Fredag den 19. Oktober


Mistanke om forurenet jord

Risikoen for forurenet grundvand får nu Gladsaxe Kommunes miljøafdeling til at råbe vakt i gevær og igangsætte en undersøgelse af benzinstationer i Gladsaxe.
En undersøgelse på Fyn har nemlig vist, at 90 procent af jorden omkring tankstationer har indeholdt rester af det giftige stof, Metyl tertiær butyl æter, MTBE. En ganske lille rest af dette stof er nok til at give drikkevandet en afskyelig smag og gøre det fuldstændigt udrikkeligt.
"Risikoen er lige så stor i Gladsaxe som på Fyn", mener Gladsaxe Kommunes miljøchef, Carsten Sølyst.
 
"Nu vil vi i første omgang undersøge Q8 på Vadstrupvej og en af tankstationerne på Søborg Hovedgade og så må vi tage stilling til, hvad der skal ske efterfølgende. Jeg vil ikke umiddelbart mene, at det er er farligt at drikke vandet, men undersøgelsen er netop også forebyggende. Måske skal vi rense jorden, men det vil undersøgelserne gøre os klogere på", fortæller han.
 
MTBE er et stof, der meget let opløser sig i vandet, derfor er risikoen høj for, at det kan sive ned i drikkevandet.
Det blev fra midten af 1980` erne brugt især i høj-oktan benzin, i takt med, at blyet i benzinen er blev fjernet. For at holde oktan-tallet oppe tilsatte man så i stedet MTBE og erstattede på den måde et miljøproblem med et andet.
Undersøgelserne af de to benzinstationer forventes påbegyndt dette efterår.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Dårlige erfaringer med elsparekonkurrence

Hvis Gladsaxe Kommune er med i konkurrencen om at blive Årets Elsparekommune til næste år, ja så kan det næsten kun gå fremad resultatmæssigt, set i forhold til sidste gang kommunen deltog.
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så har det konservative medlem af teknik- og miljøudvalget, Henrik Sørensen, på den konservative gruppes vegne stillet forslag om, at kommunen tilmelder sig elselskabernes årlige konkurrence, så Gladsaxe kan sammenligne sit elforbrug med andre kommuner i landet.
Den kommune der er bedst til at spare på energien er årets elsparekommune.
 
Gladsaxe deltog faktisk i konkurrencen i 1998 og blev henholdsvis nr. 47 og 83 i konkurrencen. Dengang var 87 kommuner med.
Gladsaxe har ikke deltaget i konkurrencen siden, og hverken formanden for teknik- og miljøudvalget eller teknisk direktør i kommunen, Jørgen Sterner, kan erindre hvorfor.
Men sagsingeniør i kommunens ejendomsafdeling, Jens Førby, siger: "Vi føler, der har været usikkerhed om kunkurrenceparametrene og måden at opgøre elforbruget på. Derfor har Gladsaxe ikke deltaget systematisk i konkurrencen. Men vi forventer at deltage igen næste år, fordi der nu tilsyneladende er blevet fastlagt nogle retningslinier for, hvordan man gør tallene for elforbrug op", siger Jens Førby til Nyhedsmagasinet.
 
Formanden for teknik- og miljøudvalget, Tove Eckhardt, har nu udbedt sig flere oplysninger fra forvaltningen, før udvalget skal tage stilling til, om kommunen skal bruge ressourcer på, at deltage i konkurrencen.
Ifølge sekretariatet for årets elsparekommune er det meget få ressourcer det handler om.
"Vi har alle data fra 1998, så det eneste Gladsaxe Kommune skal gøre, for at være med igen er, at læse korrektur på de tidligere givne oplysninger", siger de i sekretariatet for årets elsparekommune.

Stem på en kvinde

"Stem på en kvinde hvis demokratiet skal vinde".
Opfordringen kommer fra Dansk Kvindesamfund, forud for kommunalvalget den 20. november.
I Gladsaxe Byråd er situationen i øjeblikket den, at kvinderne er i overtal – ud af 25 byrådsmedlemmer er de 13 af hunkøn. Når Dansk Kvindesamfund går ind i valgdebatten også i Gladsaxe, så er det fordi, det gælder om at fastholde den udvikling, siger forkvinde i Dansk Kvindesamfund, Karen Halberg.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Stor interesse for internetkurser

Oplysninger om det offentlige, kulturelle arrangementer, rejsetilbud eller muligheden for at
holde kontakten med sine børnebørn er nogle af de overvejelser, borgere i Gladsaxe gør sig, når de tilmelder sig Gladsaxe bibliotekernes introduktionskurser til internettet.
"Vi betragter det som en del af vores opgave med at oplyse borgerne", fortæller bibliotekar Birgit Hald.
 
"Vore telefoner kimer uafbrudt, når vi har de her introduktionskurser, der er virkelig mange, især ældre, der er interesserede i dem. Desværre har vi kun 16 pladser på hvert hold, så vi har altså ikke plads til alle, der henvender sig".
 
Begynderkurserne er den 5. og 12. november klokken 19 samt den 22. november klokken 10.
Birgit Hald understreger, at man først kan melde sig til kurserne fra tirsdag den 23. oktober, men at man så til gengæld også skal skynde sig på grund af det begrænsede antal pladser.
Man kan enten ringe eller møde op på hovedbibliotekets Voksenafdeling, hvis man skulle have lyst til at lære om internettet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin