Torsdag den 18. Oktober


Kons: Gladsaxe er ikke en forgangskommune

Kan man være miljømæssig forgangskommune og samtidig have et elforbrug, der ligger et godt stykke over landsgennemsnittet?
Nej, mener det konservative medlem af teknik- og miljøudvalget, Henrik Sørensen.
"Jeg har studeret det grønne regnskab nærmere, sammenlignet det med årets elsparekommune-kampagne og opdaget, at Gladsaxe faktisk ligger ret højt, vi ligger faktisk over landsgennemsnittet omkring strøm i vores bygninger. Og i betragtning af, at vi i mange år har fået at vide, at vi er en forgangskommune på miljøområdet, så har jeg jo selvfølgelig undret mig over dét", siger Henrik Sørensen, som nu på den konservatives gruppes vegne har stillet forslag til teknik- og miljøudvalget om, at Gladsaxe tilmelder sig konkurrencen årets elsparekommune, der er arrangeret af elselskaberne, så Gladsaxe kan sammenligne sig med andre kommuner i landet.
 
Til det siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Tove Eckhardt:
"Jeg har brug for lidt flere oplysninger fra forvaltningen, før jeg kan sige, om det er det, vi skal bruge ressourcerne på. Men det er naturligvis altid interessant at se, hvordan man står i forhold til andre", siger Tove Eckhardt, formand for teknik- og miljøudvalget, som vil behandle forslaget om tilmelding til årets elsparekommune på udvalgets næste møde nu på mandag
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag).

Byrådskandidat forlader Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti i Gladsaxe har opstillet en ny kandidatliste til kommunalvalget i næste måned.
Det skete på et opstillingsmøde tirsdag aften.
Men den eneste reelle ændring er, at den tidligere nummer fire på listen, Helle Dohn, er trådt ud, hvorefter Flemming Albrechtsen og de øvrige på den 11 mand store liste er rykket en tand op.
Helle Dohn opnåede ved afstemningen tirsdag ikke nogen høj placering og har siden valgt slet ikke at stille op for Dansk Folkeparti.
I en pressemeddelelse skriver den tidligere kandidat, at hun af helbredsmæssige årsager ikke mere stiller op til byrådet for Dansk Folkeparti.
 
Partiet stemte på opstillingsmødet om, hvorvidt medlemmerne kunne gå ind for et eventuelt valgforbund med Centrum-Demokraterne, hvilket der var en stor majoritet for.
Som spidskandidat Klaus Kjær formulerer det overfor Nyhedsmagasinet; "Vi ser hellere en alliance med alle de borgerlige partier, også CD, så eventuelle stemmer fra valgsamarbejdet går til partiet Venstre, frem for til den anden side af salen".
Dansk Folkeparti er i forvejen gået i valgforbund med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Kristeligt Folkeparti og Fremskridtspartiet.
 
Hanne Calberg fra CD siger til Radio Gladsaxe, "at det næppe er sandsynligt, at CD kommer til at indgå i et valgforbund, hvor både Dansk Folkeparti og Fremskridstpartiet er med. I øjeblikket ser det mere ud til, at vi går sammen med de resterende små partier".
Her hentyder CDeren til Det radikale Venstre, Enhedslisten, Gladsaxelisten og måske også skraldemændene.

Ordblinde i arbejde og under uddannelse

Målrettet indsats for at få ordblinde til at læse bedre nytter.
Det viser den seneste undersøgelse fra Ordblindeinstituttet i Gladsaxe, der har set nærmere på, hvad de seneste fem årganges elever laver i dag.
Af 92 tidligere elever er de 89 enten under fortsat uddannelse eller i arbejde. Kun tre er hverken kommet i gang med et uddannelsesforløb eller har formået at komme ind på en arbejdsplads.
 
Det er især håndværkeruddannelserne, der er populære blandt de tidligere ordblindeelever, og fag som tømrer, maler, automekaniker og murer står øverst på listen, der i øvrigt favner bredt.
Der er nemlig også interesse for at blive sygeplejerske, flymekaniker, skorstensfejer, green keeper og en lang række andre håndværk, der alle kræver mellem tre og fem års uddannelse.
 
Summen af undersøgelsen er, at de gennemsnitlige 3½ år, som hver elev tilbringer på instituttet, er givet godt ud.

Borgmester afviser bevidst nøl

Gladsaxes borgmester Ole Andersen afviser, at kommunens lokalplan skulle være et bevidst forsøg på at trække sagen omkring Aldershvile Planteskole i langdrag.
Gladsaxelistens John Damm Sørensen sagde i går til Radio Gladsaxe, at planen slet ikke indeholder betragtninger omkring detailhandel, som han mener, at planteskolen hører ind under.
Derfor mener han, at lokalplanen er spild af borgernes tid og penge og blot et udtryk for, at kommunen vil forhale sagen så længe, at utilfredse borgere glemmer deres protester og på den måde kan Aldershvile Planteskole så blive stående som den er nu.
Men det afviser borgmester Ole Andersen:
"Det er selvfølgelig ikke rigtigt. Aldershvile Planteskole er ikke omfattet af detailhandel-reglerne og derfor har vi fremlagt et lokalforslag, der kan sikre, at planteskolen kan blive liggende, hvor den er nu, til stor glæde for de fleste i kommunen og egnen", siger borgmesteren.
Han pointerer, at det er et enigt byråd, der vedtog lokalplansforslaget.
 
Der er offentlig høring om lokalplanen indtil den 20. november i år.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Skole uden forurening

Når eleverne på Bagsværd skole vender tilbage efter denne uges formentlig velfortjente efterårsferie, så kan de med sindsro lege alt det, de vil, på skolens grund.
Den er nemlig blevet frikendt for at være forurenet fra tidligere industrivirksomhed på stedet.
Det er Københavns amt, der har undersøgt sagen, og også givet grønt lys for jordens kvalitet.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin