Mandag den 22. April


Mere indflydelse er gratis for skolerne

Der bliver ikke pillet ved økonomien, når skolerne i Gladsaxe får større indflydelse på deres eget område.
Det fastslår næstformanden for børne- og undervisningsudvalget Trine Græse fra Socialdemokratiet.
Dermed tilbageviser hun nogle skolebestyrelsers ængstelse for, at decentralisering vil betyde en ressourceforringelse for skolerne.
 
"Det vil overhovedet ikke komme på tale, tværtimod. Generelt er skolerne meget tilfredse med vore decentraliseringsplaner, og de kan nu gå i gang med at lave aftaler med kommunen om, hvordan de godt kunne tænke sig, at det skal se ud for deres egen skole. Hvad de aftaler kommer til at indeholde, vil være spændende at se", siger Trine Græse.
 
Andre skoler er utilfredse med, at rapporteringskravet fra skole til kommunen bliver højere. Det mener Trine Græse er en ganske naturlig konsekvens af en øget decentralisering, fordi forvaltningen og politikere derfor får et øget behov for at følge med i, hvad der sker på den enkelte skole.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Uenighed om Bagsværd sø

Der var tale om en vaskeægte radikal politisk kolbøtte, da formanden for miljøudvalget i Gladsaxe på det seneste møde gik imod flertallets oprensningsprojekt af Bagsværd sø til 30 mio. kroner.
Formanden, Lis Smidsholm, kunne nemlig tidligere fra sin plads i økonomiudvalget godt støtte forslaget, men da sagen skulle vendes i miljøudvalget, så tingene anderledes ud – formanden havde nemlig fået lektier for af den lokale radikale bestyrelse: "Eksperten på området i den radikale bestyrelse har fundet ud af, at vorherres metode, altså at lade søen klare det hele selv, er den bedste, eventuelt bistået af lidt biomanipulation, så derfor har vi ændret signal".
Som sagt, så gjort.
 
Imod forslaget om at sætte gang i oprensningen gik også et af de to socialdemokratiske medlemmer af miljøudvalget.
John Brown Brabant Altthoff-Andersen begrunder: „Den mekaniske oprydning af 230.000 m3 slam vil skabe mere skade end gavn. De 30 mio. vil være smidt ud af vinduet til ingen nytte. Hvorfor have så travlt, jeg er helt på linie med Danmarks Naturfredningsforening, der går ind for biomanipulationen".
 
Fra lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening lyder kommentaren: "Glem alt om at fjerne slammet i Bagsværd sø. Det vil have en direkte negativ miljøeffekt i og omkring søen. En fjernelse af sediment strider mod anerkendte biologers anbefalinger, idet søen meget hurtigt er på vej mod en ligevægt, hvorfor biomanipulation set fra en miljøforbedring er den bedste, billigste og mest skånsomme metode". Det siger afdelingens formand Bodil Due i en kommentar.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Tog kvælertag på kæreste

"Skærmydsler indenfor hjemmets fire vægge" eller særdeles grov vold?
Fronterne var trukket skarpt op mellem forsvarer og anklager i fredags i Gladsaxe Byret:
Retten skulle afgøre en anklage om vold mod samlever - en episode, der fandt sted i Høje Gladsaxe for to måneder siden.
Og ikke alene valgte dommeren at give anklageren ret i, at det var grov vold, han valgte også at give en højere straf, end anklageren havde opfordret til. Således fik den tiltalte fire måneders ubetinget fængsel, hvor anklagermyndigheden havde krævet tre.
 
Det var en 42-årig mand, som var tiltalt for at have slået sin kæreste både med flad hånd og knytnæve, taget kvælertag og, siddende overskrævs på hende, stukket to fingre i øjnene på hende. Kvinden var selv indkaldt som vidne, men begærede vidnefritagelse under henvisning til, at hun både nu og dengang boede sammen med den tiltalte. Dommeren, der i første omgang ville lade kvinden slippe for at vidne mod sin kæreste, ombestemte sig.
Det gjorde han af to grunde: ifølge det andet vidne, en falckredder, skulle hun have råbt til den tiltalte, at han skulle tage hjem til sig selv. For at blive fri for at vidne, skal man leve under ægteskabslignende forhold, og det mente dommeren ikke blev tilstrækkeligt bevist. Samtidig understregede anklageren, at rigsadvokaten har indskærpet, at man skal gøre alt for at komme volden til livs, også det, der foregår i hjemmet.
 
Under hele retssagen var det tydeligt, at det ikke var med kvindens gode vilje, at der overhovedet var en retssag. Ikke mindst fordi, det var hendes forklaring, der fik den tiltalte dømt.
Det, og så at han fik en tilsvarende dom for tre år siden. Den 42-årige accepterede dommen.

Stor søgning til feriekolonier

Gladsaxe Lærerforenings sommerferiekolonier er mere populære end nogensinde før.
I år har 485 skolebørn, svarende til hver 8. elev, søgt en af de i alt 324 pladser, og det betyder, at der i år desværre er rigtig mange, der får det triste nej til koloniopholdet.
 
Emil Kestler, der er lærerforeningens ansvarlige omkring kolonier, siger om den store søgning: "På to kolonier har vi lavet ophold af kortere varighed, seks dage, og det er tilsyneladende noget, der passer især de mindre børn godt. Generelt kommer der også flere børn i skolerne, hvilket jo automatisk øger søgningen. Endelig så er prisen for opholdet jo heller ikke afskrækkende for de fleste".
 
Foreningen har fem kolonier rundt i landet, som omsætter for omkring tre millioner om året.
De 1,8 millioner er støtte fra kommunen, en million kommer fra udlejning og endelig stammer 200.000 kroner fra børnenes betaling.
Et 12 dages koloniophold koster 850 kroner, alt inklusive.

Ingen pladsproblemer i Kridthuset

Klubben Kridthuset har fået et kvalitativt løft der kan mærkes.
I fredags blev en ny tilbygning på mere end 200 kvadratmeter indviet, og klubbens medlemmer, der alle sammen er udviklingshæmmede, har dermed fået mere end dobbelt så meget plads at være på, fortæller leder af Kridthuset Poul Hansen.
 
"De nye rammer betyder utrolig meget, før var børn og voksne brokket sammen i en villa, og især mellem klokken 15 og 16 var det et problem, at vi var samlet så mange. Nu har vi fået lokaler, så man kan være hver for sig i sin gruppe. Så det har givet et stort kvalitativt løft, at vi har fået de rammer her", siger Poul Hansen.
 
Den nye tilbygning blev taget i brug allerede i november, men blev altså først officielt indviet i fredags, hvor der var stor reception på stedet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin