Tirsdag den 11. september


Borgerlige melder sig ud af budgetforhandlingerne

I går aftes mødtes partierne i Gladsaxe Byråd til anden runde af budgetforhandlingerne.
Første runde af forhandlingerne viste, at den borgerlige side af byrådet er alt andet end begejstrede for det socialdemokratiske budgetforslag. Og i går meldte Konservative og Venstre så ud, at de ikke vil deltage i budgetforhandlingerne.
 
Borgmester Ole Andersen fortæller om mødet: "De borgerlige mente ikke, de kunne tilslutte sig vores budgetforslag, så de har sagt, de ikke deltager videre i forhandlingerne. Det betyder, det er SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre, som vi forhandler med, og vi genoptager forhandlingerne på torsdag".
 
Alle partierne er ellers inviteret til en tredje runde af budgetforhandlinger på torsdag, som jo så bliver uden borgerlig deltagelse.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Mindre magtanvendelse på institutioner

760 gange blev der sidste år brugt fysisk magt overfor voksne handicappede på institutioner i Københavns amt.
Der er tale om borgere med varig og betydelig funktionsnedsættelse, som det hedder. Det dækker udviklingshæmmede, sindslidende, hjerneskadede og svært demente.
Tallet er isoleret set voldsomt, men de 760 tilfælde af magtanvendelse dækker 26 institutioner, hvoraf flere er store. Desuden er det på enkelte institutioner nogle få borgere, der står for næsten halvdelen af tilfældene.
 
Amtets opgørelse over antal magtanvendelser kan ikke umiddelbart sammenlignes med tal fra tidligere år, fordi folketinget vedtog nye, strammere regler for området, der trådte i kraft 1. januar 2000.
Men i et notat udarbejdet til det politiske social- og sundhedsudvalg i amtet formoder forvaltningen, at der er tale om en nedgang i antallet af magtanvendelser.
Det baseres på den fokus i den offentlige debat, der har været om magtanvendelse, samt de faglige diskussioner og undervisning, der efterfølgende har været.
 
Københavns amt skal nu stå til regnskab for alle tilfælde af magtanvendelse og forklare sig overfor Socialministeriet.

Afslag på oprettelse af seniorbefællesskab

Der kommer ikke noget seniorbofællesskab på Bagsværd Møllevej.
Som vi tidligere har fortalt i Nyhedsmagasinet, så er en kreds af ældre Gladsaxeborgere ellers meget interesserede i at købe eller leje det areal, der ligger mellem omsorgscentret Møllegården og Lyngby Radio og opføre et seniorbofællesskab med ca. 20 boliger.
Men telefonmaster og usikre fremtidsplaner for området har sat en brat stopper for dén drøm.
 
Arealet, der er ejet af Tele Danmark, er i kommuneplanen reserveret til plejeboliger i tilknytning til Møllegården, ligesom der eventuelt vil kunne opføres en daginstitution på arealet.
Dertil kommer, at de antennemaster, der ellers skulle have været taget ned, alligevel skal have lov til at blive stående, også selvom Lyngby Radio skulle beslutte ikke længere at benytte sig af masterne. Antennerne bliver nemlig brugt af mobiltelefonnettet.
Også det indebærer altså begrænsninger for nybyggeri på arealet.
 
Politikerne i Økonomiudvalget besluttede forleden at give afslag på ansøgningen om at oprette et seniorbofællesskab på Møllevej. Og de borgere, der er interesserede i at flytte i seniorbofællesskab må nu starte forfra med at lede efter et ledigt og egnet areal, velvidende, at mulighederne i Gladsaxe er meget små, eftersom kommunen i dag betragtes som værende fuldt udbygget.

Borgmester afviser klager

Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, overvejer Gladsaxelisten at anmelde Borgmester Ole Andersen til politiet, fordi han efter listens opfattelse har givet urigtige oplysninger til Tilsynsrådet i en årelang strid omkring fodboldklubben AB.
Men truslen om politianmeldelse og påstanden om de urigtige oplysninger tager Ole Andersen med ophøjet sindsro:
Det er en påstand, jeg ikke har nogen bemærkninger til. Tilsynsrådet har udtalt, at de ikke har set noget galt i vores behandling af AB, og det var, hvad vi havde ventet. Men jeg er overrasket over, at Gladsaxelisten reagerer sådan".
 
Gladsaxelisten klagede i 1998 til Tilsynsrådet, fordi den mente, at Gladsaxe Kommune forfordelte AB i forhold til andre sportsklubber. Det er en klage, som Tilsynsrådet altså blankt afviser.

Klager over drikkeri

Drikkeri i buslæskure bliver nu taget op som et generelt problem af vejafdelingen i Gladsaxe Kommune, der vil prøve at finde fælles løsninger med politiet og socialforvaltningen.
Klager over, at bænke i buslæskurene i lange tider er blevet okkuperet af det drikkende folk, er blevet løst ved at sætte mindre bænke op, så de ikke har været så attraktive at benytte.
Så bliver andre bænke taget i brug, hvilket så bare flytter problemet og får nye klagere til at melde sig.
Det er en skrue uden ende, og derfor vil vejafdelingen, der har ansvaret for bænkene, nu som sagt søge problemet løst med de relevante parter.
Den seneste klage er kommet over drikkeri ved busstoppestedet ved Nettobutikken på Gladsaxe Møllevej.

Kristeligt Folkeparti stiller op igen til kommunalvalg

I lokalafdelingens 25-årige historie har Kristeligt Folkeparti aldrig været repræsenteret i Gladsaxe Byråd.
Men Kristeligt Folkeparti stiller op igen, når der til november er kommunalvalg.
Ved valget i 1997 fik partiet 0,9 af stemmerne. Nyhedsmagasinets valgprognose fra maj måned i år viste, at 1,5% af vælgerne ville stemme på Kristeligt Folkeparti, hvis der var valg i morgen, og 1,5% rækker som bekendt ikke til et mandat.
 
Ligesom tidligere er Kristeligt Folkeparti parat til at indgå valgforbund med et eller flere partier, men der er endnu ikke indgået nogle aftaler, siger den lokale formand Ann-Mette Kamstrup-Jørgensen.
 
Kristeligt Folkeparti har opstillet otte kandidater til kommunalvalget:
Nummer et på listen er en gammel kending, nemlig Eskil Holm. Derefter kommer Jette Lange, Poul Erik Jørgensen, Ann-Mette Kamstrup-Jørgensen, Ove Arberg, Lilly Nordstrøm, 84-årige Henry Christiansen og slutteligt Holger Jespersen.

Bevidste kvindelige stemmer

Socialdemokratiet, SF og Venstre, det er de partier, der tilsyneladende får flest stemmer fra Gladsaxeborgerne, hvis der var kommunalvalg i morgen.
Det er der som bekendt først til november, men ikke desto mindre har elever fra Bagsværd Friskole, i samarbejde med Radio Gladsaxe, spurgt flere hundrede, hvad de ville stemme.
 
Og billedet ser lidt anderledes ud i forhold til den første prognose fra maj, siger samfundsfagslærer Annette Sylvest: "Der er flere, der ved, hvad de vil stemme på nuværende tidspunkt, og det ser ud til, at det især er kvinder, der er ved at have taget stilling", siger hun.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet