Fredag den 5. Oktober


Kommunen om fyringer: Vi gjorde det rigtige

Landsretten skal de kommende dage tage stilling til, om Gladsaxe Kommune har fyret to medarbejdere på et usagligt grundlag.
Kommunen er sagsøgt af to tidligere pædagogmedhjælpere fra henholdsvis institutionerne Mosen og Elverhøj, der hver især kræver kompensation for uberettiget afskedigelse efter mistanke om pædofili. For tre år siden blev de to unge mænd sigtet for blufærdighedskrænkelse og anden kønslig omgang med børn, men begge blev senere frifundet ved retsinstanserne. I mellemtiden var de to tidligere pædagogmedhjælpere blevet fyret fra Gladsaxe Kommune.
 
Erstatningssagen har i denne uge været for Østre Landsret, og i går faldt så de afsluttende bemærkninger fra parternes advokater.
Thomas Rørdam, der repræsenterer de to tidligere pædagogmedhjælpere, lagde i sin procedure vægt på, at Gladsaxe Kommune har forsømt en række almindelige forpligtigelser og begået alvorlige fejl i de to sager. Kommunen har eksempelvis ikke indhentet tilstrækkelig med oplysninger i sagerne til, at kunne træffe en forsvarlig afgørelse om opsigelse, mener Thomas Rørdam, der påstår, at det var politisigtelsen alene, der i begge sager var udslagsgivende for afskedigelsen. Og bl.a. derfor mener han, af de to tidligere pædagogmedhjælpere blev fyret på et usagligt grundlag.
 
"Denne type sager er altid meget svære. Men for Gladsaxe Kommune er børnenes tarv det vigtigste. Vi har ansvaret for at passe på børnene; de børn, som borgerne giver i vores varetægt. Og det ansvar kan vi kun løfte, hvis forældrene og vi selv har tillid til medarbejderne. Og derfor har vi været nødt til at handle som vi gjorde i de her sager", siger direktør i Gladsaxe Kommunes Børne- og kulturforvaltning, Svend Erik Haase til Nyhedsmagasinet.
"Bliver vi dømt, så må vi jo selvfølgelig betale. Og det er så den pris, som Gladsaxe Kommune må betale for at bevare børnenes tarv og fastholde forældrenes tillid", siger Svend Erik Haase.
 
Selve retssagen er nu slut, men der går endnu et stykke tid, før Østre Landsret afgiver skriftlig tilkendegivelse i erstatningssagen. Thomas Rørdam har krævet 2 x 200.000 kroner på vegne af sine klienter.

Arbejdsløse mister penge

Arbejdsløse i Gladsaxe, der er aktiveret på sprogskoler eller andre kurser, bliver nu ramt på pengepungen.
Fra 1. november mister de nemlig den såkaldte aktiveringsgodtgørelse på 1.000 kroner om måneden.
 
Ifølge ny lovgivning på området, så er det nu op til den enkelte kommune at beslutte, om der skal udbetales et fast beløb, eller om der kun skal betales for de faktiske udgifter til fx transport. Og det er netop hvad et flertal i socialudvalget går ind for.
Da sagen var på dagsordenen stemte kun SF og Enhedslisten imod.
 
Omkring 170 personer modtog, ifølge de seneste statistiske oplysninger fra juni, den særlige aktiveringsgodtgørelse, der jo altså forsvinder fra næste måned.

Kiosk-ejer dømt for at befamle mindreårig

En 32-årig kioskejer blev i går i Gladsaxe Byret idømt en bøde på 4000 kroner for at have kysset og berørt en mindreårig pige på brysterne i sin kiosk sidste efterår.
Manden var også tiltalt for anden kønslig omgang end samleje, da den dengang 14-årige pige i retten fortalte, at han havde prøvet at tage tøjet af hende og selv trukket sine bukser ned, og ligget ved siden af hende og gjort samlejebevægelser, indtil han fik udløsning.
Men i den anklage valgte retten at læne sig op ad forsvareren, der mente, at det var fri fantasi fra pigens side, og at hun måske have en grund til at lyve om det.
 
Det skulle angiveligt være sket i kioskens baglokale, der, som forsvareren pointerede, ikke er et aflukket lokale, men derimod et sted, hvor kunderne i butikken kan se ind.
De kunder skulle kioskejeren også ind imellem være gået ind i butikken for at betjene, så forsvareren mente, pigen havde haft rig lejlighed til at gå.
Hun sagde ikke noget til sine forældre, men da hendes tvillingesøster en uge efter kom hjem og fortalte, at den lokale kioskejer havde kysset og befamlet hende, meldte de chokerede forældre sagen til politiet. Først da politiet havde afhørt søsteren, valgte den første søster at komme frem med sin historie.
Den tiltalte sagde, at han ikke havde været klar over, at pigen kun var 14 år, at de var forelskede og at han forvekslede de to piger.
 
Retten valgte at se bort fra den anden søsters anmeldelse, da hun ikke vidnede i retten og det derfor ikke fremgik, om hun havde følt sig krænket. Til gengæld mente retten, at den tiltalte burde havde vidst bedre, aldersforskellen taget i betragtning
 
Den tiltalte udbad sig betænkningstid for at beslutte, om han vil modtage dommen på otte dagbøder af 500 kroner.

Ihærdige skattefolk giver penge i kassen

Næsten 8.500 lønmodtagere i Gladsaxe er de seneste to indkomstår blevet klapset af det lokale skattevæsen med forkerte selvangivelser.
Skattefolkene har fundet forkerte tal i det offentliges favør for i alt 30,5 mio. kroner, mens godt 1.000 skatteborgere faktisk havde snydt sig selv for et samlet beløb på næsten 12 mio. kroner.
Det fremgår af en netop udsendt redegørelse om lignings- og revisionsarbejdet i Gladsaxe.
 
Der er knap 50.000 lønmodtagere, selvstændige erhvervsdrivende og andre sager indenfor skattevæsenet, og en nærmere gennemgang de seneste fire år af lidt over 1.000 selvangivelser fra selvstændige har resulteret i forhøjelser på 31 mio. kroner.
200 selvangivelser fra hovedaktionærer har efter nøjere granskning givet 3 mio. set over fire år i skattekassen.
 
Skattefolkene på Gladsaxe rådhus synes selv, at de har ydet en fin indsats i forhold til de mål, der politisk er stillet op for deres arbejde.
 
Politikerne i økonomiudvalget skal på tirsdag tage stilling til, om de er enige i tilfredsheden.

Tandpleje fra Søndergård til Stengård skole

Børnene i Søndergård skoles distrikt får fra næste år lidt længere til de årlige besøg hos den kommunale tandpleje.
Den tandklinik, der i øjeblikket betjener børnene, ligger i det ene højhus i Bagsværd, hvor den deler lokaler med en tandreguleringsklinik med kirurgi.
Det betyder til tider et uhensigtsmæssigt stort rend af mennesker, der viker forstyrrende på behandlingen, især når det er de helt små størrelser, der sidder i stolen.
Derfor flyttes betjeningen af skolebørnene til klinikken på Stengård skole, hvor der i dag står et ledigt behandlingslokale.
 
Beslutningen er taget i socialudvalget, der påpeger, at selvom der bliver lidt længere til tandlægen, så skulle der ikke opstå trafikmæssige problemer, fordi børnene kan gå på en fredelig sti hele vejen fra den ene skole til den anden.


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet