Torsdag den 2. august


Renere luft over renserier

Udslippet af sundhedsskadelige dampe fra renserier i Gladsaxe er nu mindsket.
Renserierne blev i december truet med lukning, hvis ikke de i løbet af kort tid fik
nedbragt udslippet af den sundhedsskadelige rensevæske perchlor, der fordamper og trænger op i lejligheder over renserierne. Undersøgelser af indeklimaet i lejlighederne over renserierne viste dengang en overskridelse af kriterierne for luftkvalitet på op til 25.000 gange grænseværdien.
 
Renserierne er siden gået aktivt ind i arbejdet med at begrænse udslippet.
Ét renseri er begyndt at bruge en anden rensevæske i stedet for perchlor, et andet er overgået til selvbetjeningsrenseri, hvor tøjet bliver renset et andet sted, ligesom flere renserier har fået lavet bedre ventilation og udsugning. Alt sammen initiativer, der er med til at begrænse udslippet til lejlighederne over renserierne.

Lukkede døre hos pensionister

Supermarkedet ISO afviser, at deres chauffører kræver, at døren skal stå ulåst, når de leverer varer til pensionister i Gladsaxe. Ifølge chefen for ISOs telekøbsafdeling, Susanne Kruuse Sørensen, skal der være en hjemmehjælper til stede, når varerne bliver leveret, hvis pensionisten ikke selv kan komme ud til døren. Hun understreger, at chaufføren slet ikke må komme ind i kundens bolig, men derimod skal aflevere varerne ved døren.
Susanne Kruuse Sørensen siger i øvrigt om den klage til kommunens socialudvalg, som vi omtalte i Nyhedsmagasinet i går, at hun meget gerne vil se nærmere på en eventuel konkret klage fra en kunde.
 
Vicekontorchef ved kommunens omsorgsafdeling Mette Bryde Lind bekræfter, at ifølge aftalen mellem kommunen og ISO kan supermarkedets chauffører ikke kræve at blive mødt af en åben dør, når de bringer varer til pensionister.
 
Klagen vil blive behandlet i kommunens socialudvalg, hvor blandt andre repræsentanter fra Dansk Folkeparti og SF har stillet spørgsmål omkring sagen.

Sag om Kvickly-larm fortsætter

Gladsaxe Kommune er parat til at gå et skridt videre i sagen om støjgenerne fra Kvickly i Buddinge Centret.
Det store supermarked er efterhånden meget lidt populært hos beboerne i området, som gentagne gange har klaget over støj.
Senest har beboerne klaget over, at der bliver leveret varer om natten og om morgenen, selvom Kvickly har fået forbud imod at modtage varer i tidspunktet mellem klokken 23 og klokken 7 om morgenen.
 
FDB, der ejer Kvickly, vil ikke afvise, at der bliver leveret varer i morgen- og nattetimerne, selvom det hører til sjældenhederne. FDB mener, beboernes klager er stærkt generaliserende og på ingen måde udtryk for praksis.
 
"Der er ingen tvivl om, at vi nu må prøve at få en bredere dialog med FDB" siger bygningsinspektør i kommunens byggesagsafdeling, Jan Kurt Rendboe.
I første omgang vil kommunen formentlig tage kontakt til FDB´s bestyrelsesformand for at drøfte sagen nærmere.

Nemmere at lukke hashklubber

Kriminalpolitiet i Gladsaxe er i øjeblikket i gang med at efterforske to lokaliteter, der er blevet anmeldt som værende hashklubber.
Naboer til de to klubber føler sig generet af lugt på trappeopgangen, forskellige mere eller mindre åbenlyse pengetransaktioner og en til tider forholdsvis livlig trafik af kunder til og fra.
 
Politiet har hidtil haft endog meget svært ved at gøre noget ved hashklubberne, men 1. juli trådte der en ny lovgivning i kraft, der skulle gøre det noget nemmere.
Ved systematisk kriminalitet kan politiet udstede tre-måneders forbud mod ophold i bestemte lokaler, hvor der eksempelvis ryges og sælges hash, men loven gælder også f.eks. prostitution eller salg af hælervarer.

Dømt til behandling - røver var sindssyg i gerningsøjeblikket

En 25-årig psykisk syg mand blev i går i retten i Gladsaxe dømt til behandling og indlæggelse på ubestemt tid.
Manden blev i februar dømt for røveri begået mod Tv-købmanden overfor TV-byen i Mørkhøj, hvor gerningsmanden truede ekspedienten med en stor franskbrødskniv og forsvandt med kasseapparatet og 6000 kroner i kontanter. Pengekassen blev senere fundet i en have på hjørnet af Pilekrogen og Runebergs Allé, tæt på den dømtes bopæl.
 
Manden, der i forvejen er kendt af politiet, kan ikke selv huske noget fra den dag, røveriet blev begået, men ekspedienten har flere gange, med usvigelig sikkerhed, udpeget den 25-årige som gerningsmanden.
Siden februar har han været indlagt på Skt. Hans Hospital, hvor han er blevet mentalundersøgt. Undersøgelsen viser, at manden formentlig har været sindssyg i gerningsøjeblikket, og at der er risiko for, at han igen vil begå kriminalitet.
 
Retten i Gladsaxe idømte ham i går en behandlingsdom på ubestemt tid - en dom, der ikke faldt i god jord hos den 25-årige, som i retten fortalte, at han hellere vil i fængsel i stedet for i behandling.
Den dømte udbad sig sammen med sin advokat betænkningstid.

Større sikkerhed under broer

Færdselsuheld, hvor lastbiler kolliderer med for lave motorvejsbroer, kan forhåbentligt snart undgås i Gladsaxe. Det forventes nemlig, at arbejdet med at gøre afstanden mellem bro og vejbane større ved alle fem motorvejsbroer i kommunen begynder i september. Det er især strækningen på Hillerødmotorvejen, der volder problemer. Her sker der cirka et uheld en gang om ugen, som regel med udenlandske chauffører, der ikke er opmærksomme på, at broerne er lavere der end andre steder.
 
Udvidelsen sker som et led i Vejdirektoratets generelle arbejde med statsvejnettet i hovedstadsområdet. Afstanden bliver herefter de fire meter, der er international standard.
 
Endnu har direktoratet ikke besluttet, om der bliver tale om at sænke vejbanerne eller hæve broerne.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet