Mandag den 8. maj


Omsorgssvigt eller politisk chikane?
Opfordringen om at fjerne Gladsaxe byråds tilsynsførende på omsorgscentret Egegården bliver nu en sag for socialudvalget.
Omsorgscentrets leder har sagt sin stilling op, fordi den tilsynsførende, Emilce Nielsen fra Enhedslisten, efter lederens mening modarbejder og laver undergravende virksomhed.
Den vurdering er 13 ledere på Egegården enig i og de opfordrer derfor i et brev til socialudvalget, at Emilce Nielsen fratræder tilsynshvervet.
 
Udvalgets formand, socialdemokraten Erling Schrøder, ser med stor alvor på sagen og vil nu diskutere mulighederne i udvalget.
Der kan være tale om tre løsninger; enten at politikerne overhører ledernes opfordring og lader Emilce Nielsen fortsætte som tilsynsførende, eller at Emilce Nielsen frivilligt lader sig udskifte, eller at udvalget tvinger hende ud.
 
Emilce Nielsen mener selv, at sagen drejer sig om, at hun vil undersøge klager om omsorgssvigt på plejehjemmet til bunds og ikke om politisk chikane og undergravende virksomhed.

Farten sat ned
5131 bilister i Gladsaxe fik sidste år taget nye portrætfotografier.
Fotografier til en pris af mange hundrede kroner pr. foto, alt afhængig af den hastighed den portrætterede har haft under fotograferingen.
Det er naturligvis den automatiske hastighedskontrol, det handler om - den, der blev sat i gang i Gladsaxe af trafikministeren for godt et år siden.
 
De mange hastighedsovertrædere skæpper godt i statskassen og får vel sagtens også lært at sætte farten ned til det tilladte.
Det er der i hvert fald noget, der tyder på, for på flere af de udvalgte veje er gennemsnitshastigheden faldet med mellem 2 og 4 km/t.

Auken siger nej til mange flere og meget større butikker
Miljøminister Svend Auken har i overført betydning snuppet nøglerne til gravkøer, kraner og cementblandere, der ellers skulle være brugt til at bygge flere og større butikker i blandt andet Gladsaxe.
Miljøministeriet har nemlig nedlagt veto mod Københavns Amts plan for udbyggelsen af detailhandlen i amtet.
 
Amtet vil give tilladelse til langt større og langt flere butikker end ministeriet vil være med til.
Her i Gladsaxe kommune vil amtet blandt andet give tilladelse til, at dagligvarebutikker i knudepunktscentrene i Bagsværd og Buddinge må fylde helt op til 5000 kvadratmeter. Det vil svarer til en butik, der næsten er dobbelt så stor som den største dagligvarebutik i Gladsaxe, nemlig Kvickley i Buddinge. Den er 2300 kvadratmeter stor.
 
For øjeblikket forhandler amtet og ministeriet, og hvis de når til enighed, kommer det sikkert til at betyde færre og mindre butikker, end amtet ønskede i første omgang.
De to parter prøver at blive enige inden 1. juli. Hvis de ikke når det inden fristen, overgår sagen nemlig fra amtet til Hovedstadens Udviklingsråd, der også består af repræsentanter fra Frederiksborg og Roskilde amter samt Københavns og Frederiksbergs kommune.

Private fester i Borgernes Hus
Det er højsæson for konfirmationer og dertilhørende konfirmationsfester, men flere Gladsaxe-familier må en tur udenfor kommunegrænsen for at finde festlokaler. Mængden af udlejningslokaler til private arrangementer er nemlig beskeden.
Men, der er håb forude – nærmere betegnet i Borgernes Hus, hvor man hver uge får henvendelser fra private, der gerne vil leje lokalerne, og især i forbindelse med de aktuelle konfirmationfester har der været stor efterspørgsel.
 
Hidtil har huset måttet sige nej til alle forespørgsler i den retning, men i den nye kulturplan stilles der forslag om, at to af husets lokaler fremover vil kunne benyttes også til privat udlejning.
De eneste betingelser er, at man bor eller arbejder i Gladsaxe, at arrangementet bliver afholdt på en fredag, lørdag eller helligdag, og at man selv står for alt praktisk arbejde, såsom opstilling af borde og stole.
 
Det kommer til at koste et sted imellem 1000 og 2500 kroner at leje sig ind i Borgernes Hus – alt efter lokalets størrelse.
 
Forslaget skal bl.a. behandles i Kultur- Fritids- og Idrætsudvalget i morgen aften, og senere i Økonomiudvalget, og hvis det bliver vedtaget vil det sandsynligvis allerede fra efteråret være muligt for private at feste i Borgernes Hus.

KUC-sag efterforskes af Københavns politi
Det bliver ikke Gladsaxe politi, der kommer til at efterforske sagen mod Gladsaxeborgeren, KUCs tidligere formand Poul-Erik Oppelstrup, der mistænkes for at have brugt centerets kreditkort privat.
KUC, Københavns Ungdoms Centers, hidtige formand samt to tidligere direktører blev i sidste uge politianmeldt, men da centeret ligger i København, så bliver det en sag for politiet dér, også selvom kortet er blevet brugt fra privatadressen i Søborg.
 
Poul-Erik Oppelstrup har været KUCs formand siden 1980 og frem til for ganske nylig, hvor kreditkortsagen tog en afgørende vending, da det blev afsløret, at kortet i stort omfang var blevet brugt privat.
 
Poul-Erik Oppelstrup siger til flere landsmedier, at pengene er betalt tilbage, og at han i øvrigt mener sig uskyldig forfulgt.

Ejendomsværdistigninger trods pinsepakke
Et meget lidt velkomment brev havner i disse dage hos Gladsaxes boligejere.
Det er den årlige ejendomsværdi, der nu er gjort op.
Den har betydning for skatten, der med gennemsnitlige værdistigninger på ejendommene på helt op til 26%, også kommer til at stige.
Det er ejerlejlighederne, der oplever den største stigning, efterfulgt af rækkehuse og parcelhuse.
 
Ifølge ejendomsmægler Søren Vestergaard fra Realmæglerne i Bagsværd, så stemmer værdistigningerne meget godt overens med boligmarkedets reelle priser, hvor pinsepakken endnu ikke er slået helt igennem.

Hjælpemidler samles på et sted
Hjælpemiddelenheden i Gladsaxe og Hjælpemiddelcentralen i Rødovre bliver formentlig lagt sammen.
Hjælpemiddelcentralen er et sted, hvor kommunalt ansatte i Københavns Amt kan få vejledning om hjælpemidler som gangstativer og kørestole. Det er også et sted, hvor borgere i Københavns amt hver torsdag eftermiddag kan komme og se de forskellige hjælpemidler.
 
Hjælpemiddelenheden leverer blandt andet talemaskiner, særlige briller til personer med specielle synshandicap og lupper til borgere i Københavns Amt.
 
Men nu skal de to institutioner efter alt at dømme altså lægges sammen, blandt andet for at samle viden om hjælpemidler på ét sted. Det er endnu ikke afgjort, hvor den samlede institution kommer til at ligge.
Københavns Amt har tidligere afsat 1,2 millioner kroner til sammenlægningen og efter at have undersøgt sagen nærmere, anbefaler social- og sundhedsforvaltningen at sammenlægningen sker som planlagt.