Tirsdag den 6. Marts


Socialdemokraterne har vedtaget kommunalpolitisk program

Gladsaxes største parti, Socialdemokratiet, har vedtaget et kommunalpolitisk program for den kommende
valgperiode.
Der er i alt 17 punkter. De går blandt andet på at videreføre en sund og ansvarlig økonomi, at sætte fokus på borgernes sundhed, bygge nye boliger, videreføre pasningsgarantien og sætte massivt ind for at hjælpe
sindslidende, udviklingshæmmede, misbrugere og hjemløse.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Rekordindsamling i Gladsaxe

I søndags var flere end 100 Gladsaxeborgere på gaden for at samle ind til verdens fattigste, og resultatet blev det bedste nogensinde, i de tre år Folkekirkens Nødhjælp har samlet ind i Gladsaxe.
Bevæbnet med raslebøsser og girokort samlede de frivillige næsten 95.000 kroner ind.
Første gang, i 1999, blev resultatet knap 8000 kroner. Dengang var der kun ét sogn, der samlede ind.
Sidste år var de lidt flere om opgaven, og resultatet blev derfor mærkbart bedre, nemlig godt 65.000 kroner.
Men i år blev der altså samlet 95.000 kroner ind, og dét er noget der vækker jubel hos Folkekirkens Nødhjælp, fortæller indsamlingskoordinator Stig Fog til Nyhedsmagasinet..
 
Der blev samlet ind i Stengård, Bagsværd, Gladsaxe, Søborg og Søborgmagle distrikt.
I Søborgmagle blev der samlet små 23.000 kroner ind, næsten 2500 kroner mere end sidste år.
Indsamlingsleder i Søborgmagle, Mogens Kjær, glæder sig over de flere kroner i raslebøsserne, men begejstringen er alligevel med forbehold.
Mogens Kjær er ikke imponeret over folks giversind. Folk gav typisk mellem 10 og 20 kroner, og mange steder blev indsamlerne i Søborgmagle mødt med lukkede døre.
Indsamlerne var på gaden i tidsrummet 14.30 til 18, og til næste år overvejer de i Søborgmagle at flytte indsamlingen til tidligere på dagen, for at have større chance for at træffe folk hjemme.
 
Resultaterne for de øvrige fire distrikter i Gladsaxe blev: Stengård, 24.000 kroner. Søborg, 15.570.
Gladsaxe, 15.529 kroner og endelig Bagsværd distrikt med 17.157 kroner.
I alt blev der indsamlet ca. 8 millioner kroner over hele landet, og pengene går især til fattige kvinder i Afrika.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Intet radikalt tilsagn om valgsamarbejde

Det Radikale Venstre vil ikke give tilsagn om at indgå i et valgteknisk samarbejde med Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet.
Det havde SF ellers foreslået som et værn mod en borgerlig borgmester, men det falder ikke umiddelbart i god jord hos de radikale, der netop har haft spørgsmålet oppe i den lokale bestyrelse.
 
"Et valgforbund, der dækker de fire partier, vil stærkt se ud som om, vi på forhånd har foretaget en konstituering, og det vil ikke være i stil med den måde, Det Radikale Venstre arbejder på", siger kredsformanden i Gladsaxe, Steffen Lambertsen til Nyhedsmagasinet.
 
Enhedslisten vil også vente med at tage endeligt stilling til forslaget.
 
(lyt til lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Debatmøde om velfærdssamfundet

I morgen afholder Venstre og Det Radikale Venstre i Gladsaxe en fælles debataften om velfærdssamfundet. Det sker klokken 19.30 i Fritidssalen på Bagsværd Skole, Bagsværd Hovedgade 157, og oplægsholderne er to unge politikere, Troels Lund Poulsen fra Venstre og Anders Thomsen fra Det Radikale Venstre, der i fællesskab har skrevet bogen Tid til forandring – et opgør med politisk vanetænkning.
 
Bogen angriber det, de to unge forfattere kalder "de hellige velfærdskøer" og "en omklamrende forsørgerstat."
De skriver blandt andet, at vi i takt med, at vi har udbygget vores velfærdssamfund, har forvekslet velfærd med flere og større direkte og indirekte ydelser til flere og flere mennesker. "Stort set alle offentlige aktiviteter er iværksat under hensyn til de såkaldt svage grupper. Der er ikke hævet en skatteprocent, lavet en lov, bygget en institution, et bibliotek eller en svømmehal, uden at begrundelsen har været, at det vil give de svage gruppe i samfundet bedre mulighed for at klare sig. Alt sammen i den overbevisning, at en stor offentlig sektor er garanten for de svage og for tryghed i tilværelsen. Men har vi fået det bedre, har vi fået en større tryghed, og er det i givet fald en konsekvens af den danske velfærdsstat," spørger Troels Lund Poulsen og Anders Thomsen.
De giver selv deres eget svar: Et rungende nej.
 
Troels Lund Poulsen og Anders Thomsen mener, samfundet bør indrettes med en langt mindre offentlig sektor, der til gengæld i høj grad tager sig af de svageste.
De vender sig mod det, de kalder bestikkelsesteorien, der går ud på, at middelklassen selv skal have kontante fordele af velfærdsstaten for at være med til at finansiere den.
_ Der findes stadigvæk solidaritetsfølelse hos hver enkelt dansker. Talrige undersøgelser viser, at man som dansker gerne vil betale skat, endog en rimelig høj skat, hvis den bare går til at hjælpe mennesker med et reelt behov, understreger forfatterne.
Troels Lund Poulsen og Anders Thomsen vil derfor slanke velfærdsstaten, så det kun er de mennesker, der er i virkelige problemer, der skal have støtte.
Eksempelvis vil de gøre børnechecken indkomstafhængig, så det kun er de fattigste børnefamilier, der skal have penge, ligesom hjemmeboende studerende kun skal have SU, hvis deres familier ikke har råd til at hjælpe de unge gennem studierne. Folkepensionen skal i fremtiden heller ikke være en rettighed til alle, og folk skal derfor i stedet i højere grad spare op til deres egen pension.
 
Til gengæld er Anders Thomsen og Troels Lund Poulsen eksempelvis parate til at lade samfundet bruge mange penge på mennesker, der eksempelvis slet ikke kan yde noget på arbejdsmarkedet.


Hør flere nyheder i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet