Torsdag den 22. august 2002


Ilddåb til ny borgmester

"Jeg er ny i jobbet".
Sådan lød det fra socialdemokraten Karin Søjberg Holst, der som ny Gladsaxeborgmester debutterede som mødeleder ved onsdagens byrådsmøde.
Ordene faldt kort efter mødets start, men trods debutantrollen lykkedes mødeafviklingen af Gladsaxes højeste demokratiske organ på fin vis.
Dertil skal også siges, at byrådskollegaerne, også fra oppositionen, holdt tand for tunge og hjalp den ny pænt på vej.
 
Der var umiddelbart heller ikke de helt store og voldsomme sager på programmet, som kunne bringe sindene i kog, og få de politiske uenigheder til at blomstre op i særlig grad – troede man da.
Daghøjskoler skal stadig bruges i aktiveringsøjemed, pladserne i daginstitutionerne reduceres, Krogshøjvej får sin stålstele i stedet for den hærværksramte busbom, og en borger i Mørkhøj fik dispensation til at overskride bebyggelsesprocenten og bygge til på huset.
Det punkt blev et af de mest diskuterede overhovedet på aftenens møde, og socialdemokratiet kom til at stå alene med modstanden overfor en dispensation.
Det sker ikke ofte, at det store parti må se så markant en modstand i øjnene, og der blev da også rykket uroligt på sig i de ti socialdemokratiske stole i salen.
Den tekniske direktør i kommunen, Jørgen Sterner, ændrede ved dispensationsbeslutningen ansigtskulør – sandsynligvis ved den mulige udsigt til, at hundredvis af andre borgere nu vejrer morgenluft og sender byggeansøgninger af sted.
 
Byrådets debat om god ro og orden på bibliotekerne udviklede sig til en større diskussion om racisme, udelukkende på grund af en tilføjelse til reglementet om, at det også skal fremgå i pjecer til fremmedsprogede.
Det turde være en naturlig foranstaltning – har i øvrigt været det længe på bibliotekerne – men at det fremgik særskilt, at det var rettet mod fremmedsprogede, tændte debatten af i en god times tid, uden at det i øvrigt ændrede stort.
Biblioteksreglementet vil således heller ikke i fremtiden blive holdt hemmeligt for Gladsaxes befolkning.

Lærere genstand for politisk uenighed

De 13 modersmålsundervisere i Gladsaxe er nu blevet genstand for politisk strid i børne- og undervisningsudvalget og mellem visse politikere og forvaltningen.
Udvalget fik nemlig forleden en meddelelse fra embedsmændene, hvori det blandt andet blev oplyst, at lærerne allerede er blevet gjort opmærksomme på, at modersmålsundervisningen fra næste år ikke længere er obligatorisk, og at de derfor må forvente en timenedgang fra næste år.
Og selv om en meddelelse ikke normalt lægger op til politisk debat i et udvalg, men blot bliver taget til orientering af medlemmerne, fik denne skrivelse flere af politikerne op af stolen. For der foreligger endnu ikke nogen politisk beslutning herom, det vil først ske ved efterårets budgetforhandlinger.
 
Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti fandt derfor sammen om ikke at acceptere dét, som Kristian Niebuhr fra Dansk Folkeparti kalder utidig indblanding fra forvaltningens side:
"Vi kunne ikke tage det til efterretning, vi foreslog, at udvalgsformanden sendte meddelelsen tilbage til forvaltningen og holdt øje med, at den gjorde tingene rigtigt. For her har forvaltningen handlet, inden vi i byrådet overhovedet har truffet en beslutning. Det her handler ikke om modersmålsundervisning, men om god forvaltningsskik, derfor stillede vi forslag i børne- og undervisningsudvalget, om at sende sagen tilbage til embedsmændene", siger Krisitan Niebuhr.
 
Forslaget blev forkastet af udvalget med henvisning til, at det er en personalesag, som kun kan tages op af økonomiudvalget.
Så nu kræver Emilce Nielsen fra Enhedslisten, Peter Brooker fra SF og Dansk Folkepartis Kristian Niebuhr at sagen tages op der.
De har i øvrigt opbakning fra Gladsaxes Lærerforening, der ligeledes har rejst kritik af de kommunale breve til modersmålsunderviserne. Foreningen kræver at brevene bliver kaldt tilbage, men det har skoleforvaltningen ikke planer om.
Den betragter det nemlig som god og fornuftig politik at advisere personalet om, at en timereduktion er at forvente fra det nye år.

Politikere ikke tilfredse med tilfredshedsundersøgelse

En markant reprimande til Gladsaxe Fjernvarmeforsyning, GF.
Sådan tolker Venstres Ebbe Skovsgaard den undersøgelse, der skulle belyse, hvor tilfredse kunderne er med GF.
Han er som medlem af miljøudvalget samtidig ophavsmand til flere kritikpunkter i forhold til den såkaldte tilfredshedsundersøgelse:
"Der er hård kritik, især fra tv-byen, og det skal vi havde uddybet. Men derudover er min største anke omkring fjernvarmen stadig den manglende gennemskuelighed og at man ikke kan se, hvordan priserne er skruet sammen. Og det bringer undersøgelsen jo ingen svar på", siger Ebbe Skovsgaard fra Venstre.
 
Det er miljøudvalget, der har bestilt undersøgelsen, og medlemmerne er nu i næsten enighed nået frem til i alt fem kritikpunkter, som de indstiller, at økonomiudvalget vedtager og lader forvaltningen arbejde videre med.
Kritikken går på, at det stadig ikke er lettere at gennemskue, hvordan priserne er skruet sammen eller hvor dyr GF er i forhold til lignende selskaber. Desuden kræver miljøudvalget en bedre og mere differentieret information til kunderne. Slutteligt vil miljøpolitikerne have, at den mest utilfredse kunde, tv-byen, bliver kontaktet for at få uddybet kritikken.
Seks ud af de syv medlemmer af miljøudvalget stemte for indstillingen.
Det sidste medlem, John Brown Brabrant Althoff-Andersen, socialdemokratiet, var forhindret i at deltage i den del af mødet, men har overfor Radio Gladsaxe oplyst, at han hele tiden har ment, at undersøgelsen ikke ville afdække problemet, men at han i øvrigt er enig i kritikken.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Økonomien strammer for ny formand

Nedlæggelse af jernalderlandsby, eller slut med feriekoloniophold, eller nedsættelse af timeantallet i folkeskolerne i Gladsaxe, eller …
Det er et børne- og undervisningsudvalg med dystre udsigter, som socialdemokraten Trine Græse overtager efter sin partifælle Karin Søjberg Holst, der er blevet borgmester.
I foråret fik udvalget en ekstrabevilling til at dække hullerne her og nu, men hvis ikke der til næste år bliver sat flere penge af til børne- og undervisningsområdet, skal der skæres, hvor det gør rigtigt ondt, frygter den nye formand.
 
De manglende penge har først og fremmest været forårsaget af stigende lærelønninger og er derfor ikke et problem, der bliver løst med et snuptag og en ekstrabevilling, mener Trine Græse:
"Vi håber virkelig, at der bliver sat flere penge af til vores område på det kommende budget. Ellers skal vi til at skære der, hvor det gør rigtigt ondt. I vores budgetforslag er der mange uhyggelige ting, som for eksempel færre timer i folkeskolen, at man lukker jernalderlandsbyen eller lukker for lærernes koloniferier", siger den nyslåede formand for børne- og undervisningsudvalget, Trine Græse.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Brandfolk forhindrer gaseksplosion

Et efterladt åbent gasblus kunne i går eftermiddag have resulteret i en støre eksplosion i en etageejendom på Tinghøjvej i Buddinge.
Men efter en anmeldelse om gaslugt i ejendommen rykkede brandfolkene hurtigt ud til adressen, fik smadret døren, slukket for blusset og godt luftet ud både i lejligheden og opgangen.
Det er sket flere gange i den forløbne sommer, at folk har glemt et tændt gasblus, som vinden så har slukket, mens gassen er blevet ved at strømme ud.
Hidtil er brandvæsnet blevet alarmeret i tide til at forhindre større uheld, men det er god ide at tjekke gaskomfuret en ekstra gang, inden køkkenet forlades.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet