Torsdag den 25. April


Spild af borgernes penge

Det kalder Dansk Folkepartis Kristian Niebuhr Gadeaktion Gladsaxe.
Og han ser derfor ikke nogen grund til at fortsætte forsøget, der udløber ved udgangen af i år.
Set med Dansk Folkepartis briller er der nemlig ikke kommet meget ud af de seks millioner kroner, der er brugt på de tre års forsøgsperiode.
 
"Vi har godt nok fået en rapport, men papir er jo taknemmeligt, der kan man jo næsten skrive hvad som helst for at ens eget arbejde fremstår som meget vigtigt. Men der er så mange tilbud til de unge i kommunen, at vi ikke behøver yderligere. Og de få, pædagogisk uopnåelige unge, som gadeaktionen har frelst, står ikke mål med udgifterne. De sager er en opgave for politiet, og så selvfølgelig forældrene, der skal tage et ansvar og ikke bare skyde det over på kommunen", siger han.
Kristian Niebuhr mener, at hvis ikke forældrene kan eller vil tage det ansvar, så er det en opgave for kommunen, og så kan det komme på tale at fjerne barnet fra sine omgivelser.
 
Den kriminalpræventive koordinator ved Gladsaxe Politi, Merete Palner, har tidligere sagt her på frekvensen, at projektets eksistens er af stor betydning for det kriminalpræventive arbejde.
Om Gadeaktion Gladsaxe får forlænget sin levetid, vil blive afgjort ved efterårets budgetforhandlinger i Gladsaxe, men er byrådets indstilling svarende til børne- og undervisningsudvalget, ja så er der flertal for, at arbejdet skal fortsætte.

Aktivering virker

Jobtræning af kontanthjælpsmodtagere nytter noget, og den private træning er bedst.
Det fastslår en ny rapport fra Socialforskningsinstituttet.
Rapporten har målt kontanthjælpsmodtageres evne til at forsørge sig selv, og efter deltagelse i jobtræning i den private sektor blev den evne forbedret med otte uger om året, mens deltagere i jobtræning i den offentlige sektor forbedrede evnen med fem uger.
 
Også kontanthjælpsmodtagere, der blev aktiveret i beskæftigelsesprojekter og anden form for individuel aktivering fik øget evnen til at forsørge sig selv.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Fra vice i Gladsaxe til kriminalinspektør i Hvidovre

Gladsaxe politi skal se sig omkring efter en ny vicekriminalinspektør.
Den nuværende, den 52-årige Ole Andreasen, tiltræder nemlig 1. juni inspektørstillingen hos Hvidovre politi.
Den blev ledig, da den daværende leder, Niels Larsen, i november sidste år tiltrådte kriminalinspektørembedet i Gladsaxe.
Ole Andreasen, hvis skudsmål blandt andet lyder: "Han er en god allround-politimand med fine administrative og operative evner", har tidligere arbejdet i politikredsene i Tårnby, Helsingør og Næstved.
 
Næste stop hedder som nævnt Hvidovre politi, hvor en af de første arbejdsopgaver bliver at iværksætte resultaterne af en interne undersøgelse af kriminalpolitiets opbygning.
"Bøtten har så at sige været vendt på hovedet, og der ligger en del ændringer klare og parate til udførelse, hvis Ole altså måtte ønske det", siger Niels Larsen.
 
Politiet, der jo ellers må forventes at kunne rykke ud hurtigt, har ikke netop fuld fart på, når det handler om genbesættelse af den ledige stilling.
Der kan nemlig nemt gå op til et halvt år, førend der bliver fundet en erstatning på vicekriminal-posten i Gladsaxe.

Fremtidsprognose: Luk skoler – åbn plejehjem

Gladsaxe kommune har tilsyneladende nået mæthedspunktet, hvad angår antal indbyggere.
I hvert fald viser de seneste statistiske opgørelser, at der de sidste to år kun er flyttet seks personer mere til kommunen, så der 1. april i år boede 61.912.
Der bliver heller ikke rigtig gjort noget ved fødselstallet, der er på vej ned. 713 børn kunne det blive til i det forløbne år, og det er 21 færre end perioden inden.
Måske hænger det sammen med manglende tid og lyst, for ledighedstallet er faldet med næsten 10 % siden februar sidste år.
Lige nu er der 1.043 ledige i Gladsaxe, fordelt stort set ligeligt på kvinder og mænd.
Statistikerne i den kommunale planlægningsafdeling har også kigget lidt frem i tiden, og skal man tro tallene, så fortsætter tendensen med det faldende børnetal.
Faktisk ser det ud til, at der bliver så få børn, at tre skoler hen imod år 2017 godt kan begynde at tænke på at dreje nøglen om.
Til gengæld bliver der flere ældre i den plejekrævende alder, så allerede nu kan politikerne godt begynde at lægge til side til mindst ét nyt stort plejehjem.
Statistikerne regner ikke med nogen stor samlet stigning i folketallet frem mod år 2017 – de regner kun med, at vi er 0,4% flere, svarende til 62.148 personer.

FKKA 100 år

Det var ikke en i den større offentlighed kendt, der i går på Gladsaxe rådhus kunne fejre 100 års fødselsdag.
Der er dog ellers god grund til at være kendt, for fødselaren, Foreningen af Kommuner i Københavns Amt, FKKA, er nemlig verdens ældste sammenslutning af kommuner, eller sogneråd, som det hed i stiftelsesåret 1902.
 
Foreningens formand hedder Ole Andersen, er socialdemokrat, og arbejder til dagligt som borgmester i Gladsaxe – han forklarer om FKKA: "Vi er en del af KLs, Kommunernes Landsforenings, regionale struktur. Der er en kommuneforening i hvert amt, og vi varetager interesser overfor samarbejdspartnere og andre offentlige myndigheder, eller autoriteter, som det blev kaldt dengang. Som konkrete eksempler kan jeg nævne de yderst komplicerede sociale love, hvor der er mange punkter at afklare mellem amt og kommuner, grundtakstmodellen og specialundervisningsområdet er blot to store arbejdsområder. FKKA gør også et stort arbejde i forbindelse med udligningen af de kommunale skatter landsdelene imellem".

Bibliotek på fremmedsprog

Vil man låne cd ´er, læse aviser, søge på internettet eller blot låne en god bog, så er biblioteket det rette sted.
Mulighederne er mange og kendt for de fleste, men en gruppe borgere i Gladsaxe er måske slet ikke klar over, at de muligheder eksisterer - og det endda ganske gratis.
Det er de mennesker, som ikke taler så godt dansk eller som fra sit hjemland måske ikke er vant til at have hele det apparat til rådighed.
 
"Vi får tit henvendelser fra elever fra sprogskolen. Og samtidig havde vi flygtninge- og indvandrermiljøet som indsatsområde sidste år, så det er en naturlig forlængelse af det integrationsarbejde. Vi vil gerne fortælle de tosprogede om, hvilke tilbud vi har. Samtidig fremmer det jo også integrationen, at folk fra andre kulturer kan lære mere om Danmark, og det kan de altså via biblioteket", siger bibliotekar Jens Vincent.
 
Folderen "Velkommen til Gladsaxe Bibliotekerne" er på engelsk, tyrkisk, arabisk, somali og urdu.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin