Torsdag den 17. Januar


Nye medlemmer markerede sig ved byrådspremiere

De 25 politikere der skal træffe de afgørende beslutninger i Gladsaxe de næste fire år, var samlet for allerførste gang onsdag aften.
Det nye byråd tæller 11 nye ansigter og to nye partier, og flere de nye medlemmer markerede sig allerede fra starten af - hele syv af de elleve var på talerstolen under mødet. Her blev det bl.a. bestemt, at Gladsaxe Kommune i fremtiden kan indhendte straffeattest også ved korttidsansættelse. Der blev givet anlægsbevillinger for millioner af kroner, bl.a. til nyt edb-udstyr, udskiftning af kommunens glas- og papirkuber og til renoveringen af omsorgscentret Kildegården.
Og så var en gammel kending på dagsordenen, nemlig Aldershvile Planteskole. I forbindelse med den seneste høring kom der indsigelser, som vil blive indarbejdet i et nyt forslag, og samtidig var det meningen, at lokalplanforslaget skulle skifte navn fra nr. 142 til 153, så det var lettere at skelne de to forslag fra hinanden. Men i stedet gav dét anledning til forvirring i byrådet om, hviket forslag der skal i høring igen, og derfor er planteskolesagen nu sendt tilbage til økonomiudvalget og udsat til byrådets møde i februar.

Velforberedt byrådsdebut

I går aftes tog byrådet i Gladsaxe hul på det nye års møder. Efter kommunalvalget i november er der kommet mange nye navne på messingskiltene i byrådssalen; i alt fik ti nye byrådsmedlemmer i går deres lokalpolitiske debut.
Og det kræver en del forberedelse, fortæller to af debutanterne Venstres Ebbe Skovsgaard, der er medlem af miljøudvalget og trafik- og teknikudvalget og Ida Krogh fra SF. Hun er medlem af tre udvalg; børne- og undervisningsudvalget, kultur- fritids og idrætsudvalget samt socialudvalget.
- Jeg føler mig godt klædt på, jeg har selvfølgelig læst dagsordenen grundigt og talt en del med mine partifæller, siger Ebbe Skovsgaard.
Ida Krogh føler sig også godt rustet til det kommende arbejde, ikke mindst på grund af partiets baggrundsgruppe, der består af otte-ti medlemmer, der forbereder byrådsmedlemmerne til de forskellige politiske møder:
- Jeg har i forvejen været medlem af baggrundsgruppen, så jeg var godt ind i stoffet, men det er selvfølgelig ekstra forpligtende, når jeg nu selv er medlem af byrådet, siger Ida Krogh.

Formand: Forvaltning agerer ikke politisk

I sin ugentlige politiske kommentar, Synspunkt, i Nyhedsmagasinet i går kom Dansk Folkepartis Klaus Kjær med en kras kritik af den kommunale forvaltning, som han mener utidigt blander sig på politisk niveau.
Som eksempel nævnte han en sag om modersmålsundervisning, som børne- og undervisningsudvalget har haft på dagsordenen på sit første møde i år – et forslag om at droppe fremmedsprogedes modersmålsundervisning, hvis folketinget vel at mærke giver lov til det.
Forvaltingens indstilling i dagsordenen gik på at afvente den beslutning, og den holdning mener Dansk Folkeparti er mere politisk end fagligt begrundet.
Men det er udvalgets formand, socialdemokraten Karin Søjberg Holst, ikke enig i: "Vi er på mange niveauer nødt til at forlade os på forvaltningernes fagkundskab, uden at det dog skal forhindre de politiske diskussioner. Men det er en gold måde, hvis vi skal tage sager op af den karakter ’hvis en lov bliver ændret, hvad så?’. Det sætter heller ingen ende på fantasifuldheden, hvad angår sager, vi kan drøfte".
Et flertal udenom Dansk Folkeparti stemte i øvrigt for forvaltningens indstilling, men sagen kommer i byrådet alligevel på begæring af forslagsstilleren.

AB-aktie dykker igen

Der var prompte afregning med AB-aktier ved kasse 1 på Københavns Børs i går, da virkningen af salget af forsvarsprofilen på superligaholdet, Martin Albrechtsen, til konkurrenten FC København gik op for en del af aktiehaverne.
Selvom fodboldaktieselskabet i forvejen skraber bunden, hvad angår kursen, så fik salget af den populære forsvarsspiller kursen til at tage endnu et dyk, så en aktie i Bagsværdholdet nu er nede omkring kurs 10.
For de aktie- og årsregnskabsinteresserede har det formentlig heller ikke hjulpet, at AB A/S i en børsmeddelelse fortalte, at salget ikke ville ændre på de negative forventninger til årsresultatet på et tocifret millionunderskud.
For de standhaftige AB-fans må vi så håbe, at den økonomiske modvind kan vendes til sportslig medvind.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin