Onsdag den 7. august 2002


Skolechef undrende over for lærerkritik

Det var udtryk for ansvarlig og god personalepolitik, da Gladsaxes skoleforvaltning for nyligt sendte brev ud til modersmålsundervisere med varsling om en væsentlig timenedgang.

Det mener ledelsen i den kommunale skoleforvaltning.

Fra årsskiftet bliver tilbuddet om modersmålsundervisning frivilligt for kommunerne og i forbindelse med efterårets budgetdrøftelser skal Gladsaxe byråd tage stilling til, hvorvidt der skal skæres ned på den type undervisning i kommunen.

Men allerede i sidste måned blev modersmålslærerne præsenteret for en delvis fyreseddel - et brev fra forvaltningen, hvori der blev varslet en reduktion fra 37 til 25 timer om ugen, som lærerne blev bedt om at tiltræde med deres underskrift.

Formanden for Gladsaxe Lærerforening er stærkt fortørnet over forvaltningen fremgangsmåde i sagen, som han betegner som et alvorligt indgreb i lærernes ansættelsesforhold, og som kan være i strid med overenskomsten.

Men den kritik stiller Gladsaxe skolechef Ole Kjær sig undrende over for. "Det, der har været vores ærinde, det har været at gennemføre en god personalepolitik ved i god tid, at gå ud i forhold til de medarbejdere, der vil kunne blive berørt af en timereduktion og gøre dem opmærksomme på, at det her det er noget, vi forventer kommer til at berøre jer, og det vil vi gerne varsle jer på", siger Ole Kjær.

Gladsaxe Lærerforening har uden held bedt kommunen om at trække brevet til modersmålsunderviserne tilbage, og striden mellem lærerne og kommunen bliver nu formentlig en sag for Danmarks Lærerforening.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Tricktyve på spil i Søborg

Politiet i Gladsaxe advarer nu mod tricktyve, efter en 77-årig mand i mandags blev frarøvet pengepung med kontanter og hævekort.

Den ældre mand var på vej hjem ved 17.30-tiden og i færd med at låse sin dør op til sit hjem på Tobaksvej i Søborg, da to unge kvinder af sydlandsk udseende pressede sig med ind i lejligheden.

Her fortalte de en sørgelig historie om, at deres cykel var blevet stjålet, og trak manden med hen til vinduet, under påskud af, at han skulle se, om han kunne få øje på den forsvundne cykel.

I mellemtiden rodede en tredje kvinde lejligheden igennem, hvorefter de alle tre stak af med mandens pengepung, der indeholdt en del kontanter samt hævekort.

Kvinderne beskrives som værende 20-23 år, 165-170 cm, en med kort mørkt hår, en anden med langt, de taler dansk med accent og er altså sydlandske at se på.

Gladsaxe politi efterlyser vidner til røveriet, så har man befundet sig i nærheden af Tobaksvej i mandags ved 17.30-tiden og set noget mistænkeligt, bedes man ringe til politiet på telefon 39 69 14 48.


Landsret stadfæster bankrøvers dom

Der bliver ingen rabat i strafudmålingen til den ene af tre gerningsmænd til et væbnet røveri mod Danske Bank i Høje Gladsaxe sidste sommer.

Det slog Østre Landsret fast i går, hvor den stadfæstede dommen på fire år og tre måneder, som Gladsaxe Byret idømte den 27-årige mand tidligere i år.

Dermed er det sidste punktum sat i sagen, hvor de to andre gerningsmænd ligeledes er blevet dømt for røveriet, den ene fik også fire år og tre måneder, mens den sidste, der var under 18 år, da røveriet blev begået, har fået en mildere straf.

Det er tilsyneladende en historie, der handler om afpresning og narkogæld.

Den 27-årige skulle angiveligt have haft den opfattelse, at hans ven skyldte ham 35.000 kroner for 100 gram rygeheroin. Og da vennen ikke kunne betale, havde den 27-årige presset ham til at begå røveri mod Danske Bank i Høje Gladsaxe sammen med en bekendt.

Den 27-årige sagde i retten i Gladsaxe, at han kun havde opfattet det som en leg, han ikke havde regnet med blev alvorlig.

Han deltog ikke personligt i røveriet, men havde fremskaffet våben, sørget for flugtkøretøj og i øvrigt planlagt røveriet. Derfor troede de seks dommere i Østre Landsret ligesom byrettens dommere ikke på mandens uskyld.


Afgang til Pirkkala

Omkring et halvt hundrede repræsentanter for Gladsaxe Internationale Venskabsforening tager i dag af sted på rejse til det høje nord.

Foreningens årlige tur til en udvalgt venskabsby går denne gang til Pirkkala i Finland - og forude venter et program, der nok kan tage pusten fra de fleste.

Allerede i aften er der modtagelse på rådhuset i Pirkkala, og i løbet af ugen skal foreningen blandt andet besøge en kunstnerpark, et glasværk og en naturpark og på bådtur til øen Viikinsaari og før turen på søndag igen går hjemad mod Gladsaxe, skal de også lige til festmiddag med den finske pendant til venskabsforeningen og foreningen Norden.

Nyhedsmagasinet har en udsendt reporter med på rejsen, som vil følge den lokale venskabsforenings besøg i Pirkkala på tætteste hold, og allerede i morgen torsdag bringer vi den første reportage fra den finske venskabsby.

(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)


Gode resultater for Novo

Med et positiv halvårsregnskab knækker medicinalfirmaet Novo Nordisk nu en nedadgående kurve, der i lang tid har forårsaget aktiefald.

Det er især en nettoomsætning på 12 milliarder kroner, der vækker begejstring på børsen. Det er en stigning på seks procent, der i går eftermiddags fik selskabets aktier til at stige med godt 18 procent point, således at aktien nu er oppe på kurs 205.


SFI-rapport: Omsorgssvigt kan skabe seksuelle krænkere

Manglende trivsel, social isolation og ensomhedsfølelse giver god grobund for at skabe unge seksuelle krænkere.

Det konkluderer en ny rapport, der udkommer fra Socialforskningsinstituttet i dag.

Dermed ligner rapporten, der er den første danske, udenlandske undersøgelser, der ligeledes fortæller, at omsorgssvigt, indlæringsvanskeligheder og manglende evne til selvrefleksion går igen hos unge, der forøver seksuelle overgreb.

Ni danske unge seksuelle krænkere har medvirket i undersøgelsen og fælles for dem er, at de alle ønsker, at nogen havde interesseret sig for dem som børn.

Spørgsmål fra voksne, familie eller professionelle, om, hvordan de egentlig gik og havde det, ville kunne have ændret meget for dem som unge.

Rapporten anbefaler derfor også, at den forebyggende indsats sker så tidligt som muligt, og så tæt på barnets miljø som muligt.