Onsdag den 16. Januar


Handleplan for familier med problemer

Stramninger på budgettet og ønsket om en mere ensartet indsats.
 
Det er baggrunden for, at familier med børn og unge med særlige behov fra årsskiftet har fået en ny, kommunal handleplan i Gladsaxe.
 
Der skal spares millioner på budgettet. Det er den kontante baggrund for "handleplan for arbejdet med familier med børn og unge med særlige behov".
 
De mere visionære tanker bag planen er, at familien er en enhed, og at når problemerne oftest opstår i familien, er det også her, de skal løses. Derfor skal familien styrkes, og det skal Gladsaxe kommunes familieafdeling hjælpe med. Forældrene skal høres og inddrages, og som det hedder i handleplanen, skal "familieafdelingen ikke løse problemerne for familien, men i samarbejde med familien."
 
Der skal handles konsekvent til fordel for barnet. Det vil sige, at i de tilfælde, hvor kommunen ikke mener, at forældrene er i stand til træffe de bedste beslutninger for deres eget barn, skal familieafdelingen tage de beslutninger.
 
Og så står det højt på listen, at der skal vælges lokale - og billigere - løsninger. Det betyder, at for eksempel psykologhjælp, der er relativt dyrt, skal begrænses. I stedet skal forvaltningen henvise til sit eget familiecenter eller familierådslagning. Hvis altså ikke problemerne kan løses i hjemmet.
 
Og er der behov for hjælp ud over de lokale forebyggende tilbud, skal der så vidt muligt etableres dag- og døgntilbud i Gladsaxe.
 
En anden side af handleplanen er, at rådgiverne i familieafdelingen nu skal evalueres løbende i forbindelse med alle nye sager.
 
De kontante krav er, at færre børn anbringes uden for hjemmet, og at brugen af eksterne foranstaltninger og eksperter mindskes. Desuden skal rådgiverne arbejde på mere åbenhed overfor familierne og yde en hurtigere hjælp fra første henvendelse.
 
Hele handleplanens sigte er en mere ensartet holdning i forvaltningen til, hvem der skal have hjælp og i hvilket omfang.
 
Gladsaxe kommune vil evaluere selve handleplanen efter cirka halvandet år, mens rådgiverne bliver evalueret hvert kvartal. I løbet af i år vil forvaltningen desuden opstille krav til de øvrige personalegrupper i familieafdelingen.

Tyndt tarveligt madpålæg

"Aftensmaden er under al kritik, den er nærmest tarvelig".

Det siger en gruppe borgere, der normalt opholder sig på plejehjemmet Kildegården, men som i anledning af en ombygning i denne tid er indlogeret på plejehjemmet Rosenlund.

Rosenlund har ikke selv køkkenfaciliteter og får derfor bragt maden fra et helt tredje plejehjem, nemlig Møllegården.

Og økonoma Stine Nielsen på Møllegården er overrasket over kritikken, men vil allerede i dag mødes med beboerne for at se nærmere på madkvaliteten, siger omsorgschef i Gladsaxe kommune Ole Maymann: "Hverken kommune eller økonoma vil have det siddende, at der skulle være tale om tarvelig mad, så det undersøger vi straks nærmere og mødes med beboerne for at høre deres ønsker".

Klagerne over madkvaliteten er blandt andet gået på pålæggets tykkelse, eksempelvis nævnes en stykke sylte på en halv millimeter.


Glasoverdækning på Marielyst

Et længe næret ønske om ny og bedre terasseoverdækning bliver nu tilgodeset i et lokalplanforslag for Marielyst-bebyggelsen i Søborg kvarter.

Forslaget giver bl.a. mulighed for at opføre glasoverdækkede terasser og nye garage- og carportbygninger.

Marielyst-bebyggelsen, der i dag indeholder 561 boliger, er erklæret bevaringsværdig i Kommuneatlas Gladsaxe, og lokalplanforslaget indeholder heller ingen drastiske ændringer, men holder i det store hele fast i både udseende og omfang.

Der bliver dog mulighed for at udlægge en større erhvervsejendom, Hagens Fjedre på Gladsaxevej, til boliger, den dag, der ikke længere drives erhverv på adressen. Noget, der måske kunne være interessant, med henblik på at etablere et seniorbofællesskab på stedet.

Forslaget til lokalplan for Marielyst blev i går 2-behandet i økonomiudvalget og mangler nu at bliver godkendt af byrådet.


Skilte på den politiske dagsorden

Skilte eller ej.

Det er ikke det, der er spørgsmålet, det er i virkeligheden mere, om et skilt er pænt eller ej. Og om det er reklamefinansieret. Her er der tale om de skilte, som forretningerne i Gladsaxe har hængende over deres indgang til butikkerne.

Kommunen har nemlig en designmanual, der beskriver, hvordan man opnår et "skønnere bymiljø". Herunder altså også, hvad man må og ikke må på skilteområdet.

Og man må gerne have et skilt med forretningens navn hængende, men ikke hvis det er finansieret af for eksempel et bryggeri eller en isfabrik, hvilket kiosker ellers tit benytter sig af.

Det er faldet det konservative medlem af byrådet, Henrik Sørensen, for brystet:

- Der er flere butiksejere, der er kede af, de ikke kan få finansieret deres skilte, de mister mindst 10.000 kroner på det, og de er i forvejen spændt hårdt for. Vi bør evaluere designmanualen og spørge de forretningsdrivende, hvordan de synes, de fire år er gået, hvor manualen har eksisteret. Det kan ikke være meningen, at vi som politikere skal være smagsdommere for, om et skilt er pænt eller ej, mener Henrik Sørensen.

Sagen bliver behandlet i trafik- og teknikudvalgets møde på mandag.


3. tiltalte i røverisag for retten torsdag

En 27-årig mand fra Ballerup bliver i morgen fremstillet i Gladsaxe ret, tiltalt for medvirken til røveri mod den Danske Bank i Høje Gladsaxe Centret.

Røveriet blev begået i juni måned, hvor en ung mand iført sort maske truede personalet med et skarpladt oversavet jagtgevær, fik udleveret kassebeholdningen, og forsvandt ud af banken i retning mod Høje Gladsaxe skole. Både penge og våben blev senere fundet i en gammel rød Renault, der stod parkeret i området.

Politiet anholdt en 25-årig mand fra Gladsaxe og en 22-årig mand fra Nørrebro. De to fik dom i december. Den ældste blev idømt samfundstjeneste, mens den 22-årige fik fire år og tre måneders ubetinget fængsel. Han forklarede i retten, at røveriet blev begået for at komme ud af en narkogæld på 30.000 kroner, og at han var blevet presset til at lave røveriet.

I morgen torsdag falder der så dom over den 27-årige formodede medgerningsmand, som i øjeblikket sidder varetægtsfængslet.


Planteskolesag på årets første byrådsmøde

I aften samles det nye byråd for første gang til møde i salen på Gladsaxe rådhus.

På dagsordenen er bl.a. indhentelse af straffeattester for korttidsansatte i kommunen, optimering af indsamlingen af miljøfarligt affald og 1. behandling af lokalplanforslag for Gladsaxe Privatskole i Stengård kvarter. Skolen har søgt om tilladelse til at opføre en tilbygning på små 500 m2 i to etager, så skolens aktiviteter bliver samlet under samme tag i én bygning.

Og så er forslag for lokalplan for Aldershvile Planteskole og Bagsværd Søpark på dagsordenen. Der er kommet en række ændringsforslag i forbindelse med den seneste offentlige høring, så det foreslåes, at et nyt lokalplanforslag, med dertilhørende ændringer, sendes i høring på ny.

Hele byrådsmødet bliver transmitteret direkte her på frekvensen med start klokken 18.