Fredag den 10. marts


Lærerprotester mod forringet budget
De var godt og grundigt mukne, de små 200 folkeskolelærere fra Gladsaxe, der tirsdag var til den årlige generalforsamling.
Mukkenheden er rettet mod byrådet, der efter lærernes mening sparer på en række vitale områder.
I en udtalelse fra generalforsamlingen hedder det, at budgettet vil resultere i færre vikartimer, færre holddelingstimer, ringere efteruddannelse af lærerne, forringet skole- og ungdomsvejledning, ringere tilsyn med faglokaler og færre timer til mødevirksomhed.
Lærerne opfatter byrådets budgetlægning som en bevidst nedprioritering af folkeskolen.
Ifølge lærerne, så bruger byrådet også den nye overenskomst til at finde besparelser svarende til 21 stillinger, hvilket de anser som værende en helt urimelig personalepolitik.
 
Formanden for børne- og undervisningsudvalget, socialdemokraten Karin Søjberg Holst, er ikke overrasket over lærernes udtalelse.
"Vi har omlagt budgettet, men om udmøntningen så kommer til at forme sig sådan, som lærerne forestiller sig, det kan jeg vanskeligt sige noget om, den enkelte skole bestemmer jo selv langt hen ad vejen", siger udvalgsformanden til Nyhedsmagasinet.
 
Der er ansat omkring 700 lærere på Gladsaxe Kommunes 14 folkeskoler.

Uenighed om brugerdemokrati
Det mere positive brugerdemokrati faldt med et brag, i hvert fald i den form, som Dansk Folkepartis medlem af Gladsaxe byråd, Irma Henriksen, havde valgt at forelægge det i.
Byrådets flertal forkastede nemlig onsdag Irma Henriksens lange række af forslag, spændende fra opsættelse af ris- og ros-kasser på socialkontorerne til udskiftning af sagsbehandler efter borgerens forgodtbefindende.
Flertallet fandt, at flere af de i alt otte forbedringsforslag enten allerede var effektueret eller ville være meget uhensigtsmæssige at sætte i værk.
 
Irma Henriksen selv synes afstanden mellem byrådspolitikeren på de bonede gulve og borgeren er blevet for stor.

Ulovlige kædebreve via e-mail
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så er de såkaldte pyramidespil igen ved at blusse op herhjemme. Men de er ikke alene om at friste med lettjente og hurtige penge.
Ulovlige kædebreve sendt via e-mail er også et fænomen der er begyndt at dukke op, fortæller vicekriminalinspektør Ole Andreasen fra Gladsaxe Politi.
 
Det typiske kædebrev indeholder som regel et løfte om en form for indtjening, og afsenderen gør meget ud af at fortælle om brevets troværdighed. Men de er som regel ikke skrevet særlig professionelt, der er mange gentagelser, og budskabet om lettjente penge lyder som regel helt usandsynligt, siger Ole Andreasen.
 
Seneste ulovlige kædebrev i omløb er en e-mail med henvisning til computergiganten Microsoft. Brevet lover store beløb, 245 dollars, for hver person man videresender det til – og yderligere 243 dollars for hver gang dén person videresender den pågældende e-mail.

Glasklar afgørelse
Det kan godt betale sig at engagere sig i det lokale liv, ikke mindst når der er politiske beslutninger på vej fra Gladsaxe byråd.
Det viser to glasklare afgørelser fra det senste byrådsmøde, hvor en repræsentant for Søborg Grundejerforening var på talerstolen for at opponere mod krav i et nyt lokalplanforslag.
Specielt er grundejerforeningen utilfreds med et krav om glasdækkede udestuer, der fordobler byggeprisen og gør stuerne ulideligt varme om sommeren.
 
Argumenterne fra Søborg Grundejerforening var med til at få politikerne til at udsætte lokalplansagen for endnu engang at se på problemet med de glasdækkede udestuer.
En lokalplan for et område omkring Peder Hesselsvej i Haspegård kvarter, der også indeholder krav om udestueglas blev taget af dagsordenen af samme grund.

Kommuneshopping aktionen starter onsdag
Nu strammes nettet for alvor om borgere, der svindler med offentlige midler.
Nedtællingen til den store kommuneshopping aktion er i gang, og fra på onsdag den 15. marts, og et år frem, skal 2 medarbejdere udelukkende beskæftige sig med at finde frem til og bekæmpe socialt bedrageri.
 
Kommuneshopping, som socialt bedrageri populært kaldes, koster hvert år kommunerne store summer, og netop derfor gør man nu flere steder i landet en ekstra indsats for at komme svindlen til livs. Og i Gladsaxe har man altså nu ansat 2 medarbejdere på dén konto – en socialformidler og en skatterevisor.
 
Som vi tidligere har fortalt i Nyhedsmagasinet, planlægger man i den forbindelse at tilbyde borgerne frit lejde i en hel måned. Der vil der være mulighed for at få bragt forholdene iorden - hvis man nu skulle have glemt at melde adresseændring, eller uberettiget modtager sociale ydelser fra det offentlige – uden at det får nogen form for økonomiske konsekvenser.
 
Forslaget om Frit lejde aktionen skal endelig godkendes på Økonomiudvalgets møde næste tirsdag.

Flere to-sprogede i Gladsaxe søger gymnasiale uddannelser
Antallet af to-sprogede elever i Gladsaxe der søger de gymnasiale uddannelser, er markant højere end i flere andre dele af landet.
Godt 77% af de to-sprogede elever fra Gladsaxe søger ind på en gymnasial uddannelse, dvs. gymnasiet, HF, HHX eller HTX. I nabokommunerne og Københavns Amt er det kun 61%, og på landsplan søger gennemsnitligt 63,6%. Men, interessen blandt de to-sprogede for de gymnasiale uddannelse er altså betydeligt større i Gladsaxe.
 
Anderledes ser det ud, med søgningen til erhvervsuddannelserne. Her ligger Gladsaxe nemlig, med 23,1% betydeligt under både landsgennemsnittet og nabokommunerne som tæller et sted mellem 36- og 38% af de to-sprogede elever.
 
Tallene og udviklingen var i øvrigt til debat forleden på Integrationsrådet i Gladsaxe´s andet møde.