Mandag den 26. marts



Tasketyveri oprullet i retten

I den sidste tid har der været en del tilfælde af tasketyveri, hvor unge mænd på knallert river tasken fra cyklister.
I fredags blev en af sagerne oprullet i retten i Gladsaxe, hvor en 19-årig mand sad på anklagebænken sammen med en 21-årig kammerat.
De var anklaget for i fællesskab at have stjålet en taske fra en dame, der den 1. september 1999 kom cyklende på stisystemet ved Høje Gladsaxe.
Under retssagen var de to unge mænd temmelig larmende, og anklagerens sprogbrug mindede flere gange om en skolelærers.
"Ti så stille," sagde hun, og:
"Ved du hvad, du skal altså tale ordentligt."
Den sidste bemærkning kom, da den 21-årige mand fortalte, at de havde fundet tasken på en bænk.
"Ved du, hvad en bænk er?," spurgte han.
Begge mænd havde erkendt tasketyveriet, da de sad på politistationen, men nu sagde de, at det bare var noget, de havde opdigtet for at slippe ud.
"Jeg blev presset," sagde den ene uden at kunne forklare nærmere, hvordan han var blevet presset.
Alligevel dømte en enig domsmandsret den 19-årige for at have deltaget i tasketyveriet. De oplysninger, han havde givet i tilståelsen på politistationen passede nemlig godt overens med ofrets forklaring.
Den 21-åriges sag blev udsat. Han var også anklaget for to andre tasketyverier, og der manglede et vidne i den ene sag.
Anklageren procederede for, at den 19-årige skulle have udmålt en fængselsstraf, fordi tasketyveriet havde en grov karakter, selv om der kun var tale om et tyveri på under 200 kroner.
"Man skal være opmærksom på, at der kan ske ret meget med cyklisten, hvis man river tasken væk på en uheldig måde," sagde hun og pointerede, at tasketyverierne sker mere og mere.
Forsvareren procederede derimod for frifindelse eller rettens mildeste straf, idet han mente, der var tale om drengestreger – hvis manden altså var skyldig.
Domsmandsretten valgte at dømme manden, men han fik ikke udmålt en straf. Kun hvis han begår lignende kriminalitet inden for det næste år, udmåler retten en straf.
Grunden til, at sagen havde været så længe undervejs – tasketyveriet skete som sagt i 1999 – var blandt andet, at de socialforvaltningen i Københavns Kommune var længe om at give oplysninger om den ene dreng.
 

 

Karakterer til Gladsaxe Ret

Fra i dag får voldmænd og tyveknægte nemlig stukket et spørgeskema i hånden, efter de har rejst sig fra anklagebænken. Her skal de give karakterer til alt fra parkeringsforholdene uden for retten til sprogbruget under domsafsigelsen.
En landsdækkende brugerundersøgelse skal vise, om domstolene nu også lever op til brugernes forventninger til kvalitet, service og effektivitet.
I de næste to uger uddeler retten i Gladsaxe derfor spørgeskemaer til alle brugere - det gælder bl.a. advokater, tiltalte og vidner.
De skal bedømme en række praktiske forhold, som f.eks. åbningstider, lokaler og parkeringsforhold, men også den måde, de oplever retten på, f.eks. om det er for svært at forstå dét sprog, der bliver brugt under et retsmøde og når det bliver afsagt dom.
Det er ganske frivilligt, om man vil deltage i undersøgelsen, og alle bevarelser er anonyme.
Undersøgelsen sker i alle byretter, Sø- og Handelsretten i København, de to landsretter og Højesteret. Og omkring maj-juni måned vil alle svarene blive samlet sammen i en rapport om undersøgelsen.
 

 

Kunder skal betale for at fjerne varmeledning

Gladsaxe Kommune sender en regning på næsten 650.000 kroner videre til kunderne hos Gladsaxe Fjernvarmeforsyning.
Når Søborg Torv skal renoveres, bliver det nemlig nødvendigt at flytte fjernvarmeledningen, og de udgifter skal Gladsaxe Fjernvarmeforsyning dække. Beløbet er inklusiv de formodede omkostninger ved at fjerne noget forurenet jord.
"Sådan er reglerne," siger formanden for Teknik- og miljøudvalget, Tove Eckhardt til Nyhedsmagasinet.
Når ledninger skal flyttes, er det ledningsejerne, der skal flytte det. Til gengæld kan Teknik- og miljøudvaglet ikke sige nej, når nogen vil lægge ledninger ned i veje eller torve.
 
 

 

Kvinde tæt på at miste livet ved brand

En kvinde i Søborg var fredag morgen tæt på at miste livet, fordi der var gået ild i hendes affaldspose.
Posen sad under vasken, og varmen satte ild til vandrørene, der brændte i stykker så vandet fossede ud og slukkede ilden.
Næsten da.
Røgen blev nemlig ved med at bølge ud og hen til den sovende kvinde, der efterhånden blev helt sort i ansigtet.
Hvis der var gået ret meget længere tid, ville hun have mistet bevidstheden, og hun kunne være død af røgforgiftning. Men heldigvis opdagede medarbejderne i Prima på Søborg Hovedgade, at det dryppede ned på kontoret.
De fik fat i viceværten, der opdagede røgen i lejligheden og drejede 112.
Kvinden blev kørt til skadestuen, men hun blev hurtigt sendt hjem igen.
 

 

Pas på børnenes hørelse

Høje lyde kan skade små mennesker.
"Børn kan få ødelagt deres hørelse, hvis de hører meget høj musik lige ved ørerne. Det kan være fra en båndoptager eller en walkman eller, hvis de går til koncert, siger sundhedsplejerske Hanne Vilgren.
Derfor opfordrer hun forældre til at passe på deres børns hørelse.
I øvrigt svarer sundhedsplejerskerne hver mandag på spørgsmål fra lytterne. Ring, skriv eller mail til Radio Gladsaxe, hvis du har et spørgsmål, du gerne vil have svar på.
 

 

Misbruger: Værre at være alkoholiker end narkoman

Et skud heroin er forfærdeligt, en flaske vin er hyggeligt.
Sådan ser mange danskere på alkohol og narkotika.
Men for alkoholikeren Henning Bruun, der i dag bor på Gladsaxe Kommunes botilbud for voksne misbrugere, er det anderledes.
"Det er faktisk værre at være alkoholiker end at være narkoman. Det er meget svært at komme ud af," siger han
I tirsdagens udgave af Livet i Gladsaxe fortæller Henning Bruun hele sin livshistorie. Det sker klokken 7.30 og programmet bliver genudsendt torsdag klokken 17.30.