Mandag den 12. November


Betinget fængsel for bombning

2½ års betinget fængsel til de to bombemænd fra Høje Gladsaxe butikscenter.
Sådan lød den, i forhold til andre lignende tilfælde, milde dom over de to unge mænd, der en sen januarnat i år var årsag til en kæmpe eksplosion under butikscentret.
Det var kun held, der gjorde, at hverken bombemændene selv eller andre ikke blev dræbt, da benzindampe fra molotovcocktail og fra et benzingennemvædet tæppe eksploderede, væltede betonmure i hele kælderen og raserede otte butikker i centret.
 
Domme i lignende tilfælde har tidligere udløst fra 1½ års ubetinget fængsel og opad, men de to slap altså med en betinget dom plus et erstatningskrav på foreløbig 3,3 mio. kroner.
Dommen blev desuden gjort betinget af 200 timer samfundstjeneste samt lægelig overvågning for at sikre, at begge holder sig fra hash, som de inden eksplosionen var misbrugere af.
 
Den enige domsmandsret mente, at den stærkt tilskadekomne gerningsmand, som også blev udpeget som hovedmand, i et vist omfang var blevet straffet via skaderne, mens den anden stod for at skulle starte på en frisk i sit liv i form af nyt arbejde.
De modtog begge selve strafudmålingen, mens de udbad sig betænkningstid i forhold til det flere millioner kroner store erstatningsspørgsmål.
Begge har tidligere modtaget betingede domme for tyveri, og selvom bombningen foregik i den enes prøvetid, så udløste det som nævnt alligevel ikke en ubetinget straf.
Retten fik aldrig afklaret, hvor vidt der var tale om en hævnagt mod en butiksindehaver, eller om det var et forsøg på forsikringssvindel.

Kons: Søndergård skole for åbne døre

Sagen om Søndergård skole er ikke længere end personsag.
Det mener den konservative Lars Abel, som nu fomelt har anmodet om, sagen bliver behandlet som et åbent punkt på dagsordenen til Gladsaxe Byråds møde på onsdag.
"Nu har sagen kørt i medierne helt tilbage fra foråret, og også meget her efter sommerferien, og derfor må det være rigtigt, at vi får en generel debat i byrådet om de problemer, som konstateres på Søndergård skole, og den debat, den må foregå i tilsvarende offentlighed", siger Lars Abel til Nyhedsmagasinet.
 
"Denne her sag den handler absolut ikke om den nuværende skoleinspektør – hun er blevet sat ind i stillingen af byrådet, og skal løse nogle opgaver. Og det har jo vist sig, at være en lang række oprydningsopgaver, fordi der er foregået en slendrian på Søndergård skole. Derudover så er der en masse formelle problemer i forbindelse med økonomi og regnskaber, som der er lavet revisionsrapport omkring, og hvis det er den måde, vores skolevæsen kører på, så mangler der ledelse af vores skolevæsen, og dét er en generel problemstilling, som vi er nødt til at drøfte i et offentligt møde. Det er klart, at hvis der kommer nogle problemstillinger frem omkring skoleinspektørens personlige ansættelsesforhold, så må de drøftes på et lukket møde, men de to ting kan sagtens adskilles efter min opfattelse", siger Lars Abel.
 
Hvorvidt sagen skal behandles for åbne eller lukkede døre, forventes afgjort på tirsdag i forbindelse med økonomiudvalgets møde.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Økonomisk krise på Søborg Torv

Renoveringen af Søborg Torv gør nu så ondt i indtjeningen for butikkerne, at handelsforeningen har henvendt sig til kommunen for at bede om økonomisk kompensation.
Mange af butiksindehaverne er truede på deres levebrød af den omfattende renovering af torvet, og enkelte er tæt på at dreje nøglen om, fordi der ikke er nogen kunder i butikken.
Det har været næsten umuligt at parkere ved torvet, både for kunder og for vareleveringen, og i perioder har det også været svært for gående at forcere byggepladsen. Det begynder for alvor at kunne mærkes for de handlende, hvor af nogle af dem har mistet næsten hele deres kundegrundlag.
 
Økonomiudvalget behandler i morgen ansøgningen fra Handelsforeningen for Søborg og Omegn, men det vil efter al sandsynlighed blive til et afslag, da der kun kan blive tale om erstatning, hvis man kan bevise, at Gladsaxe Kommune har handlet uansvarligt.
 
Renoveringen af Søborg Torv blev påbegyndt i maj i år og var planlagt at være færdig den 2. december, så butikkerne kunne nå at få julehandlen med.
Men på grund af det dårlige vejr i september skal der ikke meget til at forsinke byggeriet, og de handlende frygter, at julehandlen hænger i en tynd tråd, hvis frosten sætter ind nu.

Cyklister kåres

Der bliver formentlig ikke problemer med parkeringspladser, når Gladsaxe Rådhus i morgen lægger lokaler til en reception for 2000 mennesker. Men det kan være, at cykelstativerne kommer på overarbejde.
Det er nemlig Dansk Cyklist Forbund, der står bag invitationen og anledningen er, at forbundets kampagne "Vi cykler til arbejde" er afsluttet og de cirka 15 vinder-hold skal findes.
 
I september deltog 202 hold fra firmaer i Gladsaxe med et samlet deltagerantal på 2000 mennesker, der cyklede til eller fra arbejde.
Fire af de hold vinder én cykel hver, to hold modtager minicykelpumper til alle deltagerne og otte-ni hold bliver de heldige vindere af et krus med logo, ligeledes til alle deltagerne. Alle hold uanset formåen og tilbagelagte kilometer har mulighed for at vinde, eftersom præmierne fordeles ved lodtrækning.
Receptionen afholdes fra klokken 15-16 i Rådhushallen.
 
Til næste år rykker Dansk Cyklist Forbund kampagnen til foråret ud fra den begrundelse, at virkningen måske holder sig længere om sommeren.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin