Tirsdag den 28. august


Infektioner fra snavset operationsudstyr

Patienterne på operationsgangen på ortopædkirurgisk afdeling på Gentofte amtssygehus bliver smittet af infektioner fra operationsudstyr, der ikke er steriliseret ordentligt.
Det er afdelingens to autoklaverer, altså de maskiner, der varmesteriliserer instrumenterne, der ikke fungerer, som de skal.
 
De akutte problemer med de defekte maskiner har betydet infektioner hos nogle patientgrupper, der normalt ikke får infektioner i forbindelse med operationer.
Personalet på operationsgangen vil derfor ikke længere tage ansvaret for steriliteten af instrumentpakkerne fra de to autoklaverer.
Det fremgår af dagsordenen til sygehusudvalgets møde på torsdag i Københavns amt.
 
Sygehusdirektør Asger Hansen på Gentofte amtssygehus er tilsyneladende ikke helt enig med operationspersonalet og afviser overfor Nyhedsmagasinet, at det gamle udstyr har været til gene for patienterne, men indrømmer dog, at personalet har været generet af det.
 
Tilbage står det faktum, at det politiske udvalg skal hastegodkende en tillægsbevilling på 1,6 mio. kroner til indkøb af nye steriliseringsmaskiner.

Utilfredse patienter på amtssygehuse

De amtslige hospitaler i København er dårligere til at behandle og til at informere patienterne.
Det viste en landsdækkende patienttilfredshedsundersøgelse sidste år, hvilket amtspolitikerne ikke var specielt stolte over.
Derfor vil de nu sætte gang i en halv mio. kroner dyr ny undersøgelse, der i detaljer for hver hospitalsafdeling viser, hvad der er galt.
 
Undersøgelsen kommer til at dække Gladsaxeborgernes hospitaler i Gentofte, Glostrup og Herlev og svarene vil komme fra patienter indlagt i perioden fra august til og med oktober i år.

Ingen børnekostpenge til Gladsaxe

Lodtrækningen om at få del i de 20 mio. kroner i Sundhedsministeriets såkaldte børnekostpulje var meget lidt gunstig overfor de tre ansøgere fra Gladsaxe, der var blandt de i alt 1.515 ansøgninger.
Både Lundevang skole, Marielyst skole og sfo’en på Vadgård skole havde ellers søgt, men fru Fortuna så til helt andre sider.
 
Det samlede antal ansøgninger overvældede ministeriet i en sådan grad, at der ikke blev skelet til indholdet i ansøgningerne, men at det alene var et udtrukket lod, der betød støtte eller ej.
Lodtrækningsordningen har været genstand for stærk kritik fra de institutioner, der har tænkt mange og grundige tanker om ernæringsrigtig og økologisk mad.
 
Der er afsat 50 mio. kroner over en tre-års periode til nye madinitiativer, og den næste ansøgningsfrist er den 15. september.

Ingen amtskulturpenge til Gawenda

Der bliver ingen penge at hente for Gawenda, Gladsaxe Ungdomsscene, fra kulturfonden under Københavns amts undervisnings- og kulturudvalg.
Gawenda søger ellers om støtte til et musik- og rejseprojekt i Frankrig.
Men da det falder uden for Kulturfondens formål at støtte en musikrejse, så er der allerede inden udvalgets møde i dag givet administrativt afslag på ansøgningen.
De lokale unge teaterinteresserede må altså ud at finde økonomisk støtte andre steder.

Uåbnet post

To breve til Gladsaxe kommune kommer til at ligge uåbnede hen i mindst et par måneder – og der kan komme endnu flere.
Det er ikke en ny subtil form for kommunal service, det handler om, men om brevstemmer til kommunalvalget i november.
En ændring i valgloven gør nemlig, at den traditionelle brevstemmeperiode på tre uger er udvidet til tre måneder.
 
Den nye stemmeperiode startede for nøjagtig en uge siden, og på den tid er der altså to, der har valgt at vælge.
Kandidatlisterne er ikke klar endnu, så en stemme afgivet i dag er kun en parti- eller listestemme.
Afstemningen foregår på et hvilket som helst folkeregister, husk blot legitimation.

Korsangere skal synge dansk

"Syng dansk," lyder opfordringen fra Gladsaxe Musikskole. Devisen går den selv så stærkt ind for, at den til november inviterer korsangere fra Gladsaxe til "fællessang".
Den umiddelbare anledning er, at KODA den 30. november fylder 75 år og Gladsaxe Musikskole vil markere jubilæet med dansk sang, formentlig i en af Gladsaxes Kirker. Arrangementet er stadig i støbeskeen og er afhængigt af et offentligt tilskud fra Gladsaxe kommune. Derfor er det endnu ikke muligt at oplyse, hvor arrangementet finder sted. Derimod ligger det fast, at det bliver den 30. november, hvor korsangere fra kommunen vil mødes for at synge danske sange.
 
Axel Lasthein-Madsen fra Gladsaxe Musikskole fortæller, at sangene er et bredt udvalg af den danske sangskat, deriblandt sange fra Højskolesangbogen.
"Jeg tror, der vil være stor interesse for arrangementet, for det er sange, korsangerne kan i forvejen", siger han. Selv om det er et workshop for korsangere, er "Syng Dansk" åben for offentligheden, for det er jo også meget rart at have nogen at synge for.
Det er planerne, at arrangementet i år skal begynde en ny tradition, således at man hvert år fremover vil afholde en lignende koncert den 30. november.
 
I morgen aften vil det på et møde i Folkeoplysningsudvalget blive besluttet, om "syng dansk " arrangementet vil få de 12.000 kroner, som musikskolen har søgt om.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet