Tirsdag den 6. Februar


Renseriers frist udløber i dag

To af seks renseriejere i Gladsaxe har klaget til Miljøstyrelsen over den lukningstrussel, der hænger over de renserier, der ikke senest i dag får bragt udslippet af rensevæsken perchlor ned på et acceptabelt niveau.
Tre renserier har allerede meddelt de lokale miljømyndigheder, at de er kommet under den grænseværdi på 0,3mg/m3, der i første omgang udløser en forlængelse af fristen til at få bragt orden på udslippet.
Men ifølge embedslægen skal grænseværdien endnu længere ned, kommer den ikke det indenfor få måneder, så betyder det automatisk lukning.
Det kan også blive situationen for de to, der har klaget til Miljøstyrelsen.
 
Normalt har en klage ellers opsættende virkning, men det er ikke sikkert, at det kommer til at gælde i denne sag, hvor betingelserne for stadig at drive renserivirksomhed har været kendt i flere måneder.
 
Der mangler endnu en afklaring med Miljøstyrelsen, og så kan de sidste renserier i teorien jo stadig nå grænseværdien – fristen udløber som nævnt i dag.

Handicappet barn behandles af uerfaren fysioterapeut

Handicappede børn i Gladsaxe kan risikere at blive behandlet af fysioterapeuter, der aldrig har haft med et handicappet barn at gøre.
Det var tilfældet for en af de drenge, der nu er udelukket fra fysioterapi på sin skole, fordi gladsaxebørn ikke længere må få behandling på Københavns Amts specialskoler. Det skyldes en tvist mellem amt og kommune om, hvilken kasse, der skal betale.
 
Hvis den 13-årige dreng, der er spastisk lammet, ikke bliver strakt ud fire gange om ugen, bliver han stiv i kroppen, og forældrene havde derfor fået en henvisning til en fysioterapeut uden for skolen.
Men behandlingen var ikke optimal, fortæller mor Pia Skov Larsen.
Drengen var ikke tryg, og fysioterapeuten tog ikke hårdt nok fat.
Fysioterapeuten mente heller ikke selv, hun kunne behandle sønnen godt nok, men nu prøver de tre gange mere.
 
Pia Skov Larsen har sammen med sin mand, Thorbjørn Skov Larsen, klaget til socialdirektøren i Gladsaxe, men forældrene har endnu ikke fået svar.
 
I morgendagens udgave af Den Varme Stol er Thorbjørn Skov Larsen gæst i studiet sammen med bestyrelsesformanden for Skolen på Taxvej, Leif Sig. Programmet handler dels om den konkrete sag om fysioterapi, dels om hvordan det er at have et handicappet barn.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hash førte til psykose

En psykose efter indtagelse af for meget hash førte lørdag formiddag til en livsfarlig optræden af en 24-årig mand.
Viklet ind i tågerne fra den stærke tobak valgte han at tilbringe en del af formiddagen i løb langs Hillerødmotorvejen, splitternøgen.
Her fik en patrulje lige omkring Gladsaxe ringvej kontakt med den 24-årige, der blev kørt til psykiatrisk afdeling på Bispebjerg hospital.
Politiet fik senere anmeldelse om flere effekter såsom tøj og pas, der lå spedt ud forskellige lokaliteter og som tilhørte den psykotiske mand.

Fýr kun med tørt brænde

Det er højsæson for fyring i brændeovne og pejse – og dermed er det også sæson for skorstensbrande.
Normalt er de forholdsvis ufarlige, men ind i mellem går det galt, og så får ilden fat i tagkonstruktioner.
Det skete senest i lørdags, hvor en skorstensbrand i en villa på Råvænget i Bagsværd udviklede sig på den måde.
 
Der skete heldigvis kun materiel skade, men der er alligevel god grund til at passe på, siger brandchef i Gladsaxe, Ole Nedahl:
"Fyr kun med tørt brænde, der har ligget et par år og pas på med ikke at bruge for meget pap og papir, det afsætter nemlig partikler, der kan være grobund for en skorstensbrand".
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Låner på livet løs

Borgerne i Gladsaxe er flittigere lånere på folkebibliotekerne end medborgerne i andre kommuner i Københavns amt.
Hver indbygger i Gladsaxe låner 22 enheder pr. år, hvilket er fem mere end amtsgennemsnittet på 17 enheder. Begrebet enheder dækker både bøger, lydbøger, musik og video.
 
Men selvom Gladsaxeborgeren er den mest lånende, så er samme borger ikke den mest læsende i amtet. For når det kommer til antal lånte bøger, så udlånes der færre i Gladsaxe end i amtet som sådan.
Laveste bogudlån skal findes i Brøndby, hvor der kun fem bøger ud pr. borger om året. I Gladsaxe lånes der seks, mens folk i Gentofte låner hele otte.
 
Tallene fremgår af de kommunalstatistiske meddelelser, som også fortæller, at Gladsaxes 62.000 indbyggere hver betaler 656 kroner om året til opretholdelsen af de lokale biblioteker.


 

Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet