Onsdag den 5. December


Socialdemokratiet vinder lodtrækning om udvalgspost

Socialdemokratiets stemmesluger John Brown Brabrant Althoff-Andersen, der får den sidste plads i økonomiudvalget i Gladsaxe Byråd.
 
Det blev resultatet af en lodtrækning, som fandt sted på økonomiudvalgsmødet i går.
 
Taberne er den borgerlige fløj, hvor Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti går fra at have en plads hver, til selv at måtte trække lod om den ene plads, der nu tilfalder dem.
 
Den lodtrækning vandt Dansk Folkeparti, det betyder, at de konservative ikke er med i økonomi-udvalget fra næste år, når det nye byråd tiltræder.
 
Men Lars Abel frygter ikke, de konservative mister indflydelse:
 
- Vi må bare tage flere sager op i byrådet. Det er jo ikke sådan, at vi mister indflydelse, det ville bare være rart at være til stede, når sagerne bliver diskuteret. Men vi havde jo foreslået, at man udvidede økonomiudvalget til 11 poster, men det vil den socialdemokratiske flertalsgruppe ikke, og det er underligt. Jeg ved ikke, hvem der har blokeret for det, men det havde været oplagt at gøre det sådan, siger Lars Abel.
 
Med de to lodtrækninger i går er de ni poster i økonomiudvalget fordelt på seks pladser til Socialdemokratiet og dets samarbejdspartnere, samt tre pladser til de borgerlige; det vil sige to til Venstre og altså en til Dansk Folkeparti.
 
Med fordelingen af posterne i økonomiudvalget Ole Andersen et skridt nærmere en fordeling af de politiske poster i det kommende byråd.
 
Konstitueringen skal være færdig i løbet af denne uge, da det nye byråd skal konstituere sig på mandag.

Undersøgelse: Danske skolebørn dårlige og selvovervurderende

Danske skolebørn er selvovervurderende, når det handler om deres egne evner i skolen. Selv forholdsvis svage elever mener, at de har gode kundskaber. Det viser en ny stor international undersøgelse, hvor 170.000 15-årige fra 32 lande har deltaget. At de danske elever overvurderer evnerne fremgår klart af undersøgelsens resultater.
 
Som ved tidligere undersøgelser placerer danske elever sig i bund, hvad angår læsefærdigheder i norden. Hver femte elev vil eksempelvis have svært ved at anvende læsning som redskab i et fortsat uddannelsesforløb. Et andet eksempel er, at mere end en trediedel af drengene siger, at de aldrig læser for deres fornøjelses skyld.
 
Hvad angår færdigheder i matematik, så tilhører danske elever midtergruppen, men også på dette område vurderer eleverne deres egen indsats til at være bedre end den reelt er.
 
På det naturvidenskabelige område tilhører danske elever den dårligste gruppe i selskab med lande som Mexico og Brasilien.
 
Den finske grundskole ser ifølge undersøgelsen ud til at være effektiv, mens den danske model for undervisningsdifferentiering ikke har fundet sin rette form.
 
Undersøgelsen peger på, at både de svage og de dygtige læsere svigtes, og at det især er der, der skal sættes ind.
 
Det har ikke været muligt for skoleforvaltningen i Gladsaxe at finde ud af, om folkeskoleelever i Gladsaxe har deltaget i undersøgelsen. Men da 4.200 danske15-årige har været med, så er resultaterne formentlig også dækkende for dét geografiske område.
 
Der er således nok at tage fat på, ikke bare for den nye regering, men også for det nye byråd i Gladsaxe.

For megen ære til trafikprojekt

Effekten af fartnedsættelsen i Mørkhøj er stærkt overdrevet – det mener Dansk Folkepartis Klaus Kjær, medlem af Gladsaxe byråd.
 
I en pressemeddelelse tidligere på året siger kommunen, at antallet af uheld er halveret. Men den holder ikke stik, ifølge Klaus Kjær: "Der er sket et generelt fald over hele linien, som trafikprojektet ingen indflydelse har haft på. Derfor er det overdimensioneret at give projektet hele æren for uheldsfaldet".
 
Ifølge meddelelsen er antallet af uheld faldet fra perioden 1992/95 til 1997/2000 med 49% i hele kommunen og med 71% i Mørkhøj.

Borgerlig modstand mod boligplaner

Gladsaxe Kommune fattes boliger. Og det skal der nu gøres noget ved, i hvert fald hvis det står til borgmester Ole Andersen og hans partifæller.
 
I går indstillede økonomiudvalget et forslag til byrådet om at bygge nye boliger på de kommunale grund på Buddingevej 214, 228 og 232 samt Gladsaxevej 9-13.
 
Med forslaget vil borgmesteren skabe mulighed for at bygge seniorbofællesskaber og ungdomsboliger.
Men selv om de borgerlige også gerne så flere boliger i kommunen, stemte de alligevel imod forslaget.
Det Konservative Folkeparti begrunder det med, at de for det første ikke kan gå ind for en bebyggelsesprocent på 60, som borgmesterens forslag indebærer for visse områder. De står fast på, at byggetætheden ikke må overstige de 40 procent.
 
Derud over peger de konservative på andre grunde, de finder bedre egnede til at opføre nye boliger på. Det er Signalvej, som forsvaret forlader i år 2003 og området omkring Sømods Vognmandsforretning på Tinghøjvej, som partiet foreslår, man omdanner til boligområde.
Forslaget bliver nu sendt til byrådet, der skal drøfte det på et møde i næste uge.