Torsdag den 12. December 2002


Ingen hjælp til skolerne fra byrådet

Skolerne i Gladsaxe skal ikke regne med hjælp fra byrådet til næste års økonomiske vanskeligheder.
En stigning i forsikringerne vil formentligt gå ud over undervisningen, fordi skolerne selv skal betale de øgede udgifter.
Budgetforliget for næste år har nemlig en fastlagt ramme for skoleudgifterne, der gør, at kommer der stigninger, må skolerne selv betale det.
Det giver flere skoler ondt i økonomien, men et flertal af byrådet, det vil sige partierne bag forliget, er ikke indstillet på at bevilge ekstra penge af den grund.
Det stod klart på gårsdagens byrådsmøde, hvor Enhedslistens Emilce Nielsen og Ida Krogh fra SF stillede forslag om, at sagen i første omgang skulle behandles politisk.
For hidtil har det blot været en meddelelse fra forvaltningen til politikere og skolerne, og det ville de to partier lave om på.
Det tilsluttede socialdemokraten John Althoff-Andersen, Det Radikale Venstre, Skraldelisten og Dansk Folkeparti sig.
 
"I siger, I tager et ansvar, men det er jo netop det, I ikke gør. I har ladet forvaltningen bestemme en besparelse på skolerne", sagde Dansk Folkepartis Kristian Niebuhr fra byrådets talerstol.
Men flertallet bestående af socialdemokraterne, Venstre og Det Konservative Folkeparti forkastede forslaget, og dermed også muligheden for at tage de næsten 2,5 million kroner, som skolerne får i underskud, fra kommunens kasse.
 
Men det vil Tina Larsen ikke affinde sig med. Hun er formand for skolebestyrelsen på Egegård Skole og stillede spørgsmål i byrådets spørgetid, som hun ikke mente, blev besvaret:
"Jeg har stadig ikke fået at vide, om det er en politisk beslutning, at vi skal spare på skolernes primære område, nemlig undervisning. Jeg har efterlyst mandsmod af politikerne, men det var der ikke i dag. De er for loyale overfor hinanden og det budgetforlig, de har indgået, selv om mange af dem måske godt kan se, at de her har begået en fodfejl. Så burde de i stedet spørge os på skolerne, om der er andre steder, vi hellere vil spare", sagde Tina Larsen, som har mange andre af Gladsaxes skolebestyrelsesformænd bag sig i denne sag.
De vil i nær fremtid overveje, hvad de nu vil gøre.
Formand for børne- og undervisningsudvalget Trine Græse (A), har tidligere udtalt til Nyhedsmagasinet, at hun er meget ked af sagen, men at man intet kan stille op.

Sommeråbent i Bagsværd Svømmehal

Så kan den nye svømmehal i Bagsværd også holde åbent i skolernes sommerferie.
I hvert fald til næste år, fortæller formand for kultur- fritid- og idrætsudvalget, Peter Nielsen.
"Vi har simpelthen støvsuget vores budget og fundet nogle penge, der gør, at vi kan holde åbent i juli måned 2003. Og så har jeg lagt mine tanker frem for udvalget om, at vi skal lade det indgå i budgetdrøftelserne for 2004, hvordan vi får bemandingen af svømmehallen til at passe med de åbningstider, vi gerne vil have i svømmehallen fremover", siger udvalgsformanden.
 
Kulturpolitikerne besluttede på et møde i tirsdags at dække de manglende 200.000 kroner på svømmehalsbudgettet ved at tage 150.000 fra kontoen til uforudsete udgifter på idrætsområdet og 50.000 kroner fra puljen til lokaletilskud, så svømmehallen i Bagsværd kan holde sommeråbent til næste år.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Røver på rulleskøjter

En ung mand i tyverne begik i går aftes røveri mod DK Benzin på Buddinge Hovedgade 115.
Med en hammer i hånden truede han sig til kassebeholdningen, hvorefter han forsvandt igen - på rulleskøjter.
Gerningsmanden beskrives som værende mellem 20 og 25 år, ca. 170 cm. høj, spinkel af bygning, og så bar han runde briller. Under røveriet var han bl.a. iført en mørk hue, et blågult såkaldt Brøndby-halstørklæde og hvide handsker.
Røveriet skete lidt over ni onsdag aften og Gladsaxe politi hører gerne fra eventuelle vidner.

Kokain og knivstikkeri i Østre Landsret

Østre Landsret begyndte i går behandlingen af en ankesag fra Gladsaxe, hvor en 23-årig mand har anket en dom for blandt andet salg af kokain og knivstikkeri.
Byretten idømte i august i år en 23-årig mand af pakistansk herkomst to et halvt års fængsel for seks forhold. Nemlig salg af 20 gram kokain, vold mod en skoleleder, dødstrusler, en alvorlig færdselsforseelse og to tilfælde af knivstikkeri.
 
Det var kun salget af de 20 gram kokain og det ene tilfælde af knivstikkeri, som af den tiltalte var blevet anket til frifindelse. Forsvareren foreslog også en nedsættelse af straffen, mens anklageren ønskede at fastholde byretsdommen for de to forhold sammen med en skærpelse af straffen.
De 20 gram kokain skulle være solgt til to mænd i en lejlighed i Gladsaxe. Den juridiske dommer ved retten i Gladsaxe havde ønsket frifindelse i dette forhold på grund af et lidt svagt bevis, men de to domsmænd havde kendt den tiltale skyldig i også dette forhold.
Det af de to knivstikkerier, som var blevet anket, var foregået på Christania i mørke og blandt nogle kammerater. Det ene vidne havde ændret forklaring undervejs og den 23-årige kan tilsyneladende ikke placeres entydigt på stedet.
 
Alle forbrydelserne er begået i tidsrummet fra februar 99 til oktober 2000, og når sagen først nåede byretten i august i år skyldes det, at anklagede var stukket af. En international efterlysning udsendt i oktober 2000 gav først resultat i januar i år, da den unge mand blev pågrebet på grænsen mellem USA og Canada og kort efter frivilligt lod sig udlevere til Danmark, hvor han har siddet varetægtsfængslet siden han kom hjem i marts.
Østre Landsret forventes at afsige dom i denne uge.

Spillehaller i strid med planloven

I bestræbelserne på at begrænse antallet af nye spillehaller i Gladsaxe sætter kommunen nu sin lid til planloven.
Det er i dag den nye spillemyndighed under Told & Skattestyrelsen, der har kompetencen til at godkende ansøgninger og dermed suverænt bestemmer omfanget af spillehaller.
Til gengæld kan kommunen måske få indflydelse på beliggenheden.
 
I en sag fra Ballerup Kommune, hvor det ligesom i Gladsaxe vælter ind med ansøgninger, har Miljøministeriet nemlig bekræftet, at spillehaller kan karakteriseres som forlystelser og ikke detailhandel. Og dét har stor betydning for placeringen af hallerne.
Så på sit møde tidligere på ugen besluttede økonomiudvalget at meddele Spillemyndigheden, at kommunen ikke kan anbefale fire nye ansøgninger om at etablere spillehaller på Søborg Hovedgade, Solnavej og Bagsværd Hovedgade. Det sker med henvisning til, at det er centerområder, og her kan der kun, ifølge kommuneplanen og lokalplanerne for de områder, etableres detailhandel og ikke forlystelser.

Kritik af placering af rensningsanlæg

Den dårligst tænkelige placering.
Sådan vurderer Venstres medlem af miljøudvalget, Ebbe Skovsgaard, den valgte placering af det rensningsanlæg, der skal skille søvandet fra slammet, når oprensningen af Bagsværd sø går i gang, formentlig en gang til næste år.
 
Anlægget og den tilhørende arbejdsplads skal ligge nær Skovbrynet Station.
"Den valgte placering ligger forholdsvis tæt ved beboelse. Og der skal jo fra søen og op til pladsen lægges to store rørledninger. De vil have et samlet indhold på næsten 1000 kubikmeter søvand. Og det skal lægges lige op i folks baghaver. Så jeg kunne godt se, hvad der skete, hvis der skete en lækage på de rørledninger. Parcelhushaverne ville simpelthen blive oversvømmet", siger Ebbe Skovsgaard.
 
Fra Gladsaxes vand- og afløbskontor lyder det, at placeringen nær Skovbrynet Station er den bedst mulige, i det den opfylder alle betingelser for til- og frakørsel, afstand fra søen og støjforhold.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet