Fredag den 10. November


Overforbrug af medicin

Omkring 10% af indlæggelserne på hospitalernes medicinske afdelinger skyldes overforbrug og forkert brug af medicin.
Københavns amts social- og sundhedsudvalg mener, at godt 3.000 ældre i amtet oplever problemer og bivirkninger med medicinforbruget, og det er en situation, der nu skal gøres noget ved.
 
"En del praktiserende læger er hurtige med receptblokken og mange patienter får også medicin med hjem, når de udskrives fra hospitalerne", siger Preben Andersen, socialdemokratisk medlem af udvalget.
 
Til januar søsættes et projekt med mellem 100 og 200 patienter og 30 praktiserende læger, der skal klarlægge problemets præcise omfang.
Det er også meningen, at det sundhedsfaglige personale på plejehjem skal inddrages, fordi de ofte er ansvarlige for beboernes medicinering.

Optagelsesprøver trods uvis fremtid

En alternativ musicalskole på Gladsaxe Teater vover pelsen og inviterer til optagelsesprøve, selvom skolens fremtid langt fra er afgjort endnu.
Det Musikdramatiske Væksthus som projektet hedder, startede i januar som en musicalskole for særligt talentfulde unge med mod på større udfordringer end dem, de normalt kan få på eksempelvis de kommunale musikskoler.
Det første hold afsluttede forløbet i august måned.
 
Men, projektet var et forsøg, et pilotprojekt, finansieret af Københavns Amts udviklingspulje.
Og først den 28. november skal Undervisnings- og kulturudvalget beslutte, om amtet også i fremtiden vil bakke op økonomisk omkring Det Musikdramatiske Væksthus.
Men så lang tid kan skolen ikke vente. Hvis man venter med at indkalde til optagelsesprøver til efter den politiske beslutning er truffet, så vil der ikke være tid nok til at forberede et nyt undervisningsforløb med start i januar 2001, mener projektleder Frank Rubæk. Og derfor har Kulturel Forvaltning nu indkaldt til optagelsesprøver – selvom det er uvist, om projektet overhovedet bliver til noget.
 
Det Musikdramatiske Væksthus var en del af amtets kulturplan for 1999-2000, og formanden for Undervisnings- og kulturudvalget, Lars Abel, har tidligere udtalt sig i positive vendinger om det nye bud på en musicalskole.
Sidst der var optagelsesprøver var der mere end 200 håbefulde ansøgere – kun 20 slap gennem nåleøjet.

Skolerengøring skal evalueres

På onsdagens byrådsmøde klagede en borger over rengøringskvaliteten på byens skoler.
Han mente, den var alt for dårlig.
Borgmester Ole Andersen sagde, at rengøringen efter hans opfattelse er udmærket, men der skal nu foretages en evaluering, så der kan rettes op på eventuelle fejl.
 
(lyt til lydududgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Stadion ikke elite-klar

Tidligst om to år kommer Bagsværd stadion til at leve op til kravene til et atletikstadion i den bedste klasse.
I dag mangler der blandt andet tilløbsbaner og vandgrav til forhindringsløberne, og det giver problemer for de mandlige atleter. De vandt nemlig 1. division i år og skal derfor næste sæson træde op i elitedivisionen.
Men de fire hjemmekampe bliver nok ikke afviklet på det idylliske stadion i Bagsværd, men hos én af konkurrenterne, hvor faciliteterne er i orden.
 
I Gladsaxe kommune arbejdes der med en økonomisk plan, der levner plads til den nødvendige vandgrav og andre forbedringer i år 2002 – så er der jo blot tilbage at håbe, at herreholdet fra Bagsværd Atletik Club også ligger i den bedste række til den tid.

Socialdirektør deltager i Tænketank
Gladsaxes socialdirektør Jane Torpegaard er, i ordets bogstaveligste forstand, gået i tænketank.
Det er indenrigsminister Karen Jespersen der har nedsat et bredt sammensat panel, der udover Jane Torpegaard blandt andre består af Naser Khader fra Københavns Borger-repræsentation og professor Nina Smith fra Handelshøjskolen i Århus.
Deltagerne skal diskutere integration, og komme med analyser og vurderinger af, hvordan målsætningerne for integration kan opfyldes, også på længere sigt.
 
"Vi har jo ikke haft vores første møde endnu, så jeg forholder mig i øjeblikket lidt afventede overfor, hvad min egen rolle i forbindelse med Tænketanken bliver", siger Jane Torpegaard til Nyhedsmagasinet.
Tænketanken er så ny, at der endnu ikke er fastsat en dato for det første møde.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Lokalhistorisk lytterkonkurrence!

Gladsaxes borgere får nu en enestående chance for at lære deres by bedre at kende.
Fredag har Radio Gladsaxe premiere på noget så særligt som en lokalhistorisk lytterkonkurrence med lokalhistoriker Arne Hermann som quiz-bestyrer.
 
"Der er så mange spændende steder i Gladsaxe som folk, der har boet i kommunen endda i mange år, endnu ikke har opdaget eller lagt mærke til. Og det vil vi nu gøre noget ved", siger Arne Hermann, der hver fredag besøger mere- eller måske især mindre kendte steder i byen. Og det er så op til lytterne, ved hjælp af små hints og ledetråde, at gætte, hvor Arne Hermann er henne.
 
"Hermanns Hemmeligheder" hedder konkurrencen. Den kommer i programmet Nyhedsmagasinet hver fredag, og hver måned trækker Radio Gladsaxe lod blandt besvarelserne om en middag for to på en af byens restauranter.


Hør flere nyheder i fredagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet