Det bliver nu mere end dobbelt så dyrt for hjemmeboende pensionister i Gladsaxe at få vasket deres tøj og linned.
Til gengæld slipper beboerne i kommunens plejehjem billigere end den øjeblikkelige pris.
Året ud kan hjemmeboende nøjes med at betale 103 kroner om måneden for at få vasket, mens borgere i plejeboliger betaler 404 kroner, altså næsten fire gange så meget.
Filosofien bag denne skævvridning har været, at borgerne på plejehjem fik vasket meget mere og oftere end hjemmeboende, men sådan forholder det sig ikke mere. I hvert fald ikke så det retfærdiggør den store prisforskel.
Derfor lægges der nu også op til, at prisen fra årsskiftet bliver ens, nemlig på 295 kroner, hvad enten pensionisten bor i egen bolig eller i plejebolig.
Mens personalet på et af Københavns amtsplejehjem igennem en uge diskuterede, om en patient skulle bære alarm eller ej, så benyttede samme patient lejligheden til at stikke af fra hjemmet og er ikke set siden.
Manden er 76 år gammel, lider af fremskreden demens og forsvandt fra plejehjemmet Skovvænget i Ballerup den 24. juli.
Trods efterlysninger via politi og presse er der intet nyt om mandens gøren og laden, og det frygtes derfor, at der er sket en tragisk ulykke.
Bagsværd-socialdemokraten Preben Andersen, der er valgt til amtsrådet og er formand for psykiatriudvalget, vil nu have ændret proceduren, så noget lignende ikke kan ske igen.
"Den 76-årige var udskrevet fra hospitalet en uge før, og inden vi altså fandt ud af, om han skulle bære en alarm, så forsvandt han. Det må ikke ske. Beslutningen om alarm skal tages, inden patienten forlader hospitalet", siger Preben Andersen.
Det er fornuftigt at give renovationsfirmaet HCS nye dispensationer i Gladsaxe, mener kommunens affalds- og genanvendelseskontor.
Dermed tilbageviser forvaltningen den kritik, som Ole Rasmussen fra Skraldelisten rejste i sidste uge. Han mener, forvaltningen er gået over stregen med de nye dispensationer, men leder af affalds- og genanvendelseskontoret Pia Vendelholt Christensen ser anderledes på det:
- Vi betragter det som fornuftig at give dem nye dispensationer, da de skal have udskiftet nogle af deres biler. De tre biler bliver faktisk bedre, end hvad miljøkravene opstiller, siger Pia Vendelholt Christensenog understreger, at forvaltningen og HCS har et fint og tilfredsstillende samarbejde, men at kommunen også løbende kvalitetstjekker firmaet og fra første juli er begyndt at registrere fejl, mangler og klager over firmaet.
Langt de fleste forældre i Gladsaxe vil have passet deres børn hele dagen.
Derfor foreslår forvaltningen i Gladsaxe nu at lukke halvdagsbørnehaven Ved Torvet, som ligger på Høje Gladsaxe Torv.
Det sker efter langs tids tomme pladser i Ved Torvet og i en anden halvdagsbørnehave i kommunen, den selvejende institution Garhøj på Holmevej i Søborg.
Da begge institutioner kun har halvdelen af deres pladser besat, er løsningen ligefor; de ni børn, der i dag går i "Ved Torvet" kan flytte til Garhøj, der har ledige pladser.
Ledelse begge steder bifalder også den løsning, og personalet fra Ved Torvet bliver så tilbudt arbejde på en anden daginstitution i Gladsaxe.
Børn og forældre får en periode til at vænne sig til de nye forhold, blandt andet skal der tages højde for, at børnene fra Ved Torvet overvejende er af anden etnisk oprindelse end dansk. For at udnytte personalets erfaringer desangående og gøre flytningen så lempelig som mulig, vil personalet fra Ved Torvet i overgangsperioden flytte med til Garhøj.
Det, mener embedsmændene, vil give børn, forældre og personale tid til at vænne sig til de nye vilkår og omgivelser.
Politikerne i børne- og undervisningsudvalget skal i dag tage stilling til forvaltningens forslag om at lukke halvdagsbørnehaven.
Tal fra amtet viser, at der er en højere dødelighed blandt de 16 til 66-årige end i resten af landet.
Det vil amtets sundheds- og forebyggelsesudvalg nu rette op på, fortæller udvalgsformanden, Nina Berrig fra Det Konservative Folkeparti:
- Vi fokuserer på, at få de unge, velfungerende mennesker til at undgå de for tidlige dødsfald. Noget tyder på. At de ikke er så gode til at følge de sunde leveregler. Men der er også områder i amtet, hvor man er mere presset end for eksempel på landet, siger Nina Berrig, der understreger, at økonomiske og sociale forhold også spiller ind på sundheden.
- Målet er at gøre det moderne at leve sundere, derfor vil vi gå i gang med idekataloger, der kan motivere borgerne.
Hun erkender, at der i for lang tid har været talt om forebyggelse i amtet, uden der er gjort så meget ved det.
Men Nina Berrig henviser til, at amtet den første januar i år oprettede sundheds- og forebyggelsesudvalget, for derved at tage problemet alvorligt.
Udkastet til amtets temaplan skal først godkendes af økonomiudvalget, dernæst sendes forslaget til høring i amtets kommuner.
Da socialdemokraten Karin Søjberg Holst overtog embedet som borgmester i Gladsaxe for godt en uge siden var der to vigtige poster fra forgængeren, som hun ikke overtog, nemlig bestyrelsesposten i Kommunernes Landsforening, KL, og formandsposten i Foreningen af Kommuner i Københavns Amt, FKKA.
I stedet blev partifællerne Peter Nielsen valgt som delegeret til KL og Lonny Hjorth til FKKA.
I KL ser det ud til, at Keld Hansen, borgmester i Herlev, indtager den ledigblevne plads, mens FKKA allerede har indsat Rødovres borgmester Erik Nielsen som ny formand.