Mandag den 2. Oktober


Stor slutspurt af indsamlere i Gladsaxe

Interessen for at samle ind for Røde Kors ved årets store landsindsamling søndag var overvældende i Gladsaxe. For kun en uge siden havde 62 indsamlere meldt sig – men i går tog 217 Gladsaxe-borgere raslebøssen i hånden og gik på gaden i den gode sags tjeneste.
I Gladsaxe blev der samlet 178.558 kroner ind, hvilket endda er en lille smule mere end sidste år.
 
Men for bare en uge siden, var der ikke meget der tydede på et stort indsamlingsresultat. "Det så virkelig ret bekymrende ud til at begynde med, og så lige pludselig så strømmede det ind med indsamlere, og vi fik næsten dækket alle ruterne i distrikterne" fortæller Bodil Øgård, der koordinerede indsamlingen i Gladsaxe.
 
På landsplan samlede 19.000 indsamlere næsten 20 millioner kroner ind – et af de højeste resultater i de ti år, Røde Kors har samlet ind.

Liv i lopperne

Loppemarkedet ved Kørom i Bagsværd er lige så stille ved at dø ud.
Placeringen, om ikke i Bagsværds skammekrog, så dog væk fra alfarvej, betyder nemlig, at der kommer færre og færre besøgende, og så er det ikke sjovt at være loppe med standplads.
Men nu er der hjælp på vej.
Lopperne har klaget deres nød til politikerne i teknik- og miljøudvalget, og både lopper og politikere peger på, at pladsen foran Gladsaxe rådhus kunne være en relevant afløsning.
 
Loppemarked-sæsonen varer en måneds tid endnu og starter igen til maj, og da bliver det formentlig på Gladsaxe rådhusplads.

Forhøjede bødetakster skræmmer ikke

Gladsaxe-trafikanterne lader sig tilsyneladende ikke skræmme af de nye, forhøjede bødetakster.
Selvom det er blevet betydeligt dyrere at køre over for rødt, køre uden sikkerhedssele eller snakke i mobiltelefon imens man kører, så er mængden af lovovertrædelser i trafikken stort set uændret, fortæller politikommissær Jørgen Aasberg fra Gladsaxe Politi. Til gengæld er der kommet mere politi på gaden, fordi det nu er kontoruddannede og ikke politifolk der tager sig af det administrative arbejde i forbindele med bødeforlæg, og det sparer politiet for en masse indetid.
 
De nye takster trådte i kraft den 1. september, og alle bøder indenfor færdselsloven er nu hævet til 500 kroner, med undtagelse af to tilfælde. Hvis en bilist kører over for rødt, eller laver unødig støg og røg i forbindelse med såkaldte "burn outs" så koster det i dag 1000 kroner.
Og som noget nyt kan politiet nu skrive op til tre forseelser af gangen - det betyder at bøden kan komme helt op på 1500 kroner, hvis man eksempelvis både har glemt kørekortet, undlader at blinke når man skal dreje og samtidig kører rundt på nedslidte dæk. Der er altså ikke længere nogen form for mængderabat ved flere overtrædelser, advarer Jørgen Aasberg.
 
Og hvis man vil vide mere om de nye bødetakster, så kan man få en brochure hos Gladsaxe Politi på Fremtidsvej.

Alkoholkampagne med fokus på afsavn

Billedet af en far der ligger henslængt på drømmesengen udenfor sommerhuset, mens sønnen håbefuldt venter med en fodbold, vil blive sat op på plakater og trykt igen og igen i aviser i denne uge.
I dag starter den landsdækkende uge 40-alkoholkampagne, og forebyggelsesrådet i Københavns Amt sætter i år fokus på familiens afsavn, når en forælder eller ægtefælle drikker for meget. Og udover at minde om de anbefalede genstandsgrænser – 14 ugentlige genstande for kvinder og 21 for mænd – så skal kampagnen hjælpe til med til at synliggøre, om man måske selv eller én i omgangskredsen drikker lidt for meget.
 
"Der vil være annoncer i aviserne og spots i fjernsynet. Samtidig har Københavns Amt sammen med Lænken sørget for, at der kommer udstillinger og boder rundt omkring, bl.a. så vil frivillige fra Lænken i denne uge være at finde på Amtssygehuset i Herlev. "Hvis man har et alkoholproblem, så er det meget rart at tale med andre, der har haft det samme inde på livet. Så åbner man mere op" siger konsulent i Forebyggelsesrådet, Tove Bonsvig.
 
Alkoholkampagnen er tilrettelagt af Sundhedsstyrelsen, og gennemføres hvert år i uge 40 i samarbejde med amterne.

Populære vinterture fortsætter

Antallet af guidede ture i den fri natur i Københavns Amt er bevaret, på trods af, at den grønne guide blev sparet væk i amtets budget for år 2000.
I stedet blev der efter sommerferien ansat en ekstra naturvejleder, og dét betyder, at de nu to vejledere også i fremtiden vil stå for ca. 50 arrangementer om året.
I de kommende uger bliver der sendt en folder på gaden over vinterens tilbud til folk med hang til frisk luft og raske gåture.
De 25 arrangementer er fordelt over hele Københavns Amt, og i Gladsaxe vil der bl.a. være besøg i Aldershvile Slotspark, traveture langs Bagsværd sø og virksomhedsbesøg hos Novo Nordisk.
 
De guidede ture er stadig et populært tiltag, med i gennemsnit 50 til 60 tilmeldinger pr. tur – alt afhængig af vind og vejr - fortæller naturvejleder Stig Englund.
 
Folderen "Natur & miljø – oplevelser og viden", der indeholder en oversigt over vinterens arrangementer, fås på biblioteker, apoteker og på rådhuset.


Lydudgaven af Nyhedsmagasinet bliver pga tekniske vanskeligheder desværre først opdateret igen 3.10



Fintælling af stemmerne i
Gladsaxe Kommune ved eurovalget
I alt
Ja: 17.751
Nej: 22.229
 
Bagsværd
Ja: 2.240
Nej 2.113
 
Buddinge
Ja 1.228
Nej 1.485
 
Egegården
Ja 2.075
Nej 3.031
 
Høje Gladsaxe
Ja 829
Nej 1.536
 
Kildebakken
Ja 1.142
Nej 1.557
 
Marielyst
Ja 1.613
Nej 1.815
 
Mørkhøj
Ja 1.512
Nej 2.833
 
Stengården
Ja 2.901
Nej 2.544
 
Søborg
Ja 1.517
Nej 1.869
 
Vadgård
Ja 1.727
Nej 2.152
 
Værebro
Ja 967
Nej 1.294