Fredag den 31. marts


Anderledes ungdomskriminalitet i Gladsaxe
De unge er blevet mere lovlydige.
Den nyhed kunne vi allerede bringe sidste uge på baggrund af kriminolog Flemming Balvigs undersøgelse af ungdomskriminalitet i Gladsaxe, Nordjylland og Allerød.
Nu har Nyhedsmagasinet kigget nærmere i Flemming Balvigs rapport, der viser, at der er en del forskelle mellem Gladsaxe og de to andre områder.
 
Hovedkonklusionen om at de unge er forholdsvis lovlydige gælder alle steder. Det er kun to-tre procent af de unge, der tilhører den stærkt kriminelle gruppe.
Men når man kigger på enkelte typer af lovovertrædelser, er der store forskelle.
Unge i Gladsaxe får et flag i karakterbogen, når det gælder ulovlige køreture på udborede knallerter, ulovlige alkoholflasker i inderlommen til klubfester og ulovlige knive på offentlige steder. På de områder er de unge Gladsaxe-borgere nemlig mere lovlydige end deres jævnaldrende i Nordjylland og Allerød.
Mens 25 procent af nordjyderne har kørt på en udboret knallert, er det kun otte procent af Gladsaxes unge.
Og mens 36 procent af Allerøds ungdom har smuglet ulovligt alkohol ind til en klubfest, gælder det kun for 12 procent i Gladsaxe.
Det er også kun en procent af de unge i Gladsaxe, der har haft en ulovlig kniv med på offentlig vej mod henholdsvis tre og fire procent de andre steder.
 
Men selv om Gladsaxes unge altså opfører sig pænt på nogle områder, er der også problemer.
Samlet set er Gladsaxe det sted, hvor flest unge får hæftet betegnelsen kriminel på sig.
Det gælder otte procent mod seks procent i Allerød og Nordjylland.
Gladsaxeunge er også den gruppe, der oftest svarer ja til, at de er blevet skældt ud af voksne på grund af chikane eller lignende. Her i kommunen er det 28 procent mod 27 procent i Allerød og 14 procent i Nordjylland.
 
Flemming Balvigs undersøgelse bygger i alt på svar på 1270 unge fra 8. og 9. klasse. I Gladsaxe har 377 8. klasseselever deltaget.

Grønt vand i hanerne
Nu skal drikkevandskvaliteten i Gladsaxe tjekkes.
Det sker i morgen lørdag den 1. april, hvor teknikere fra de lokale vandværker og –boringer undersøger vandet for en række giftstoffer.
Det sker ved hjælp af et ufarligt grønt farvestof, der hældes i drikkevandet, og som kun antager den grønne farve, hvis vandet er forurenet.
 
Katrine Henriksen fra Miljøstyrelsen siger til Nyhedsmagasinet, at det er den seneste tids fund af mættede og flerumættede fedtsyrer i vandet, der er baggrunden for den tilbundsgående undersøgelse.
 
Vandværksfolkene beder folk holde øje med farven på vandet i tidsrummet mellem kl. 14 og 16.
Skulle vandet blive en anelse lysegrønt er der kun tale om en lettere helt ufarlig forurening. Bliver vandet i hanerne mørkere grønt, så er der grund til at passe på og kontakte teknikerne.
Jo mørkere grøn, des større indhold af dioxin og andre miljøfremmede stoffer.
Så hold øje med vandet i morgen den 1. april.

Gladsaxes borgmester bakker op om positiv integrationspolitik i annoncekampagne
1038 navne, kendte som ukendte, har i denne uge figureret i store avisannoncer, under overskriften "Det er blevet flovt at være dansker".
Folk som biskop Kjeld Holm, forhenværende direktør for Nationalbanken Erik Hoffmeyer og medlem af folketinget Mimi Stilling Jakobsen opfordrer i annoncen danskerne til at bakke op omkring en ny og mere positiv integrationspolitik.
Blandt de mere end 1000 der har tilsluttet sig appellen, er borgmester Ole Andersen. "Integrationsdebatten er gået grassat, og jeg håber at dette initiativ vil hjælpe med til at debatten nu tager den rigtige drejning" siger Ole Andersen.

Nye toner skal få de unge i kirke
Buddinge Kirke inviterer nu på søndag, for første gang, til rytmisk Gudstjenste.
Gospel, pop og rock kombineret med et kristent budskab skal få de unge til at gå i kirke, mener den unge initiativtager, Tobias Nedergaard Olesen, der fik idéen, efter at have overværet en rytmisk Gudstjeneste i Herlev.
 
Og i Buddinge Kirke er de nu gået med på idéen om at afholde rytmiske gudtjenester hver første søndag i måneden, med start søndag kl. 11.15.
Der vil være orkester og sangere i kirken, og de kirkegængerne er meget velkomne til at stå op under sangene, fortæller Tobias Nedergaard Olesen, der regner med et fremmøde på omkring 80 mennesker til den første rytmiske gudstjeneste.

Seks ansøgere med i slutspurten om jobbet som ny socialdirektør
Spændingen om, hvem der bliver Gladsaxe nye socialdirektør stiger et par grader i de kommende uger.
Ud af de i alt 34 ansøgninger har man nu udvalgt seks, og på mandag begynder jobsamtalerne.
Ansøgerfeltet er ligeligt fordelt på køn – tre mænd og tre kvinder – og hvem der får jobbet, bliver – hvis alt går efter planen - besluttet på et ekstraordinært byrådsmøde den 29. april, og den nye socialdirektør kan så tiltræde den 1 juni.