Fredag den 30. august 2002


Amputeret gadekorps

Det bliver et stærkt svækket gadekorps, der fra næste år skal ud og opsøge Gladsaxes unge. Det vurderer lederen af Gadeaktion Gladsaxe, Dale Smith.
I budgetudspillet for næste år er der forslag om at det kriminalpræventive projekt, der nu har kørt som forsøg i tre år, fortsætter, men med tre ansatte i stedet for fem.
 
Gadeaktion Gladsaxe har igennem forsøgsperioden fået masser af positiv respons. Derfor kan gadekorpsets leder slet ikke forstå, at der nu lægges op til en næsten halvering af medarbejderstaben. "Overhovedet ikke. Og vi vil gøre alt for at gøre de der bestemmer opmærksomme på, at vi synes, det er en dårlig idé og et dårligt signal at give de unge. Og et dårligt sted at spare, fordi vi først nu er begyndt at få ordentlig kontakt med de unge. Personligt kan jeg ikke se, at vi kan opretholde de beredskab vi har i dag med tre medarbejdere", siger Dale Smith, der selv stopper som leder af Gadeaktion Gladsaxe til december.
Hvis projektet fortsætter som foreslået, så bliver det uden leder - den stilling er nemlig sparet væk.
 
Formanden for børne- og undervisningsudvalget, Trine Græse, siger til Nyhedsmagasinet, at hun er glad for, at Gadeaktion Gladsaxe er kommet med i budgetforslaget.
"Der var ikke sat flere penge af til det mobile gadekorps efter i år, men nu er der lagt op til, at man heldigvis kan fortsætte projektet, selvom det bliver i reduceret form", siger den socialdemokratiske udvalgsformand.
 
Sidste år var Gadeaktion Gladsaxe i kontakt med godt 700 unge, hvoraf flere tilhørte målgruppen af unge, der har brug for hjælp og støtte.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Drenge dømt for overfald

Tre 15-årige drenge, der i starten af året hærgede folk i Mørkhøj-kvarteret med en lang række røveriske overfald, har i denne uge fået dom for deres ugerninger i retten i Gladsaxe.
Den mest forhærdede af de tre, han er i øvrigt netop fyldt 16 år, fik to måneder på et lukket ungdomsfængsel, efterfulgt af 12 måneder i en mere åben udslusningsinstitution, i øvrigt under konstant overvågning fra den sociale myndighed.
De to andre fik betingede domme.
 
Drengene omringede deres ofre, slog og sparkede dem, hvorefter de frastjal dem kontanter og øvrige værdigenstande. Blandt andet gik det ud over en 62-årig mand og en 24-årig kvinde.
 
Da sagen blev afsluttet, og dommen afsagt, skete det for fulde huse.
Familiemedlemmer til de sigtede, ofrene, politifolk til at bevogte, sociale myndigheder og venner fyldte godt op i retssalen. De kunne inden dommen høre den 16-årige nærmest med stolthed i stemmen fortælle, hvordan han med en jernstang havde tæsket en ung mor, der havde påtalt, at han havde spyttet på en barnevogn.

Gladsaxe oplyser seniorer bedst

Gladsaxe Oplysnings Forbund, GOF, har så godt et tilbud til de ældre borgere, at resten af Danmark nu skal kigge dem over skuldrene og måske lære noget af GOF´s projekt "SeniorLiv".
Leder Jens Thomsen fortæller:
"Vi skal i weekenden præsentere vores SeniorLiv-kurser i Forum. På torsdag er vi inviteret til konference med indenrigs- og sundhedsministeren samt de forskellige oplysningsforbunds landsorganisationer, hvor vi skal fortælle om vores projekt, så andre kan trække på vores erfaring og måske selv begynde noget tilsvarende", siger Jens Thomsen og tilføjer "Vi har været med fra starten og er en af foregangskommunerne indenfor tilbud til seniorer".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Unge udelukket fra det gode selskab

Løfter om bod og bedring er ikke nok, når man ikke har betalt sine regninger.
Socialistisk Ungdomsfront, SUF, i Gladsaxe er i hvert fald udelukket for at søge tilskud eller låne kommunale lokaler i de næste to år.
Den politiske ungdomsfront har ikke betalt regningen for en overnatning på Værebro Skole i marts i år, ej heller har organisationen reageret på kommunens efterfølgende henvendelser.
Det er politikerne nu blevet så trætte af, at de har sat SUF i en toårig karantæne.
Skulle SUF, som lovet, få orden i tingene og betalt deres udestående, vil kommunen tage det op til fornyet overvejelse, om fronten skal tages ind i varmen igen.
Ifølge SUF har der været problemer med regnskabet, men de skulle nu være uden af verden, således at pengene skulle være på vej til kommunens kasse.

Arkitektoniske perler efterlyses

Hvad har et gammel bondehus fra 1700-tallet, pladsen foran Buddinge Station og en gammel landevejskro tilfælles?
De har såmænd alle sammen modtaget den prestigefyldte forskønnelsespris, der gives til arkitektur, som er med til at kaste glans over bybilledet i Gladsaxe.
Og nu er det igen på den tid af året, hvor Nordea Bank efterlyser kandidater til dette års forskønnelsespris.
 
"Vi kigger - som vi hele tiden gør - efter folk, der har været med til at forskønne vores kommune", siger medlem af dommerkomitteen, Arne Hermann.
Forslag skal være afleveret til Nordea Bank senest næste fredag den 6. september.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Lysere tider for Søndergård Park

Nu lysner det helt bogstaveligt for Søndergård Park på Huginsvej i Bagsværd.
Beboerne har nemlig længe været plaget af skyggegener fra store træer, som de derfor gerne ser fældet.
Men træerne er i et vis omfang beskyttet af en lokalplan, der har til hensigt at fastholde parkens karakteristiske beplantning, og derfor kræver det dispensation at fælde dem.
Derfor havde Gladsaxes forvaltning anbefalet trafik- og teknikudvalget at afslå ansøgningen.
Men efter at udvalgsmedlemmerne i mandags ved selvsyn måtte konstatere, at træerne i området er vokset, er de enige om, at det vil være rimeligt at give dispensation til at fælde nogle af dem.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet