Tirsdag den 4. December


NOAH frygter endnu flere trafikproblemer på ringvej 3

Den planlagte udvidelse af Motorringvej 3 er blot en midlertidig løsning, der ikke løser trafikproblemerne på længere sigt, hverken i Gladsaxe eller de andre berørte kommuner.
 
Det mener i hvert fald trafikkonsulent fra miljøorganisationen NOAH, Ivan Lund Pedersen.
Han henviser til, at den øgede trafik allerede om 10-15 år igen vil kræve en udvidelse og mener derfor, man må tænke i andre baner:
 
- Vejdirektoratet udtaler i en rapport, at de regner med, at nogle år efter 2010 er kapaciteten atter udnyttet, og så er der ikke andet for end at bygge ud igen, siger Ivan Lund Pedersen.
 
- I stedet for at forudse og udbygge, burde man forudse og undgå. Og så i stedet for, komme med gode alternative løsninger, med en sporvognsforbindelse mellem Ishøj og Lundtofte, der går igennem Gladsaxe.
 
Ivan Lund Pedersen mener, at oplandet til en sporvognsstrækning er lige så stort som til kystbanen mellem Helsingør og København, og undrer sig derfor over, at der ikke allerede er en sådan strækning her i området.
 
De berørte veje i Gladsaxe kommune bliver især Klausdalsbrovej, Gladsaxe Møllevej og Buddingevej, og den endelig beslutning om udvidelsen forventes at blive truffet af Folketinget til efteråret næste år.
Men allerede i aften afholder vejdirektoratet borgermøde klokken 19.30 på Gladsaxe Rådhus, hvor alle kan møde op og høre nærmere om vejplanerne.

Lodtrækning skal afgøre politisk magtfordeling

Der skal nu trækkes lod om en plads i det magtfulde økonomiudvalg i Gladsaxe kommune. Det er en af de få brikker, der mangler at falde på plads i det puslespil, der hedder konstituering af det nye byråd.
 
Økonomiudvalget har i alt ni pladser; de otte er fordelt til fem til Socialdemokratiet og samarbejds-partnerne Radikale og SF. Den borgerlige side er sikker på mindst tre poster, hvor Venstre tegner sig for to af dem. Vinder den borgerlige fløj lodtrækningen, er der, foruden Venstres to pladser, en plads til både Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. Hvis de taber, skal de to partier deles om pladsen.
 
Det er ikke den optimale måde at afgøre det på, mener Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti:
 
- Men når man ikke kan nå til enighed på anden måde og i øvrigt har lige mange mandater, kan man komme ud i en lodtrækning. Hvis vi taber lodtrækningen, skal vi formentlig ud i en lodtrækning med de konservative om den ene plads, vi så får, siger Klaus Kjær.
 
Taber de borgerlige lodtrækningen, er det Socialdemokratiets John Brown Brabrant Althoff-Andersen, der får den niende og sidste plads, og han er som ny i byrådet også overrasket over lodtrækningen:
 
- Det virker lidt underlig, at der skal trækkes lod om en så betydningsfuld post, men hvis der ikke er andet at gøre, så må det jo være sådan. Men uanset om jeg får den plads i økonomiudvalget eller ej, er jeg blevet tilbudt omkring 13 poster i udvalg og nævn. Men jeg vil da meget gerne sidde med i økonomiudvalget.
 
Uanset udfaldet af lodtrækningen vil John Brown Brabrant Altthof-Andersen få plads i blandt andre udvalgene for miljø, folkeoplysning, børn- og unge, kultur- fritids- og idrætsudvalget samt lokalradionævnet og fredningsnævnet.
 
Lodtrækningen foretages på et møde i økonomiudvalget i dag.

Planteskole får dispensation

Aldershvile Planteskole i Bagsværd får i morgen dispensation fra bestemmelserne om søbeskyttelseslinier, og dermed kommer den i øjeblikket ulovlige 1.500 kvadratmeter store glasbygning en skridt nærmere lovliggørelse.
 
