Fredag den 24. marts


Byrådsmedlem kræver aktindsigt i sagen om Somalisk Forenings manglende tilbagebetaling
Irma Henriksen, medlem af byrådet for Dansk Folkeparti, går nu videre med sagen om Somalisk Forening til Gladsaxes borgmester, Ole Andersen.
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så har foreningen i en periode på snart to år tjent penge på for meget i udbetalt deltagertilskud. Foreningen har ikke overholdt aftaler om tilbagebetaling af de overskydende penge, 2.836,69 kr., og har i det hele taget ikke fremlagt nogen form for regnskab som dokumentation.
 
Irma Henriksen mener, der er tale om lovbrud. Og efter at have drøftet sagen på folkeoplysningsudvalgets møde onsdag, går hun nu til borgmesteren, for at få aktindsigt, og svar på, hvad der er gjort for at inddrage de penge, Somalisk Forening har fået udbetalt i for meget deltagertilskud.
 
Sagen havner senere i Kultur- Fritids- og Idrætsudvalget - som bl.a. tæller Irma Henriksen.
Og her vil hun stille forslag om, at sagen om den manglende tilbagebetaling nu overgår til inkasso.

To unge dømt for vold i skolegård
En 15-årig folkeskoleelev fra Mørkhøj blev i går dømt for gadevold.
Han og en 17-årig kammerat, der også blev dømt, havde den 13. februar i år sparket en anden dreng, der sad på en bænk i skolegården på Mørkhøj Skole.
Drengen blev blandt andet ramt i hovedet og på kroppen, men der skete ikke noget alvorligt med ham.
 
I retten fortalte den 15-årige, at han og seks andre om aftenen ved otte-tiden var gået forbi Mørkhøj Skole, da de pludselig hørte stemmer. Den 17-årige havde lånt en lommelygte og lyst op i ansigterne på dem, der sad i skolegården. "Det var ham, der smadrede min fætter", sagde han.
Og så var nogle af drengene ifølge den 15-årige blevet enige om, "at give ham en lille smule røvfuld".
Den 15-årige indrømmede at have sparket drengen to gange, mens den 17-årige indrømmede at have sparket ham tre gange.
 
"Det er ganske alvorlige omstændigheder. Der var tale om meningsløs, uprovokeret gadevold. Og det er alvorligt, at flere har gjort det i forening", sagde anklageren, Michael Hansen.
Alligevel slap de to drenge med en betinget dom på 40 dages fængsel, fordi de er så unge. En betinget dom betyder, at den kun udløses, hvis de unge begår ny kriminalitet af samme art.
"Der hænger 40 dages fængsel over hovedet på jer, det næste år, så I må virkelig passe på", formanede dommer Hans Christian Poulsen.
Og da den 17-årige efter retssagen gav hånd til forsvarer, anklager, dommer og domsmænd fik han flere formaninger. "Pas nu på".
 
Ud over de to dømte blev en tredje dreng frifundet, fordi det ikke kunne bevises, at han havde været med til at slå eller sparke, og han selv sagde, han ikke havde gjort noget.

En mio. dårlige læsere
Er du over 44 år, ser du meget fjernsyn, læser du ikke i fritiden og har en lav indkomst?
Så er der stor sandsynlighed for, at du hører til blandt de 2-300.000 danskere med de dårligste læse- og regnefærdigheder.
Det viser udvalgte resultater fra en rapport om læse- og regnefærdighederne i 20 lande, der ventes offentliggjort til sommer.
 
Danmark hører godt nok til i det øverste færdighedslag samlet set, men undersøgelsen konkluderer, at omkring en mio. danskere ser ud til at have brug for at få forbedret deres færdigheder.
VUC i Gladsaxe har længe tilbudt basiskurser på et niveau lige under 7.-8. klassetrin, men der er stort ingen søgning, siger souschef Bent Thomsen fra voksenundervisningscentret.
Centret har årligt omkring 2.000 elever, men næsten alle går enten på kurser svarende til folkeskolens afsluttende år eller HF-niveauet.
VUC tilbyder derudover et for alle ganske gratis 70-timers kursus i basale færdigheder.
 
Den sammenlignende analyse fortæller i øvrigt at læsning smitter.
Børn i familier med veluddannede forældre, der ser deres forældre læse, bruger nemlig selv i gennemsnit mere tid på læsning.
Bag undersøgelsen står Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut.

Tomme lokaler provokerer til hærværk
Efter længere tids forholdsvis fred og ro i Høje Gladsaxe-området er der igen begyndt at være uro.
Op til weekenden blev der således smadret termoruder på det gamle ordblindeinstitut for et beløb på ca. 30.000 kroner.
 
Den del af bygningen, der også huser kommuneskolen, ejes af Københavns amt, der nu gennem flere år har ladet lokalerne stå tomme på grund af indeklimaproblemer.
Amtet forsøger stadig at sælge bygningen, men en sandsynlig regning på et to-cifret millionbeløb for at få bragt indeklimaet i orden har indtil videre holdt seriøse købere væk.
 
En i længden uholdbar situation i bestræbelserne på at give området et kvalitetsmæssigt løft i form af pæne og vedligeholdte bygninger - de tomme lokaler står nemlig nærmest og skriger på hærværksfolk

Konservativ ønsker debat om finansieringen af Radio Gladsaxe
Finansieringen af Radio Gladsaxe er emne for et debatoplæg i det seneste nummer af C-orientering, medlemsbladet for det konservative folkeparti i Gladsaxe.
Her stiller et af partiets medlemmer spørgsmålstegn ved, hvorvidt det i det hele taget er en kommunal opgave at finansiere stationen. Radio Gladsaxe er landets eneste kommunalt ejede lokalradio, og er ikke reklamefinansieret, som det er tilfældet med de øvrige danske lokalradioer.
 
Men hvorfor skal det egentlig være sådan, spørger den konservative E.P.Hansen i sit indlæg. Kunne man forestille sig en hel eller delvis privatfinansiering af radioen, og så i stedet bruge de kommunale penge til andre formål, som eksempelvis reparation af hullede veje her i kommunen?
 
Det konservative partimedlem slår i øvrigt fast, at han på ingen måde ønsker Radio Gladsaxe lukket, men blot ønsker en åben debat om alternative finansieringsmuligheder for denne radiostation.