Fredag den 21. september


35 skraldemænd mister arbejdet

"Vi vil kæmpe for vores arbejdsplads, med næb og klør."
 
Ud fra den devise holder de 40 skraldemænd i Christianslyst her til morgen møde om krisesituationen i firmaet. 35 af dem står nemlig efter al sandsynlighed uden arbejde til april.
 
Gladsaxe kommune har nemlig haft affaldsopgaven til udlicitering, og de 40 skraldemænds arbejdsgiver, Christianslyst, er efter 60 år ikke længere kommunens vognmand. Det besluttede miljø- og teknikudvalget i mandags, men tillidsmand hos Christianslyst, Ole Rasmussen, håber, skraldemændene kan overbevise kommunen om at ændre beslutningen, selv om han erkender, at humøret ikke har været i top, siden de hørte om kommunens planer:
 
- Der er mange, der har hængt med hovedet og ikke ville ud og køre, men jeg har losset dem bagi og sagt, at vi ikke skal give op endnu. Vi spiller firmafodbold og er vant til at tabe både første og anden halvleg, men til gengæld vinder vi altid tredje halvleg. Nu går vi i gang med at samle underskrifter ind, for de eneste, der kan tale politikerne til fornuft, er et krav fra borgerne.
 
Skraldemændene samler underskrifter ind i dag og i morgen samt næste fredag og lørdag, og arbejder på at sende en meddelelse ud til samtlige borgere i Gladsaxe, hvor de opfordrer dem til at støtte sagen.
Ejeren af Christianslyst, Lars Ellegård Jensen, ser ikke megen lys forude. Han er begyndt at lægge planer for, hvordan hans vognmandsfirma skal fortsætte, når de 90 procent af opgaverne, som kommunen p.t. tegner sig for, falder væk:
 
- Vi skal afskedige 35 mand og også afvikle noget af vores materiel, og det er selvfølgelig ærgerligt. Men der er ikke rigtigt noget at gøre ved det, kommunen har truffet en beslutning, den kan jeg ikke ændre på, siger Lars Ellegård Jensen.
 
Udliciteringen bliver taget op på kommunens økonomiudvalgsmøde i begyndelsen af oktober, men allerede på mandag bringer vi mere om sagen.

Hold på vandet

Hvor lang tid er fru Hansen om at tisse en tår, og hvor mange gange gør hun det i døgnet, og hvor lang tid er hr. Petersen om at besørge de lidt vægtigere ting, og hvor lang tid opholder han sig på toilettet i samme ærinde.
 
Det er spørgsmål socialforvaltningen i Gladsaxe regner med at få svar på i løbet af en måneds tid.
Anledningen til den ekstra nyfighed for dette ellers meget private er de såkaldte kvalitetsstandarder på omsorgsområdet, som alle kommuner er forpligtet til at udarbejde hvert år.
 
Rapporten om kvalitetsstandarderne er netop ved at blive godkendt af det politiske system, og det er i den forbindelse, at den minutiøse gennemgang af hjemmehjælpsmodtagernes toiletvaner er kommet frem.
En hjemmehjælpsmodtager, der kun behøver én hjælper til toiletbesøget, må ifølge rapporten få hjælp til 15 minutter lange besøg op til 8-9 gange i døgnet, mens en, der behøver hjælp fra to, maksimalt kan regne med fem toiletbesøg i døgnet.
 
Det er en kvalitetsstandard, der vist ikke helt holder vand, og derfor den nærmere undersøgelse de næste mindst fire uger.

Forældrepartiet stiller op i Gladsaxe

De kommunale skatter skal nedsættes, der skal en højere grad af kommunalt økonomisk selvstyre til, og så skal kommunerne selv afholde samtlige udgifter uden tilskud fra staten ved udeanbringelser af børn.
 
Det mener Forældrepartiet, der for første gang stiller op til kommunalvalget den 20. november. Det sker i seks jyske kommuner, en på Fyn og en på Sjælland, nemlig i Gladsaxe.
 
Udover førnævnte, så er det, som også navnet antyder, familien, der er i partiets højsæde.
Der skal være valgfrihed af skole og så skal der følge et bloktilskud med hvert barn, så familien selv kan vælge mellem private og offentlige tilbud.

Ingen hjælp til tvangsflyttede pensionister

Selvom flere beboere har oplevet fordoblinger af huslejen fra de boede på plejehjemmet Bakkengården i Bagsværd til Rosenlund i Mørkhøj, så bliver der ikke givet ekstra huslejetilskud.
 
Bakkegården er ved at gennemgå en større renovering, og imens det sker, så er beboerne flyttet på det nye Rosenlund, men altså til en helt anden husleje.
 
I et forslag fra socialforvaltningen var der ellers lagt op til, at de hårdest ramte skulle hjælpes økonomisk, men den tanke var der ingen i socialudvalget, der kunne gå ind for.
 
I alt 56 beboere er kommet i klemme ved forflytningen til Rosenlund.

Idræt styrker kammeratskabet

183 børn i alderen 8 til 14 får i dag allertiders chance for at styrke både muskelmasse og kammeratskabet, når institutionernes triathlon løber af stablen.
 
Diciplinerne er 100 m. svømning, 2 km. cykling og til sidst 1 km. løb.
 
"Det handler jo om at vinde, men det handler først og fremmest om at have en god dag og om at styrke kammeratskabet på ens institution. Bare have en god dag", siger pædagogisk konsulent Guy Roubadu.
Institutionernes triathlon foregår i henholdsvis Gladsaxe svømmehal og området omkring sportshallen, og i dagens anledning er Isbanevej i øvrigt spærret af for trafik i tidsrummet mellem klokken 11 og 16 i dag.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)


Mønter søger ejermand

To ringbind med udenlandske mønter fra blandt andet Sverige, Grækenland og Frankrig søger en ejermand.
 
Det er Gladsaxe politi, der efterlyser ejeren, efter at hittegodskontoret fik indleveret de to ringbind, der var blevet fundet i vandet under en bro i moseområdet ved Høje Gladsaxe.
 
Kriminalpolitiet kan ikke umiddelbart se, at de stammer fra et indbrud, men måske har ejeren endnu ikke opdaget manglen.
 
Rette ejermand kan henvende sig på politistationen i Gladsaxe.