Onsdag den 14. Februar


Formodet gerningsmand lider af hukommelsestab efter eksplosion

Den sidste af de to formodede gerningsmænd bag eksplosionen i Høje Gladsaxe Centret er nu blevet afhørt på hospitalet.
Kriminalpolitiets afhøring har dog ikke bragt nyt med sig, for den 23-årige, der menes at være hovedmand bag eksplosionen, lider af hukommelsestab og erindrer intet om de natlige begivenheder mellem den 13. og 14. januar.
Hukommelsestabet betød fredag i sidste uge, at den 25-årige formodede medskyldige blev løsladt af retten i Gladsaxe efter at have været varetægtsfængslet i fire uger.
Løsladelsen sker, selv om den 25-årige har erkendt at have købt benzin ind sammen med kammeraten og at have befundet sig i kælderen under centret omkring eksplosionstidspunktet.
Den 23-årige hospitalsindlagte er stadig varetægtsfængslet in absentia.
Kriminalpolitiet har ikke fået nogen lægelig erklæring på varigheden af hukommelsestabet.

Socialt bedrageri for 123.000 kroner

En enig domsmandsret i Gladsaxe idømte i går en kvinde fra Bagsværd med serbisk baggrund seks måneders betinget fængsel for socialt bedrageri i størrelsesordenen 123.000 kroner overfor Gladsaxe kommune.
Fængselsstraffen blev, som det er kutyme i den slags sager, forvandlet til samfundstjeneste i 120 timer.
"Snyd og bedrag, utroværdig forklaring og socialt bedrageri af ekstrem grov karakter". Sådan lød de afsluttende bemærkninger fra anklageren, da den tidligere jugoslaviske statsborger og mor til tre, i går stod overfor en domsmandsret i Gladsaxe.
Kvinden kom til Danmark fra det daværende Jugoslavien og taler i dag flydende dansk. Kvinden har været gift flere gange med asylansøgere, senest med en tyrkisk mand, der en uge efter ægteskabets indgåelse tog til Tyrkiet for at få resten af familien med til Danmark.
Før det var hun i næsten halvandet år gift med en albansk asylansøger, og det var i den periode, det sociale bedrageri tog fart.
Den nu dømte serbiske kvinde tog nemlig den nye albanske mand med på socialkontoret, hvor hun fik ham til at underskrive en tro-og-loveerklæring på arbejdsløshed, uden at han i øvrigt fattede stort af, hvad der foregik.
To uger senere fik han arbejde, men det faktum blev aldrig meddelt kommunen, der blev ved med at udbetale kontanthjælp til både mand og kone.
I retten vidnede den nu tidligere ægtemand, og han kunne fortælle, at han intet vidste om, at kvinden fortsatte med at hente kontanthjælp i hans navn, et beløb på langt over 100.000 kroner. Han vidste heller ikke, at hun i perioden begik dokumentfalsk ved at underskrive flere erklæringer med hans navn, så den økonomiske hjælp kunne fortsætte.
Den serbiske kvinde forklarede i retten, at hun ikke vidste, at manden havde fået arbejde, men den faldt hverken domsmænd eller dommer for.
Kvindens forsvarer plæderede for, at de to fremmede kulturer og sprogforvirringen kunne forklare en del. Men dommen på samfundstjeneste, erstatning og sagsomkostninger blev modtaget.
Hvordan kvinden, der har været på bistand under hele sit ophold i Danmark, nogensinde skal få betalt de 123.000 kroner plus renter tilbage til kommunen, får stå hen i det uvisse.
 

Inge-Lise Møller Jensen stopper i Gladsaxe Byråd

Det tidskrævende arbejde i byrådet får også socialdemokraten Inge-Lise Møller Jensen til at melde stop.
I lighed med blandt andre venstres Jette Aagaard Madsen og Edvard Nielsen undlader hun at genopstille til næste valg.
For Inge-Lise Møller Jensen har byrådsarbejdet krævet tre aftner om ugen samt weekendarbejde. Alligevel har hun været utrolig glad for tiden i byrådet, som har budt på mange oplevelser, møder med forskellige mennesker og mange informationer.
Samtidig ser Inge-Lise Møller Jensen byrådsarbejdet som et lidt af en samfundspligt.
_ Det er væsentligt, at vi aktivt deltager i den form for arbejde, for det er det, hele vores demokrati bygger på, siger hun til Nyhedsmagasinet.
 

Nye tog testkøres om natten

Folk der bor eller færdes i nærheden af jernbanen har i et godt stykke tid været vidner til uregelmæssige og ret så lyssky togafgange.
Den mærkværdige kørsel med tog starter som regel lige efter klokken 20 og varer resten af natten - men den står ikke at finde i nogen køreplan, ej heller på info-skærmene på S-togs stationerne.
Og det har naturligvis sin forklaring…
DSB tester nemlig i øjeblikket en række splinternye S-tog, fortæller produktionschef i DSB
S-tog, Kurt Haven.
De nye toge er lidt højere og lidt bredere end de S-tog vi kender i dag, og derfor er det nødvendigt med test-kørsler for at se, om der er noget, der skal bygges om, inden togene tages i brug.
Borgerne må derfor forberede sig på flere testkørsler frem mod 2004, hvor de nye S-tog bliver sat ind på ruten mellem Frederikssund og Farum.
 

Råd om byræve

Nu er det tid til at tage en række forholdsregler, hvis man vil undgå rævekuld i haven.
Det skriver Gladsaxe Kommune i en orientering.
I Gladsaxe og andre forstadskommuner er der nemlig en del byræve, og de parrer sig på denne årstid. Fødslen foregår i grave, som ræven har bygget på rolige steder. Ofte i baghaver, kompostbunker og lignende samt under udhuse, garager og terrasser uden støbt fundament.
Det kan derfor være en god ide at spærre adgangen ned hønsetråd eller lignende.
Hvis rævene allerede har gravet ud til familieforøgelsen, kan man lukke gravehullerne med store sten og dække dem til med jord. Man kan også supplere med naftalinkugler eller klude vædet med hjortetakolie.
Inden man lukker rævegraven, bør man dog sikre sig, at hulen er tom.
Derudover er det vigtigt at undgå at fodre rævene. For eksempel bør man lægge fuglemaden på et bræt, der er hævet over jorden og sikre, at rævene ikke kan få mad fra affaldsstativer.
Borgere, der vil have flere oplysninger om byrævene, kan ringe til teknik- og miljøforvaltningen i Gladsaxe Kommune og bestille folderen "Om at leve med byræve." Det sker på tlf. 39 57 59 05 eller via mail tmfbm@gladsaxe.dk
Rævene føder oftest i marts eller april måned.