Tirsdag den 19. juni


Mangel på respekt for retssystemet

En del unge mennesker har alt for lidt respekt for retssystemet.
Det vurderer en domsmand, der dømmer i Gladsaxe Ret.
Hun er chokeret over opførslen blandt nogle af de unge med anden etnisk baggrund end dansk, der sidder på anklagebænken.
 
"Jeg har haft et par unge mennesker, der sad og grinede, og det forargede mig. Men det er altså den manglende opdragelse eller mangel på respekt," siger Anne Obear Zanek til Nyhedsmagasinet.
8 ud af de 10 sager hun har haft, har været med unge med anden etnisk baggrund end dansk.
 
(Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet.)

Trådløst opsyn med plejehjemsbeboere

Nu er det snart slut med ringende klokker på gangene på plejehjem, hver gang en beboer har brug for personalets hjælp.
På foreløbig tre plejehjem i Gladsaxe bliver beboerne nemlig udstyret med alarmsendere, der er designet som armbånd, halssmykke eller blot som en chip, der kan ligge i lommen.
 
De trådløse alarmer kan give personalet flere oplysninger; dels hvem der har sendt besked om brug for hjælp, og hvis det ønskes, hvor vedkommende befinder sig, og for demente lyder alarmen også, hvis vedkommende går ud af plejehjemmets dør.
Det sidste kan hindre en del af de farlige situationer der er mange af hver uge, hvor demente uden orienteringssans vandrer rundt i byen på må og få.
Det sker faktisk flere gange ugentligt, at Gladsaxe politi må assistere for at få identificeret og derefter transporteret bortgåede demente tilbage til plejehjemmene.
 
De nye sendere bliver første gang taget i brug på plejehjemmet Rosenlund, og siden på Bakkegården og Kildegården, der begge står overfor en større renovering.

Forældre ønsker længere åbningstid i daginstitutioner

Mange småbørnsforældre i Gladsaxe har brug for længere åbningstider i daginstitutionerne.
Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Gladsaxe Kommune har lavet.
 
116 ud af de 494 småbørnsfamilier, der har svaret på spørgsmålene, ønsker en længere åbningstid. De fleste frem til klokken 18.00.
Over halvdelen er villige til at betale ekstra for at få mulighed for at hente børnene senere, til gengæld er de færreste parate til at bruge en børnehave eller vuggestue, der ligger uden for lokalområdet.
 
Hvis åbningstiden bliver udvidet til klokken 18.00 i en institution i alle Gladsaxes seks lokalområder, kommer det i alt til at koste 732.000 kroner om året.
Til gengæld kan kommunen hente nogle af pengene ind ved at hæve forældrebetalingen.
Det spørgsmål skal Børne og undervisningsudvalget tage stilling til, når de udvidede åbningstider er på dagsordenen på aftenens møde.

Ny database om adgangsforhold for handicappede på uddannelsessteder

Hvor mange trin er der op til indgangen på Værebro skole? Hvor bred er døren ind til Gladsaxeseminariet? Og hvordan er akustikken i undervisningslokalerne på Bagsværd Kostskole og Gymnasium?
Handicappede kan nu for første gang selv søge oplysninger om den fysiske tilgængelighed på uddannelsessteder. I en ny og omfattende database på internettet, kan man få svar på spørgsmål om handicapparkering, døre og trapper på stedet, adgang til undervisningslokalerne og meget mere.
Alt sammen forhold, der kan være nok så afgørende for, om man som handicappet kan gennemføre et uddannelsforløb et bestemt sted.
 
I Gladsaxe er der ikke én eller flere skoler, der kan betegnes som absolut handicapvenlig. Buddinge skole er eksempelvis tilgængelig for kørestolsbrugere og gangsbesværede, mens synshandicappede ikke har gode betingelser på skolen. De har de så til gengæld på Den lille skole, hvor forholdene for kørestolsbrugere igen er ringe.
 
I den nye database på nettet er der oplysninger om den fysiske tilgængelighed på 2400 uddannelsessteder, deriblandt 18 i Gladsaxe.
Adressen på hjemmesiden er www.tgu.dk.

Bussen bestemmer

Enhver bilists drøm om at lave rødt lys om til grønt bliver nu til virkelighed. Blot ikke for bilisterne, men for de mange passagerer i HT-busserne.
For at gøre det nemmere for busserne at komme igennem specielt myldretrafikken, vil Københavns amt nemlig ændre forholdene ved en lang række lyssignaler.
 
Det sker i form af nye busbaner, særlige afmærkninger til busser, busstyrede grønne venstresvingspile og endelig den helt generelle påvirkning af lyssignaler.
Den sidstnævnte mulighed bliver en realitet ved lyssignalet på Bagsværdvej ved Aldershvilevej, hvor buschaufførerne får mulighed for at påvirke signalet til kortere ventetid.
 
Ændringerne ved lyssignalerne kommer til at koste godt to mio. kroner, med en halvdel til HT og en til amtet.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet