Tirsdag den 27. august 2002


Budgetforslag får blandet modtagelse

Visionsløst og usammenhængende.
Sådan vurderer Dansk Folkepartis Klaus Kjær det budgetudspil, som i dag bliver lagt frem for
Gladsaxes økonomiudvalg for allerførste gang. Det er borgmesterens forslag til kommunens budget for de kommende år – og det er dét forslag, der er udgangspunktet for efterårets budgetforhandlinger i Gladsaxe.
"Der er ikke nogen nye tanker, der er ikke vist nogen vilje til besparelser og der er en ubrudt linie fra Ole Andersens tid omkring stigende driftsudgifter, som der ikke er finansiering for", siger Klaus Kjær, der mener, at man på finansieringsdelen måske skulle have overvejet at skyde eller droppe nogle af de "gamle" projekter eksempelvis låneoptag til oprensningen af Bagsværd sø, de nordvendte ramper og det grønne aktivitetshus.
 
"Der er ikke balance mellem finansiering og driftsudgifter. Budgettet hænger ikke sammen", mener Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti, som dog glæder sig over, at der i budgetforslaget er afsat en pulje til at imødegå de udgifter der følger i kølvandet på den markante stigning af ældre borgere i Gladsaxe der forventes at komme de næste år.
 
På den anden side af den politiske arena er de noget mere positive overfor dette års budgetudspillet. "Jeg synes ikke det er så dårligt. Men der er selvfølgelig nogle knaster, vi gerne vil have sat vores høvl på, især synes jeg det forslag om at hæve SFO-taksterne i det niveau det er foreslået er meget, meget stort. Det svarer til en skatteforhøjelse på 0,7 % - og det er meget i disse skattestop-tider. Til gengæld er det rart, at man i budgetforslaget tager hul på næstsidste del af den store cykelsti- og trafiksanering, nemlig Gladsaxevej", siger SF´s Peter Brooker.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Flere grunde skal bruges til vejudvidelse

Flere grundejere i Gladsaxe kan risikere at blive ramt af en kommende udvidelse af motorringvej 3 end først forventet.
Vejen, der forventes udvidet fra fire til seks spor i løbet af 2004, skærer igennem Gladsaxe, og ifølge den kommunale fortolkning vil der komme flere ekspropriationer, end tidligere skønnet.
"Jævnfør de seneste oplysninger fra Vejdirektoratet ser det på nuværende tidspunkt ud til, at der skal ske flere totalekspropriationer samt en hel del mindre arealinddragelser for at gennemføre udvidelsen," hedder det i et notat til politikerne.
 
Vejdirektoratet vil ikke kommentere oplysningerne og henviser til, at direktoratet til oktober udkommer med et forslag om, hvordan udvidelsen kan ske. Og herunder også ekspropriationer. Men først i løbet af foråret næste år kan Vejdirektoratet pege på, hvilke og hvor mange grunde, der skal inddrages til fordel for en eventuel udvidelse af motorringvej 3, som i sidste instans kræver en godkendelse af Folketinget.

Ungdomsfront på vej i karantæne

En ødelagt dør, en ubetalt regning for overnatning og nogle madvarer, der er forsvundet fra køleskabet i løbet af den overnatning.
Det er de kedelige følger efter et arrangement, som Socialistisk Ungdomsfront - SUF- i Gladsaxe afholdt i marts i år. Og nu er kommunen blevet så træt af at skrive rykkere til organisationen og ikke få svar, at embedsmændene vil lukke for SUF´s mulighed for at låne lokaler og søge tilskud de næste to år.
Fra ungdomsfronten lyder forklaringen, at der har været rod i regnskabet, men at der nu er kommet styr på tingene, så regningen vil blive betalt i løbet af de næste par dage.
 
Organisationen lånte i foråret lokaler på Værebro Skole. Det koster godt 2.500 kroner, og det er altså de penge, som SUF stadig skylder kommunen. Dertil kommer den ødelagte dør.
Men det er ikke kun pengene, der har skabt utilfredshed i de kommunale rækker. SUF´s arrangement på Værebro Skole har også mødt kritik, fordi organisationen havde benyttet flere lokaler end aftalt og ikke havde ryddet ordentligt op efter sig.
 
Om SUF skal sættes i skammekrogen to år frem i tiden, skal politikerne i folkeoplysningsudvalget i morgen, onsdag, tage stilling til.

Tyv med mere på samvittigheden

Da Gladsaxe politi søndag aften anholdte en indbrudstyv, havde han ikke alene tyvekoster på sig på det indbrud på Ericavej, som just var blevet anmeldt. Den 19-årige havde også andre stjålne effekter på sig, blandt andet flere checks. Han er nu varetægtsfængslet i 14 dage, mens politiet finder ud af, hvor de andre tyvekoster stammer fra og forsøger at finde hans medskyldige, som ikke blev fanget.
Naboer tilkaldte i søndags politiet, da de så to gerningsmænd begå indbrud i en villa på Ericavej, men da politiet ankom, var de to stukket af.
Den ene var dog ikke længere væk, end at politiet hurtigt fik ham pågrebet.

Gladsaxe uden kommunelæger

Gladsaxes skoleelever må undvære deres helbredsundersøgelser indtil videre.
Kommunen er nemlig kommet i den uheldige situation, at de to stillinger som kommunelæge er ubesatte fra september.
Det er de to læger, der foretager standard- helbredstjek af elever i første og niende klasse, som kommunen indtil videre må undvære. For den ene stilling har været ubesat siden april, hvor lægen sagde op, og den anden kommunelæge går fra september på orlov i et år.
 
Begge stillinger har allerede været slået op, men uden at nye læger til embedet er fundet. Nu forsøger forvaltningen igen, og lykkes det heller ikke denne gang, vil embedsmændene kigge på, om stillingsbeskrivelsen skal være anderledes.
Den manglende interesse fra lægestanden kan skyldes, at det ikke betragtes som særligt prestigefyldt at foretage helbredsundersøgelser af skolebørn, men til gengæld er lønnen ikke så ringe endda.
Skoleeleverne er dog ikke i overhængende fare, da de enkelte skoler stadig har bemanding af sundhedspersonalet, der tager sig af de akutte skader.

Stor interesse for iværksætterkurser

Lysten til at starte egen virksomhed i Gladsaxe er stor. I hvert fald hvis man ser på interessen for de informationsaftener og 5-dages kurser, som IværksætterKontrapunktet, der er et partnerskab mellem Gladsaxe og otte andre kommuner, arrangerer.
I aften er der informationsmøde på hovedbiblioteket, og her forventes omkring 80 måske kommende iværksættere at møde op, fortæller erhvervschef i Gladsaxe, Kirsten V. Nielsen.
 
"Folk er friske på at prøve noget nyt. Selvfølgelig er der den type af iværksættere, som har mistet deres job og har svært ved at finde nyt job, men det er faktisk mindretallet. Langt de fleste det er mennesker, unge og gamle, som har gået med nogle tanker og gerne vil prøve at starte selv", siger erhvervschefen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet