Mandag den 26. august 2002


Borgmester klar med budgetudspil

90 mio. kroner til nye plejeboliger, 10 mio. til et nyt dagtilbud for børn med undervisningsvanskeligheder og ca. 15 mio. ekstra på kontoen til lærerlønninger, sidstnævnte delvist finansieret af højere takster for skole- fritidsordningen.
Det et bare en del af indholdet i det budgetudspil, borgmester Karin Søjberg Holst netop har færdiggjort og som nu er sendt ud til medlemmerne af Gladsaxe byråd. Det er det budgetforslag, der kommer til at danne udgangspunkt for de kommende måneders budgetdrøftelser i Gladsaxe.
 
"Jeg synes selvfølgelig, at det er et godt udspil, jeg har fået færdiggjort. Det overordnede i det er jo, at vi fastholder den skatteprocent vi har, og at vi også holder os inden for den ramme, som er en del af aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening", siger borgmester Karin Søjberg Holst, der ligesom sin forgænger går efter et bredt budgetforlig. "Ja, jeg synes det er en styrke for et budget og for arbejdet i byrådet, at der er en bred forståelse for det budget, som danner baggrund for hvad vi ellers foretager os i byrådet".
 
Borgmesterens budgetforslag er på dagsordenen til mødet i økonomiudvalget i morgen tirsdag, og første gang det er til offentlig debat bliver på næste onsdag, hvor der er indkaldt til ekstraordinært byrådsmøde med budgettet som eneste punkt på dagsordenen.
Vi har mere om borgmesterens budgetudspil i Nyhedsmagasinet i morgen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

2 ½ års fængsel til knivstikker

En 23-årig mand med pakistansk baggrund blev i fredags i retten i Gladsaxe idømt to et halvt års fængsel.
Selv om der i alt var seks punkter på anklageskriftet, var det to overfald med kniv, der vejede tungest i dommen. I begge tilfælde var der nemlig tale om legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, og det kan give op til seks års fængsel..
 
Den ene episode fandt sted i efteråret 2000, hvor den 23-årige med en kniv overfaldt en pizzaria-ejer i centeret ved Høje Gladsaxe-bebyggelsen og stak ham to gange.
Overfaldet var så alvorligt, at ejeren i en overgang svævede i livsfare, men overlevede.
Det andet knivstikkeri på anklageskriftet fandt også sted for to år siden og gik ud over en mand, som den 23-årige havde siddet varetægtsfængslet med, og som ifølge tiltalte ikke kunne lide pakistanere. Tiltalte forklarede i retten, at anklagen derfor udelukkende skulle betragtes som et racistisk angreb fra offerets side.
 
Den unge pakistaner var desuden tiltalt for overfald på en skoleinspektør, der bortviste den unge fra skolen, videresalg af euforiserende stoffer samt trusler om vold.
Når den tiltalte først nu er kommet for retten, skyldes det, at politiet siden overfaldet af pizzaria-ejeren den 14. oktober 2000 har eftersøgt den 23-årige, der blev anholdt i januar i år ved grænsen mellem USA og Canada.
 
Den 23-årige nægtede sig skyldig i alle anklager, og han udbad sig sammen med sin forsvarer betænkningstid, før han beslutter, om han vil anke dommen.

Vold på biblioteket - igen

Endnu et tilfælde af vold mod medarbejdere på Gladsaxe-bibliotekerne – denne gang på Høje Gladsaxe bibliotek.
Det skete fredag eftermiddag, da en kvindelig bibliotekar ville bede en låner forlade et område forbeholdt bibliotekets personale.
Låneren, en 16-årig pige, slog ud efter bibliotekaren og ramte hende i hovedet med flad hånd,
Politiet har identificeret gerningsmanden, fortæller vagthavende hos Gladsaxe politi, og den 16-årige vil nu blive sigtet efter paragraffen om vold mod embedsmand i funktion.

Debat om embedsmænd-udtalelser

Hvornår bliver en kommunal embedsmands udtalelse politisk?
Det spørgsmål skal det politiske udvalg for trafik og teknik diskutere på sit møde i dag mandag.
Sagen er rejst af det konservative udvalgsmedlem Henrik Sørensen, efter en medarbejder i den kommunale teknik- og miljøforvaltning i fredags i Nyhedsmagasinet udtalte sig i en sag om dispensation for bebyggelsesprocent og reglerne om byggelinier.
 
"Embedsmænd har ikke nogen holdning, de står til rådighed for byrådet, og når en vicedirektør kan udtale "vi har tabt", ja så spørger jeg: hvem har tabt? Byrådet hat truffet en beslutning, og det har forvaltningsapparatet bare at rette sig ind efter. Og jeg synes faktisk, det er en principiel ting, vi skal tage op. Vi blander os ikke i forvaltningens arbejde – så skal de heller ikke blande sig i det politiske arbejde", mener altså den konservative Henrik Sørensen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Biblioteksreglement afslører kulturkløft

Der er kulturforskelle og forståelsesproblemer mellem nydanskere og gammeldanskere.
Det må konstateres efter det seneste byrådsmøde, hvor tre byrådsmedlemmer med udenlandske rødder blev godt og grundigt knotne over en formulering om tilføjelser til reglementet på bibliotekerne.
 
Det nye er, at personer, der ikke følger personalets anvisninger, kan bortvises, og at dette fremgår af pjecer til fremmedsprogede.
Det blev af især CDs Lone Yalcinkaya tolket derhen, at bestemmelsen kun gjaldt fremmedsprogede. Samme opfattelse havde også Enhedslistens Emilce Nielsen og socialdemokraten Khuram Malik.
Resten af byrådets 25 medlemmer, de gammeldanske, forstod sagen på den måde, at reglementet både fremgår på dansk og på fremmedsprog.
 
De to tolkningsmåder udviklede en timelang heftig diskussion, som blandt andet fik den konservative Lars Abel på talerstolen for at komme med et indlæg på fremmedsprog.
På engelsk foredrog han, hvor pinligt han syntes, det er, at 25 voksne menneske sidder midt i en EU-tid med millioner af mennesker og mange folkeslag og sprog og diskuterer noget, der burde være ordnet rent administrativt.
Hans tale på engelsk blev afbrudt af mødeleder, borgmester Karin Søjberg Holst, der opfordrende Lars Abel til at tale dansk, men budskabet i talen var på det tidspunkt nok gået for de fleste.
Og reglementet på bibliotekerne, ja det udkommer til alles tilfredshed, og som sædvanlig, både på dansk og på relevante fremmedsprog.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Uenighed om flygtninge

I Enhedslistens seneste politiske kommentar her i Nyhedsmagasinet blev der langet ud efter socialdemokraten John Althoff-Andersen, fordi han har udtalt sig imod at modtage flere flygtninge i Gladsaxe.
Her giver han svar på tiltale og kritiserer samtidig socialdemokratiets holdning til spørgsmålet: "Enhedslisten har ikke fattet galoppen, når det påstås, at det ikke har nogen betydning i eksempelvis boligforeninger eller skoler, at der kommer flere og flere flygtninge. Selvfølgelig har det betydning, og det er det, vi skal diskutere – ikke bare lade som ingenting. Desværre har mit eget parti lidt den samme holdning og vil bare tage imod flere og flere", siger han.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Bro lukkes

En praktisk oplysning til cyklister, gående, motionister og andet godtfolk, der holder af en tur rundt om søerne.
Broen over Mølleåen ved Nybro er spærret fra i dag og de næste tre måneder frem.
Den er nemlig så nedslidt, at en totalrenovering er nødvendig. Faktisk er broen i så ringe forfatning, at den helt fjernes og en ny, i samme konstruktion, sættes op.
Nærmeste bro mellem de to områder er den såkaldte Kobro, der ligger omtrent midtvejs mellem Nybro og Frederiksdal.
Eventuelle brokkerier over broarbejdet skal rettes til Lyngby-Taarbæk kommune, der ejer den del af området.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet