Tirsdag den 18. september


Politisk tilfredshed med budgetforliget

For første gang nogensinde er Enhedslisten i Gladsaxe med i aftalen om, hvordan de kommunale kroner skal forvaltes de kommende år.
I fredags blev der indgået budgetforlig mellem fire partier i byrådet, socialdemokratiet, SF, det Radikale Venstre og Enhedslisten.
"Der blev foreslået en hel del forbedringer, uden af det nødvendigvis betyder nedskæringer. Derfor gik Enhedslisten med i forliget", fortæller Enhedslistens Emilce Nielsen. "Og så blev det besluttet, at en af de ting, vi har kæmpet for i lang tid, nemlig indkøbsordningen, skal indliciteres, således, at det er kommunale medarbejdere, der skal købe ind for pensionisterne. Det blev også besluttet, at give to mio. kroner ekstra til direkte pleje og omsorg", siger Emilce Nielsen, som føler, at Enhedslisten har fået indflydelse på budgettet. Emilce Nielsen er også godt tilfreds med, at der i bugetaftalen lægges op til flere forbedringer på skoleområdet.
 
Den tilfredshed deles af det Radikale Venstre og Lis Smidsholm, som mener, at det er et godt og rummeligt forlig, der er indgået, hvor de fire partier der deltog, har fået indflydelse.
"Vi har nok fået sat lidt menneskelighed på det, ved bl.a. at gå ind og få drøftet meget nøje, hvad vi gør for voksne med særlige behov. Vi skal gøre noget mere for voksne med særlige behov og vi skal følge det op, så de bliver behandlet endnu bedre end i dag", siger Lis Smidsholm.
Derudover har de radikale fået sat en kulturelt fingeraftryk på budgettet. "Vi bad om at få sat penge af til et kulturarrangement, fordi var har fået så mange positive tilbagemeldinger efter arrangementet i år. Så nu har vi fået sat en halv mio. kroner af til det, og det er vi glade for", siger Lis Smidsholm, som dog er mindre begejstet for den nedsættelse af grundskylden, som indgår i budgettet.
 
Det samme gælder SF. "Det har selvfølgelig en symbolsk værdi, at vi nedsætter grundskylden med en halv promille. Det er ca. 5 mio. kroner om året, og de penge mener vi faktisk godt, vi kunne anvende til noget andet, som kunne komme mange flere til gode", siger SFs Tove Eckhardt, som derudover også mener, at det i store træk er en god budgetaftale, de fire partier har indgået.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Lovlig mange fritimer

I mere end 20.000 timer sidste skoleår sad eleverne i Gladsaxes folkeskoler uden egentlig vikar for en fraværende lærer.
En stor del af timerne er blevet dækket med venstre hånd, så at sige, af naboklassens lærer, af inspektøren, af støttelæreren eller af tosprogslæreren.
Det har så igen betydet, at det er gået ud over andre elever eller andre arbejdsopgaver.
 
Det er en så utilfredsstillende situation, at skoleforvaltningen nu vil ændre på vikarorganisationen sammen med skolelederne.
For selvom det måske fra elevernes synspunkt er fint en gang imellem at få en fritime, så er 407 af slagsen, som det var tilfældet på Buddinge skole, for meget af det gode.
På de 13 skoler blev der tilsammen sidste år givet fri i 1.769 timer, mens klasserne i 1.019 tilfælde arbejdede alene.
I de resterende godt 17.000 timer, hvor den faste lærer af en eller anden grund, typisk sygdom, ikke var tilstede, blev der, som tidligere nævnt, tilbudt, hvad der nærmest må betegnes som halv undervisning.
 
Når børne- og undervisningsudvalget i dag drøfter vikarproblematikken, så er det trods alt med en ekstra positiv balast.
Ved det netop indgåede budgetforlig er der nemlig afsat yderligere en halv million kroner til vikardækning.

Byrådsmedlem skriver bog med politiske afsløringer

Irma Henriksen, medlem af Gladsaxe byråd udenfor partierne, er i færd med at skrive en
bog, som bl.a. kommer til at handle om tiden i byrådet.
"Bogen er uden navne, og den er ikke et angreb på nogen. Det er mine oplevelser, mine følelser og min virkelighed der er beskrevet", siger Irma Henriksen.
 
Men bogen indeholder flere politiske afsløringer, fortæller Irma Henriksen, men derudover er hun ikke meget for at løfte sløret for indholdet. Det skal være en overraskelse, siger hun.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Røgfri bio

Biografgængere skal lade cigaretterne blive i tasken, hvis de skal i Gladsaxe Bio på en tirsdag.
Biografen indfører, som forsøg og på udvalgte dage, rygeforbud, og det betyder, at der hverken må ryges i foyeren, på toiletterne eller andre steder i Gladsaxe Bio.
Forsøget med den røgfri dag i biografen sker på opfordring, fortæller biografdirektør Per Grunnet.
 
"Vi er blevet kontaktet af nogle mennesker, som har problemer med at komme i biografen, fordi de er røgallergikere. De har fortalt, hvor forfærdenligt det er for dem, at komme igennem bare en foyer, hvor der har været røget. Så nu prøver vi, som et forsøg, at gøre toiletterne og foyeren røgfri én dag om ugen. Og hvis det bliver en succes, så bliver ordningen permanent", siger Per Grunnet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)


Hør mere i dagens lydudgave af Nyhedsmagasinet