Mandag den 29. Januar


Bombemistænkt overlever

Gladsaxe politis efterforskning af eksplosionen under Høje Gladsaxe centret går nu ind i en formentlig afgørende fase.
Den 23-årige mand, der er sigtet for at være én af to gerningsmænd bag eksplosionen, meldes nu uden for livsfare.
Han blev fundet hårdt kvæstet i kælderen under centret, og har siden været indlagt på hospital, hvor han i perioder er blevet holdt kunstigt i live.
 
Hospitalet siger nu, at den 23-åriges tilstand er stabil, og Gladsaxe politi satser på at kunne afhøre den sigtede i løbet af denne uge.
Motivet til eksplosionene er stadig ukendt, men der har verseret flere rygter om bl.a hævntogt og jalousidrama, og politiet håber nu at kunne få be- eller afkræftet mulige teorier.
 
Eksplosionen under Høje Gladsaxe centret skete natten mellem den 13. og 14. januar, og den 23-årige var den eneste der kom til skade.

Handicappede stadig i klemme trods politisk vilje til løsning

Politikere i både Københavns amt og Gladsaxe kommune er tilsyneladende enige i, at den indbyrdes krig om betaling for terapiundervisning de to parter imellem, ikke skal gå ud over de handicappede børn, sådan som det gør i øjeblikket.
Børn med vidtgående handicap fra Gladsaxe kommune er nemlig de eneste, der nægtes fysio- og ergoterapi på deres specialskoler, fordi Gladsaxe kommune har standset betalingen.
 
I fredags meddelte et medlem fra amtets socialudvalg, at han ville tage sagen op.
Heller ikke Erling Schrøder, socialudvalgsformand i Gladsaxe, mener, at det er rimeligt, at det er børnene, der kommer i klemme, og han vil nu presse på for at få en løsning igennem.
 
I øjeblikket er omkring 12 svært handicappede børn fra Gladsaxe sat udenfor den terapeutiske behandling.
Alle øvrige elever på amtets specialskoler modtager som vanligt behandling, fordi deres hjemkommuner stadig er i en dialogfase med amtet om en løsning på betalingsproblemet.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Kommunen går til kamp mod afbrænding af papirkuber

Den sidste måned er der fem gange blevet sat ild til papirkuber, som kommunen har sat op for, at borgere kan aflevere glas og papir.
Det har skabt utryghed blandt beboere, der bor ved siden af en papirkube, fordi der er fare for at de meterhøje flammer kan brede sig og sætte ild til træer, hegn, carporte eller andet.
Men nu vil Gladsaxe Kommune gøre en indsats for at sætte en stopper for ildpåsættelsen.
 
Første skridt blev taget efter at politiet sidste weekend pågreb nogle unge, der havde sat ild til papirkuben på Nordtoftevej 48. Kommunen vil nu kræve, at de unge betaler en erstatning på cirka 10.000 kroner, så de selv dækker alle udgifter i forbindelse med afbrændingen.
Samtidig vil kommunen i løbet af april-maj måned forsøge at udskifte alle papirkuber i villakvarterer med nogle kuber, der er sværere at sætte ild til.
Derudover opfordrer teknik- og miljøforvaltningen forældre til at tale med deres børn om konsekvenserne af ildpåsættelse, ligesom borgere opfordres til at tilkalde politi og brandvæsen, hvis de ser nogen sætte ild til en papirkube.
 
Ud over afbrænding af papirkuben på Nordtoftevej 48, er der inden for den sidste måned sat ild til papirkuberne på hjørnet af Hagavej og Tolstojs Alle, Carl Bloch Alle, på p-pladsen ved Superbrugsen i Søborg samt Kagsåkollegiet.

Borgermøde om ny svømmehal

I aften er der borgermøde om den nye svømmehal, der skal bygges i Værebro.
Her kan man høre om de tanker og ideer, der er omkring byggeriet, men det er endnu på et meget generelt plan.
For eksempel er det endnu for tidligt at sige noget om, hvor høj svømmehallen bliver eller hvordan, den kommer til at se ud.
Faktum er dog, at den må koste 42 millioner kroner at bygge og fem millioner om året i drift samt, at der skal være plads til 180 mennesker.
 
Borgermødet bliver holdt i cafeen på Værebro Skole, og det sker klokken 19.00.
Efter planen skal svømmehallen stå klar til indvielse i oktober 2002.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

McDonalds ja – pølsevogn nej

De centrale embedsfolk i Gladsaxe kommune vil ikke give en pølsemand lov til at stille sin vogn op på torvearealet ud for Kvickly i Buddinge Centret.
Det er ikke så meget på grund af chilipølserne og de lune brød, men mere fordi en pølsevogn vil være vanskelig at indplacere og i øvrigt heller ikke vil være i harmoni med torvets indretning.
Sådan lyder i hvert fald indstillingen til politikerne i økonomiudvalget, der på tirsdag skal se nærmere på pølsesagen.
 
Hvis ikke stedet foran Kvickly er egnet, så kunne en idé måske være i stedet at placere pølsevognen foran den gigantiske burgerbar, som der for flere år siden blev plads til ved samme torv.

Kun hver 10. brugte ekstra affaldssæk

4.160 kilo julepapir til genanvendelse.
Det blev resultatet af de godt 14.000 uddelte ekstra skraldeposer til parcelhusejere i Gladsaxe i juledagene.
Ideen med den ekstra pose blev vel modtaget, for hvem kender ikke til de ekstra mængder affald af den ene eller anden slags i de dage.
 
Men knap så mange fandt ud af, at posen udelukkende måtte bruges til papir og ikke eksempelvis til pap eller lignende.
Faktisk var det kun hver 10. modtager af julesækken, der fandt ud af at bruge den rigtigt.
Resten kørte enten selv på lossepladsen, gemte sækken til andet formål eller blandede andre typer affald sammen med papiret.
 
I år var det kun husejerne, der modtog ektrasækken – næste år vil boligselskaberne også gerne være med, hvis altså forsøget gentages.

Nyt arbejdsprogram for miljøafdelingen

Miljøafdelingen i Gladsaxe Kommune har fastlagt et overordnet arbejdsprogram for år 2001.
Ud over at føre tilsyn med virksomheder og opfordre til brug af renere teknologi, skal miljøkontoret blandt andet vurdere om nogle af de produkter, der bliver købt til kommunens institutioner er miljøvenlige.
I år 2001 gælder det blandt andet mad, papir og transport af ældre.
 
Det er også Miljøafdelingen, der kører Agenda 21 samarbejdet og eksempelvis holder kontakt til Den Grønne Guide. I år skal Agenda 21-planen ud i høring, og der skal blandt andet holdes møder med borgere, virksomheder, beboerforeninger med mere. Miljøafdelingen vil også gøre en ekstra indsats for at få fat i børnefamilierne.
 
Og så vil Gladsaxe Kommune også i år fortsætte samarbejdet med Søllerød, Lyngby-Tårbæk og Gentofte kommuner. I år er det blandt andet tilsynsindsatsen, der skal under den fælles lup.
Sidste år betød samarbejdet blandt andet, at der blev sat fokus på forurening fra renserier.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet