Tirsdag den 8. Januar


Højtoften: Nej tak til driftsoverenskomst med amtet

Efter mere end 25 år i kommunalt regi overgår landets ældste botilbud for autister, institutionen Højtoften i Bagsværd, efter al sandsynlighed til privat virksomhed.
Socialforvaltningen i Gladsaxe har netop anbefalet, at Københavns Amt overtager driften af Højtoften. Men det er institutionen bestemt ikke interesseret i, siger forstander Johny Ruud.
"Vi ønsker ikke at indgå en driftsoverenskomst med Københavns Amt. Så vil vi hellere foretrække at organisere os som en privat virksomhed i fremtiden", siger han.
 
"Vi ønsker at have kontrol på f.eks. visitationen. Vi ved, at i Københavns Amt er det en central visitation, som bestemmer meget præcist, hvem det er, der skal flytte ind, hvis der bliver en ledig plads, og det er vi ikke interesseret i, for det er vigtigt for os at vide, at den enkelte beboer passer sammen med gruppen", siger Johny Ruud.
Han forventer ikke, det vil blive noget problem at overgå til privat virksomhed, der er nemlig et stort behov for pladser på en institution som Højtoften.
 
Socialforvaltningen har også anbefalet at Københavns Amt overtager driften af det beskyttede værksted SOVI, men heller ikke SOVI er interesseret i at indgå driftsoverenskomst med amtet.
Der er endnu ikke taget politisk stilling til sagen, der er på dagsordenen på økonomiudvalgets møde i dag.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Spørgsmålstegn ved ny handleplan

Børn og unge med særlige behov – og deres familier – har fra årsskiftet fået en ny handleplan i Gladsaxe.
Men selv om planen generelt har fået en god modtagelse, er 32-årige Lykke skeptisk.
Hun er en af dem, der er inde i systemet, da hendes datter er anbragt udenfor hjemmet:
"Det lyder jo umiddelbart meget godt alt sammen, men det er alt for rosenrødt, og jeg tvivler på, det vil komme til at virke i praksis. En del af planen er, at man vil nedbringe antallet af anbringelser af børn uden for hjemmet, og det kan jeg frygte vil gøre, at man taber nogle børn på gulvet, som ikke får den hjælp, de har behov for", siger hun.
 
Den flerårige handleplan indebærer blandt andet, at kommunens sagsbehandlere skal arbejde på, at flere sager skal behandles lokalt, at den involverede familie skal inddrages mere og dens synspunkter skal høres. Desuden er der opsat krav for rådgiverne og den forebyggende indsats skal prioriteres højt.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Flere vejbump

Det er nu mere end et år siden, der blev indført 40 km-zoner i Gladsaxes boligkvarterer. Men i Haspegårdskvarteret kniber det stadig med at overholde de nye hastighedsbegrænsninger, og derfor bliver der nu formentlig etableret supplerende vejbump to steder.
 
"Efter vi har indført 40 km/t.-zonerne, så er der kommet borgerhenvendelser. Og dem har vi vurderet, og så har vi fundet det relevant at justere projektet og tilføje nogle nye bump", siger
ingeniør i vej- og parkafdelingen, Martin Willerup.
Gennemsnitshastigheden på Jægergangen er registreret til 40 km/t og 15 procent af bilisterne kørte over 50 km/t. Omtrent samme billede tegnede sig for Grævlingestien.
 
De to supplerende vejbump i Haspegårdskvarteret kan blive en realitet allerede i løbet af foråret. Sagen er på økonomiudvalgets dagsorden i dag tirsdag og skal derefter for byrådet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Rekord år for Gladsaxe Bio

For Gladsaxe Bio blev sidste år en kæmpe succes. Biografen solgte i alt næsten 124.000 billetter i 2001og oplevede således endnu et rekord-år.
Det sker til trods for, at konkurrencen blev skærpet i august, da Kinopalæet i Lyngby åbnede med 11 moderne biografer.
 
Biografdirektør Per Grunnet vurderer, at det først og fremmest er de mange gode film, der har været årsag til successen:
"Harry Potter og Ringenes Herre har, næst efter Titanic, været de film, der har solgt flest billetter i Gladsaxe Bio nogensinde. Dernæst har det faktisk vist sig, at Kinopalæet ikke har trukket publikum fra vores biograf, snarere tværtimod. Det har måske i virkeligheden skabt en større interesse for film, så gladsaxeborgerne er kommet mere i deres lokale birograf", siger Per Grunnet .
 
Han forventer, at Gladsaxe Bio også i år vil opleve fyldte sale, da biografen har mange potentielle publikumssuccesser på repetoiret.
Biografdirektøren nævner blandt andre fortsættelserne til Ringenes Herre, Harry Potter og Star Wars.
Der kommer desuden en ny James Bond film i løbet af året, lige som der også er mange danske film på programmet. Her anbefaler Per Grunnet især to film; "Små ulykker" og "Okey", som har premiere i henholdsvis februar og marts.
 
De kommende film i det nye år vil blive omtalt nærmere her på stationen i det månedlige Filmmagasin med Per Grunnet.

Elektronik finder huller

Det bliver fremover sværere at være hul i det kommunale vandledningsnet.
Lækager i forsyningsrørene koster dyrt, ikke mindst fordi de hidtil har været meget svære at spore sig frem til. Det har blot kunnet konstateres, at rent vand i millioner af litervis så at sige fossede ud af rørsystemet.
Men et elektronisk overvågningsanlæg vil snart sætte en stopper i hvert fald for de største af hullerne.
Udstyret består af 15 sensorer placeret på brandhaner og ventiler, der til en computer rapporterer om ukendte støjkilder ved vandgennemløb. Er støjen gentagen, så kan der meget vel være tale om en lækage.
 
Sporingsanlægget har været afprøvet i seks uger, hvor det afslørede fire huller, to af dem rigtig store og placeret steder i rørsystemet, hvor de sandsynligvis ikke var blevet fundet foreløbig.
 
Anlægget koster 150.000 kroner, og teknikerne regner med, at de flere hundrede kilometer vandforsyningsrør i Gladsaxe vil være undersøgt inden for ni måneder.

Sikker is trods forbud

De mange mennesker der i weekenden trodsede forbudsskiltene og alligevel benyttede Bagsværd sø som skøjtebane, var sådan set på sikker grund.
Målinger i går viste nemlig en istykkelse på 16 centimeter, og sikkerhedsgrænsen går ved de 13 centimeter.
 
Det er Gladsaxe Kommunes driftsafdeling, der står for målingerne, og der har der på grund af snerydningsarbejdet ikke hidtil været tid til at måle.
 
Trods de 16 centimeter bliver søen ikke frigivet, den er nemlig ved at smelte i de øjeblikkelige dagstemperaturer på den positive side af nulpunktet. Og det går hurtigt, ifølge sagkundskaben, fordi der er tale om ferskvand.
I øvrigt er det i sidste ende politiets ansvar at frigive søens is. Kommunen foretager blot målingerne, som der laves syv af hele søen rundt.
 


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin