Mandag den 9. December 2002


Hver anden betjent til topmøde

Der er færre politivogne på patrulje, nærpolitiet er sat på vågebluset og værtshusejerne i Gladsaxe kan regne med, at der formentligt bliver mindre opsyn med deres beværtninger i denne uge.
Halvdelen af Gladsaxes politistyrke er nemlig til EU-topmøde i København, men selv om politichefen har afgivet små 100 politifolk i den anledning, har borgerne i politikredsen ingen grund til bekymring, forsikrer Finn Meilby.
 
"Alle de akutte sager vil vi stadig dække, det vil sige for eksempel vold, røverier og indbrud. Men nærpolitiet bliver nedprioriteret, vi har heller ikke så mange biler på vejene i denne uge og beværtningssager vil vi heller tage så mange af. De opgaver, der kræver megen efterforskning bliver skudt en uge, men de kriminelle får altså ikke lettere spil", siger Finn Meilby.
 
Selv om selve topmødet først afvikles torsdag til lørdag, ankommer politifolk fra hele landet allerede i dag til København.

Kritik af skolepolitikerne

Tag dog ansvaret som mandfolk, lyder en opfordring til Gladsaxes politikere.
Den kommer fra formanden for skolebestyrelsen på Egegård skole, Tine Larsen.
Hun er nemlig godt sur over, at en stigning i forsikringerne skal betales af skolerne selv, det går ud over undervisningen i et skolevæsen, som allerede er udpint nok, mener hun.
Hun harmes især over, at budskabet fra lokalpolitikerne er, at skolerne ikke rammes af besparelser til næste år, når de faktiske forhold viser noget helt andet.
"Det er dybt urimeligt, at vi skal skære ti procent på vores aktiviteter, fordi forsikringspriserne stiger. Hvis politikerne så meldte klart ud og sagde, at sådan prioriterer de, så ville det være noget andet, men det, de siger, er jo, at skolerne ikke rammes af besparelser, og det kan jeg bare ikke acceptere", siger Tine Larsen, formand for skolebestyrelsen på Egegård skole.
 
Hendes kritik deles i øvrigt med mange andre af kommunens skolebestyrelsesformænd.
Og den politiker, der umiddelbart står i skudlinien for kritikken, er socialdemokrat Trine Græse, der er formand for børne- og undervisningsudvalget.
Og hun kan sagtens forstå vreden.
"Havde jeg selv været medlem af en skolebestyrelse, havde jeg nok stået forrest i protest-togtet, for det er bestemt ikke en sag, jeg er glad for. Jeg er klar over, det vil gå ud over undervisningen, men der er intet, jeg kan stille op", siger Trine Græse.
 
Skal skolerne ud af kattepinen, kræves det, at de partier, der har indgået budgetforlig sammen kan blive enige om at give en ekstrabevilling, der kan dække de næsten to millioner kroner, som skolerne skal spare på grund prisstigningerne.
Indtil videre har sagen end ikke været behandlet politisk, da prisfremskrivninger er en ren administrativ opgave.
Den er dog på byrådsmødet i over morgen, onsdag, fordi Ida Krog fra SF og Enhedslistens Emilce Nielsen vil have en politisk stillingstagen til sagen.
De to partier er ikke været med i budgetforliget.
Tine Larsen tror, at prisstigningerne vil gå over blandt andet lejrskolerne og geografiundervisningen. I forvejen har Egegård skoles geografiundervisning ikke just gode kår; klasseatlaserne viser det tidligere Sovjet og et opdelt Tyskland, og skolen har ikke haft råd til geografibøger til alle eleverne, derfor er undervisningen opdelt på to klassetrin, så eleverne kan skiftes til at have bøgerne.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Dropper ud af børnehave

Tre ud af ni børn fra halvdagsbørnehaven Ved Torvet i Høje Gladsaxe fortsætter ikke i anden kommunal institution, når Ved Torvet lukker ved årsskiftet.
Et politisk flertal i Gladsaxe byråd besluttede i efteråret at lukke institutionen, der er normeret til 20 børn, men hvor der i lange tider kun har gået halvt så mange.
Men kun forældrene til seks af de ni børn har valgt at tage imod tilbudet om en anden børnehaveplads, siger daginstitutionschef i Gladsaxe kommune, Margit Gleerup: "Vi har holdt informationsmøder med tolke med forældrene om lukningen og mulighederne for andre pladser, personalet har fulgt op undervejs og endelig har vi sendt breve ud, hvor vi har gjort forældrene opmærksomme på, at lukkedagen nærmer sig. Men tre har altså valgt ikke at tage imod det tilbud lige nu, men de er velkomne til at komme igen, hvis de ønsker pladser igen".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Frifundet for lampetyveri

Retten i Gladsaxe frikendte i fredags en ung mand for at have deltaget i et indbrud i marts i år, hvor kostbare PH lamper blev forsøgt stjålet fra Høje Gladsaxe Skole.
Tyveriet blev forpurret af vagtlederen i Gladsaxe kommune, som har kontor på skolen og som tilfældigvis mødte ekstra tidligt den morgen.
Hans opdukken fik tyvene til at stikke af, men han nåede kun at se den ene af dem bagfra.
 
Loftslamperne er af den type som kaldes "koglen". De er store og uhandy, og man skal være to mand for at nedtage en.
De 20 lamper har en samlet værdi på 576.000 kroner. De var klippet ned fra loftet, og de fleste fandtes endnu på gulvet i festsalen, mens en enkelt var båret ind i en stjålen lastbil, som holdt udenfor.
Den unge mand tilstod det, som politiet også kunne bevise teknisk, nemlig at han havde brækket lastbilen op på en nærliggende parkeringsplads. Det havde han gjort for at tjene hurtige 1000 kroner, som han fik tilbudt af to andre unge mænd i en hashklub et sted i Høje Gladsaxe.
Anklagemyndigheden kunne ikke fremlægge entydige beviser for hans deltagelse i tyveriet af lamperne, og domsmandsretten frifandt tiltalte for det anklagepunkt, der vedrørte indbruddet på skolen. Indbruddet i lastbilen takserede retten til 20 dages betinget fængsel.
Den tiltalte modtog dommen, men det vides endnu ikke om anklagemyndigheden vil anke.

Socialudvalgsformand bag nyt tilskud til pensionister

Er der to, der tilsyneladende står sammen i dansk politik, så er det den konservative socialminister Henriette Kjær og den socialdemokratiske socialudvalgsformand i Gladsaxe, Erling Schrøder.
Ministeren har i hvert fald takket udvalgsformanden pænt for et forslag om helbredstillæg til pensionister – et forslag, der behandles i folketinget i øjeblikket og som ventes vedtaget inden jul.
Tillægget skal dække udgifter til tandproteser, briller og fodbehandling for pensionister med begrænsede indtægter og likvid formue ved siden af pensionen.
Går forslaget, der altså oprindeligt kom fra Erling Schrøder, igennem i folketinget, så kan de nye tilskudsregler træde i kraft allerede fra årsskiftet.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet