bli’r gamle før de får bolig
210 Gladsaxeborgere står i dag på venteliste til én af de tre typer ældreboliger, Gladsaxe kommune tilbyder; beskyttet bolig, ældrevenlig bolig nær omsorgscenter og ældrevenlig bolig.
Dem er der kun i alt 460 af, så ventetiden kan nå op over de tre år.
 
Men den gennemsnitlige ventetid ligger på mellem 10 og 18 måneder alt efter boligtype.
Det viser en opgørelse fra socialforvaltningen.

Tips til skadedyrsbekæmpelse uden sprøjtegifte
Gladsaxe Kommune er jo holdt op med at bruge sprøjtemidler.
Private haveejere må i princippet selv bestemme, hvad de gør inden for havens fire hække, men kommunen henstiller at man så vidt muligt undgår giftene.
Den grønne guide, Jesper B. Larsen, fortæller, at man blandt andet kan slippe af med skadedyr ved hjælp af såkaldt biologisk bekæmpelse, hvor man sætter dyr ud, der spiser skadedyrene. Man kan også lægge et net over planterne, eller flytte bedene fra år til år, så de skadedyr, der har overvintret i jorden ikke vågner op til et veldækket bord.
 
Hvis man både vil undgå ukrudt og sprøjtegift, gælder det om at være tidligt ude. Jo længere tid ukrudtet for lov at gro, jo sværere bliver det at få bugt med det ved hjælp af kost og hakkejern. Så man skal være over de grønne gevækster med det samme.
 
Den grønne guide, Jesper B. Larsen, vil i øvrigt gerne hjælpe gladsaxeborgere, der har spørgsmål til miljøet. Han kan træffes på telefonnummer 44 91 30 12.

Novo-indtægter stiger
Fremgang over hele linien.
Så enkelt kan det siges om Novo Nordisks regnskab for første kvartal i år.
Resultatet før skat steg med 43% og rundede den første milliard, 1.087 mio. kroner for at være helt nøjagtig, hvilket gav 686 mio. efter skat.
 
Novos knap 16.000 ansatte verden over omsatte netto for 5,5 mia.