Det er Københavns amt, der skal give dispensationen, og den amtslige tekniske forvaltning kan ikke se væsentlige forhold, som det hedder i en dagsorden, der kan begrunde et afslag.
 
Tværtimod ligger glasbygningen med den nuværende placering lavere i terrænet i forhold til, hvis bygninen havde ligget tættere på Bagsværdvej, mener amtets teknikere.
 
Den markante glasbygning er, som bekendt for de fleste, ulovlig indenfor det eksisterende plangrundlag, der derfor er ved at blive lavet om.
 
Alternativet, som eksempelvis Gladsaxelisten og flere naboer gerne ser udført, er en nedrivning.

Offentlig service bedre end privat

Det private firma Forenede Care klarede heller ikke den sidste kvalitetssammenligning af hjemmehjælpen særlig godt.
 
Forenede Care smed tidligere på året håndklædet i ringen af økonomiske årsager og lod hjemmehjælpen i Stengård distrikt gå tilbage til Gladsaxe kommune.
 
Men også på den ydede service skrantede det for den private hjemmehjælpsudbyder.
 
Flere rapporter, hvor Stengård og Søborg distrikter er blevet sammenlignet, har dokumenteret, at brugerne har bedømt servicen fra Forenede Care lavere end den, der er ydet fra kommunalt regi.
 
Den nuværende, og også kommende socialudvalgsformand i Gladsaxe, Erling Schrøder, har da heller ingen aktuelle planer om udlicitering indenfor hjemmeplejen: "Nu ved vi ikke, hvad den nye regering kan finde på, men forsøget med udlicitering i Gladsaxe har nærmest haft karakter af en falliterklæring for firmaet. For et er at fejlkalkulere, noget andet er ikke at yde den rigtige service".
 
Socialudvalget ser nærmere på sammenligningen mellem de to distrikter på et møde i morgen, selvom resultatet nærmest kun har historisk interesse.

Nettorøveri i Gladsaxe

Så er Nettorøverierne også kommet til Gladsaxe.
 
I går aftes klokken 20.20 kom tre udenlandske mænd til nettoforretningen på Sydfrontvej og gennede en kunde, der var på vej ud af forretningen, med ind igen. Her truede røverne de tre ansatte og kunden med en pistol og skubbede dem ind i et baglokale. De beordrede den ene af de ansatte til åbne pengeskabet, hvor de stjal omkring 65.000 kroner. De stak af til fods via bagdøren og er ikke blevet set siden.
 
De tre røvere bar alle strikhuer ned over ansigtet, med huller til øjnene og to af dem bar mørke dynejakker.
 
Den ene var omkring 160 cm høj, den anden 190. Den sidste var af gennemsnitlig højde, men fedladen.
 
Politiet vil gerne i kontakt med vidner til røveriet.
 

Uenighed om nye boliger

Det kniber med pladsen i Gladsaxe kommune.
 
Men det kniber også med den politiske enighed, når det drejer sig om at beslutte, hvor og hvordan, man eventuelt skal bygge nye boliger.
 
I dag til møde i økonomiudvalget peger borgmester Ole Andersen på de kommunale grunde på Buddingevej 214, 228 og 232 samt Gladsaxevej 9-13 som egnede arealer.
 
Og selv om de konservative også gerne vil have flere boliger, er de alligevel imod borgmesterens forslag siger Henrik Sørensen:
 
- Det er et forslag, vi stemte nej til i sommer til byrådsmødet, og vi er stadig imod det. Vi vil gerne have bygget nye boliger, også på de arealer, borgmesteren nævner, men ikke så tæt. Og så synes vi, at det skal sælges til højest bydende, det behøver ikke at være socialt boligbyggeri.
 
Ifølge borgmesterens forslag kan man visse steder bygge med en tæthed på 60 procent, men de konservative ser hellere en bebyggelsesprocent på 40 og foreslår, at man i stedet bygger på Signalvej, når forsvaret forlader området i 2003 og at kommunen omdanner området omkring Sømods Vognmandsforretning på Tinghøjvej til boligområde.