Mandag den 22. Oktober


Kun en kandidat for Fremskridtspartiet

Ene, men stærk.
Det kunne sagtens være overskriften for Fremskridtspartiets kandidatliste for kommunalvalget i Gladsaxe.
Partiet, der siden sidste kommunalvalg har mistet medlemmer til den gruppe, der dannede Dansk Folkeparti, havde dengang seks kandidater, men kan i år blot stille med en.
Han hedder Lars Franyö, og han mener ikke, hans enekandidatur er et symbol på, at Fremskridtspartiet er ved at uddø.
 
"Jeg tror, det er bunden af kurven, vi her ser. Vi har haft travlt med at samle underskrifter ind for at opstille til Folketinget. Det er nu klaret, men det har taget meget af vores tid, så vi har ikke haft tid til at profilere os og fortælle vælgerne, også på lokalt plan, at vi stadig lever", siger Lars Franyö.
 
Han fortæller, at to af Fremskridtspartiet seks kandidater til det forrige kommunalvalg i mellemtiden er blevet medlemmer af Dansk Folkeparti, mens en er afgået ved døden, en anden er stoppet på grund af alder og den femte er flyttet til Nordsjælland.
Et simpelt regnestykker siger så, at det efterlader blot en tilbage; Lars Franyö.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Unge taler med unge

Læreren bliver sendt uden for døren, og så er ordet frit.
Udfra det koncept stiller Københavns Amts Forebyggelsesråd spørgsmålet ; Hvem snakker dine elever med – om det at være ung?
Spørgsmålet er rettet mod sundhedsplejerske og klasselærere i 8. 9. og 10. klasser, og ikke overraskende er det lettere for unge at tale med andre unge.
Derfor tilbyder Amtets "Ung Dialog", under forebyggelsesrådet at besøge folkeskoler i Gladsaxe og amtet i øvrigt for at tale med de unge om seksualitet, alkohol og fester.
 
Bag tilbuddet står omkring 120 frivillige gymnasieelever klar til at rykke ud for at tale med deres næsten jævnaldrende, om alt det, man ikke kan tale med læreren eller andre voksne om.
 
Ung dialog bygger på princippet om, at unge kender hinandens sprog og hverdag, og at det derfor er lettere at tale med andre unge om alle hverdagens problemer.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Høj stemmeprocent ved valg til Ældrerådet

Så er stemmerne til Ældrerådet talt op, efter at fristen udløb torsdag midt på dagen.
Ligesom ved sidste valg var der en høj valgdeltagelse - stemmeprocenten nåede helt op på 42,2 procent, svarende til små 6.000 stemmer.
 
"Det er ingen tvivl om, at det skyldes, at vi har brevafstemning i vores kommune. Dermed har mange af de borgere, som ikke er særlig mobile haft mulighed for at stemme", siger
medlem af Ældrerådet, Knud Ole Jensen.
 
De valgte til Ældrerådet er, med forbehold for ændringer ved evt. fintælling:
Edvard Nielsen, Benthe Quistgård, Gert Aaboe, Henny Andersen, Rita Bendtsen, Knud Ole Jensen og Freddy Hilstrøm.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Handicappede på vej til Cypern

Mens andre prøver at komme sig over efterårsferien og forbereder sig på den kolde tid, er 11 ældre handicappede fra Gladsaxe med seks hjælpere på vej til Cypern for at nyde en uges sol og varme.
Truppen mødtes tidligt mandag morgen og på programmet står blandt andet en bådtur og en rundtur med guide, der omfatter et kig på kurveflet og keramikfremstilling.
Endvidere lyder det fra Pleje- og omsorgsafdelingen, at den står på hygge og lokal kolorit til kaffebordet.
 
Rejsedeltagerne skal selv betale rejse og overnatninger, mens kommunen betaler for hjælpere og hjælpemidler.
I sommer besluttede socialudvalget at afsætte 100.000 kroner til en rejse sydpå for både ældre og yngre handicappede borgere i Gladsaxe. Men siden har forvaltningen valgt at dele de handicappede op i en ældre og en yngre gruppe, fordi de har så forskellige interesser og behov.
 
Udvalget har afsat et tilsvarende beløb til næste år, hvor det så bliver de yngres tur til et smut til de varme lande.

Lokal forening bliver 60 år

I lørdags var det 60 år siden, Historisk- Topografisk Selskab i Gladsaxe blev stiftet, og det blev fejret med reception, festtaler, buffet og en lille én til ganen.
Ja, der var sågar et glas til alle fremmødte. Ikke til at drikke af, men som en erindringsgave og samtidig markerer selskabet sin runde fødselsdag med et jubilæumsskrift om sit virke fra 1941 og frem til i dag.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin