Tirsdag den 5. september


Forsøg med privat hjemmehjælp sat igang
Hjemmehjælpen i Stengård distrikt er nu på private hænder, og borgerne kan fremover forvente større sikkerhed og mere stabilitet i hjemmehjælpen, siger de nye leverandører.
Gladsaxe Kommune besluttede i 1999, som forsøg, at udlicitere et af kommunens fem hjemmehjælpsdistrikter, med det formål, at afgøre om der er penge at spare, uden at kvaliteten sænkes. Og i går overtog den private virksomhed Forende Care så officielt opgaven.
 
Forenede Care, der er en del af selskabet Forenede Service på Buddingevej, står allerede for bl.a. rengøringen i flere af landets kommuner, men opgaven i Gladsaxe er den første hjemmehjælpsopgave, der inkluderer pleje, selskabet har fået i Danmark.
Alligevel er Forenede Care nu parat til at bevise, at en privat virksomhed kan tilbyde borgerne bedre hjemmehjælp end kommunen. Bl.a. har firmaet et meget lavt sygefravær hos personalet på kun 2%, fortæller koncernchef i Forenede Service, Peer C. Krogh.
 
Udliciteringen i Stengård distrikt omhandler hjemmehjælp døgnet rundt for 414 borgere. Gladsaxe Kommune skal stadig stå for bl.a. visitation til hjemmehjælp og kontrol med den nye leverandør, Forenede Care.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

1.000 kroner for at smide tøjet
Politiet i Gladsaxe søger piger og kvinder, der meget kontant er blevet tilbudt penge for at smide tøjet.
Tilbudet er kommet fra en 55-årig mand, der onsdag i sidste uge blev anholdt efter at have fulgt efter en 13-årig pige og spurgt, om hun ville smide tøjet for henholdsvis 500 eller 1.000 kroner. Alternativt kunne hun få samme beløb, hvis hun ville røre ved ham eller se ham smide tøjet.
 
Manden var fulgt efter pigen til hendes hjem, men selv om han satte en fod i klemme i døren, så lykkedes det den unge pige at få smækket døren. Og pigens beskrivelse af manden var så nøjagtig, at han kort efter blev anholdt.
Han er som sagt 55 år, slank med gråt tilbagestrøget hår, har briller med stålstel og kører i en lysbrun Ford Orion.
 
Gladsaxe politi kan kontaktes på 39 69 14 48.

Fængselsrisiko bremser ikke mor
Trussel om fængselsstraf og et erstatningskrav på 200.000 kroner bremser ikke en mor fra Høje Gladsaxe.
Hun vil blive ved med at tilkendegive sin opfattelse af om en 23-årig tidligere pædagogmedhjælper har forgrebet sig på hendes søn.
 
En enig domsmandsret i Østre Landsret frifandt i onsdags den 23-årige for blufærdighedskrænkelser eller anden kønslig omgang end samleje med otte børn i børneinstitutionen Mosen.
Og når en mand er frikendt, er det ulovligt at sige, at han er skyldig, fastslår juraprofessor på Københavns Universitet, Vagn Greve.
Alligevel vil hverken moderen eller Ekstra Bladet undskylde artiklen, "Jeg hænger ham ud som pædofil," der var på forsiden af fredagens udgave af Ekstra Bladet.
Det kan i sidste ende betyde, at moderen kommer i fængsel, mens Ekstra Bladet går fri.
 
"Udgangspunktet er, at når man citerer en person for nogle udtalelser, er det den pågældende person, som står til ansvar for det. Der er undtagelser, men dét er udgangspunktet, siger Vagn Greve til Nyhedsmagasinet.
Strafferammen for bagvaskelse går helt op til to år. "Den er der selvfølgelig ingen, der vil drømme om at anvende, men det er altså en alvorlig forbrydelse", siger Vagn Greve.
 
Forsvarer Thomas Rørdam har rejst et erstatningskrav på 200.000 kroner over for moderen og Ekstra Bladet. Han vil anmelde moderen for bagvaskelse, hvis hun fortsætter sine beskyldninger.
Over for Nyhedsmagasinet fastholder moderen, at hun vil blive ved med at udtale sig. "Jeg har ikke sagt noget forkert", siger hun.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Gladsaxe Kommune fortsætter praksis i pædofilisager
Frifindelsen af den 23-årige tidligere pædagogmedhjælper fra Mosen i Høje Gladsaxe får ikke Gladsaxe Kommune til at ændre praksis i pædofilisager. Kommunen vil stadig informere forældrene.
"Vi har en åben politik, som går på, at de andre forældre skal vide det, hvis vi har anmeldt en person. Det gør vi for at undgå rygtedannelse, og blandt andet på Søborg Skole har det vist sig, at den åbne politik har skabt ro blandt forældrene", siger børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase til Nyhedsmagasinet.
 
I sin forsvarstale for den 23-årige pædagogmedhjælper sagde Thomas Rørdam blandt andet, at børn og forældre kunne være gået i selvsving, fordi forældrene mistænkte den unge mand og måske kom til at give den mistanke videre til børnene ved hjælp af ledende spørgsmål.
 
"Det kan være Thomas Rørdams opfattelse, men der er jo stor uenighed blandt eksperter om, hvordan man skal gøre det. Indtil videre vil vi følge de retningslinier, vi har. Vi understreger jo netop over for forældrene, at de skal passe på med at stille ledende spørgsmål. Vi instruerer dem faktisk om det på det møde, der afholdes meget hurtigt", siger Svend Erik Haase.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

SuperBrugsen på sort liste
SuperBrugsen på Søborg Hovedgade fik i juli forbud mod at producere hakket kalv og flæsk, fordi Fødevaredirektoratets kontrol afslørede for mange bakterier.
Det fremgår af direktoratets netop offentliggjorte septemberliste over sorte fødevarepletter i Danmark.
 
"Resultatet fra Fødevaredirektoratet kom som et chok for os, fordi der intet var at lugte på kødet, ingen er blevet syge af at spise det og så viste en kontrol på FDBs eget laboratorium, at kødet var i orden", siger uddeler Marianne Nielsen fra SuperBrugsen.
 
Men der har næppe været tale om samme parti kød, for FDB har ifølge direktoratet ikke klaget over forbudet.
Forbudet mod produktionen af hakket kalv og flæsk er i øvrigt siden blevet hævet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)