Tirsdag den 28. November


Unge redder mand under brand

En gammel mand kan måske takke tre store drenge for sit liv.
I går aftes ved 22-tiden opdagede de tre unge i 16-års-alderen, at det røg i opgangen på Lykkesborg Allé 1 i Søborg.
Der var gået ild i stuelejligheden, formentlig fordi den ældre beboer havde røget.
"Det var nogle vakse unge gutter", fortæller vagthavende hos Gladsaxe Politi.
De fik både alarmeret de andre beboere i opgangen og ringet til politi og brandvæsen, og så bar de den gamle mand ud af lejligheden.
 
Ingen kom til skade under branden, men tre måtte på skadestuen til tjek for røgforgiftning.
Den gamle mands lejlighed er foreløbig ubeboelig, så han er flyttet ind på et omsorgscenter.

22 bøder på to timer

På to timer udskrev Gladsaxe Politi i torsdags 22 bøder til borgere, der ikke havde styr på sikkerhedsselerne.
Som led i en landsdækkende kampagne for korrekt brug af sikkerhedsseler tog tre motorcykelbetjente opstilling ved Gladsaxevej 369, og mellem klokken 13 og 15 gik 22 bilister altså i nettet.
 
Nu planlægger politiet en ny færdselskampagne, der kan blive dyr for sorte cyklister.
I hele politikredsen vil politiet kontrollere cyklisterne i de mørke morgentimer og mørke eftermiddagstimer.
 
Bøden for at køre uden lys på cyklen er 500 kroner for voksne og 300 kroner for de 15-18-årige.
Hvis man ikke har lys på cyklen og samtidig overtræder en anden del af færdselsloven koster det 500 kroner pr. forseelse. Med andre ord skal voksne, der for eksempel kører på fortovet uden lys af med 1000 kroner.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Forlig mellem Gladsaxe Teater og Lyngby-Taarbæk kommune

Gladsaxe Teater og Lyngby-Taarbæk kommune har nu fået afklaret spørgsmålet om en ekstraregning på næsten to millioner kroner efter sommerens opførelse af Aladdin i Ulvedalene i Dyrehaven.
Teatret anlagde for godt en måned siden voldgiftssag mod Lyngby-Taarbæk kommune, fordi kommunen ikke ville være med til at dække udgifterne i forbindelse med bl.a. en scenekonstruktion som blev langt dyrere end forventet, og som var med til at overskride budgettet betydeligt.
Nu er der indgået forlig, og Gladsaxe Teater får 900.000 kroner.
 
"Vi er tilfredse med, at vi så langt hen ad vejen har fået hvad vi gerne ville have. Vi har jo faktisk fået en indrømmelse af, at vi havde noget til gode, og det er jo fint", siger Tove Smidth, der er formand for teatrets bestyrelse til Nyhedsmagasinet.
 
Og Lyngby-Taarbæk kommune, ja de har nu – igen - indledt et samarbejde med Det Kongelige Teater, ligesom de forsøgte det i 1998. Dengang blev de to parter rygende uenige om repertoiret i Ulvedalene og Lyngby-Taarbæk kommune tog i stedet kontakt til Gladsaxe Teater.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

AB og Gladsaxe kommune i lovligt samarbejde

Gladsaxe kommunes aftaler med fodboldaktieselskabet AB bliver frikendt for eventuelle konkurrenceforvridende elementer i en specialeafhandling fra to jurastuderende på Københavns Universitet.
De har undersøgt ni kommuners stadionaftaler med de lokale professionelle fodboldklubber, aftaler dækkende reklamer, leje af stadion og bygninger, og andre særaftaler, som har været genstand for de kommunale tilsynsmyndigheder.
 
Den lokalpolitiske gruppering, Gladsaxelisten, har tidligere klaget til Konkurrencestyrelsen og Tilsynsrådet over kommunens samarbejde med AB A/S.
Listen har bl.a. påpeget, at lejen for bygninger ved stadion er sat for lav.
Men både på dét område og hvad angår lejevilkårene for stadion og reklameaftalen, er alt foregået efter bogen, konkluderer den juridiske specialeafhandlng.
Aftalerne er indgået på samme vilkår som private investorer må antages at ville gøre det, og er derfor i overensstemmelse med markedsøkonomiske principper.
 
Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Ole Andersen, kommenterer afhandlingen således: "Vi har lagt stor vægt på at overholde reglerne på området, derfor er det kun tilfredsstillende at specialeafhandlingen konkluderer som den gør".
 
Fem andre kommuner har haft mindre held med at holde aftalerne på den rigtige side af loven.
De to jurastuderende, Jakob Plesner Mathiasen og Louise Jessen Høyer, vurderer nemlig, at både Kolding, Viborg, Farum, Køge og Aalborg kommune yder ulovlig støtte til de professionelle fodboldklubber.

Nyt overfaldsalarmsystem på psykiatrisk afdeling

Overfaldsalarmsystemet på Amtssygehuset i Glostrup er så forældet, at det nu bliver skiftet ud.
Alarmsystemet på de psykiatriske afdelinger har for længst har fejret søvbryllup, det er nedslidt og umoderne - og så gammelt, at det ikke længere er til at skaffe reservedele, når det går i stykker.
Overfaldsalarmerne er vigtige, fordi personalet på de psykiatriske afdelinger til enhver tid skal have mulighed for at tilkalde hurtig hjælp fra kollegaer, hvis de føler sig truet eller bliver overfaldet.
 
Det nye overfaldsalarmsystem bliver et topmoderne radiobaseret anlæg med både trådløse sendere og et system forbundet af ledninger, så hvis det ene anlæg går ned, så træder det andet i kraft.
Det kan også vise, hvor alarmopkaldet kommer fra.
Systemet er mere stabilt, og bør give personalet den optimale sikkerhed.
 
Udskiftningen af overfaldsalarmer forventes at komme til at koste i nærheden af 12 millioner kroner fordelt på tre år.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Petersson fik årets idrætspris

Han har vundet 15 medaljer, fordelt på 5 olympiske lege, og nu kan han føje et nyt trofæ til samlingen - Gladsaxe idrætspris 2000.
John Petersson fra Gladsaxe Idræts Forening´s svømmeafdeling gjorde sig igen bemærket, da han for nylig vandt tre bronzemedaljer ved handicap-OL i Sydney. Og selvom han stadig er blandt de allerbedste i verden, så stopper John Petersson nu sin internationale svømmekarriere for at få mere tid til familie og uddannelse.
 
Også Henrik Høj Petersen fra Bagsværd Boldklub blev hædret - han blev tildelt årets idrætslederpris for sin store arbejdsindsats gennem mere end 20 år, bl.a. som ungdomsformand, træner og initiativtager til et forældreuddannelsesudvalg.
De to prismodtagere fik hver en bronzefigur, "årets bjørn" designet af Bjørn Nørgaard samt en
helt kontant anerkendelse på hver 5.000 gode kroner.
 
Det er henholdsvis 28. og 26. gang idrætslederprisen og idrætsprisen bliver uddelt i Gladsaxe, og det skete traditionen tro i forbindelse med den årlige idrætsmodtagelse, som fandt sted på rådhuset mandag aften.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Hør flere nyheder i dagens lydudgave

af Nyhedsmagasinet