Torsdag den 13. Juni


Kulturen må betale for færre tilskuere til fodbold

Svigtende tilskuertal til ABs hjemmekampe på Gladsaxe stadion giver millionunderskud på det kommunale budget.
Embedsfolkene på rådhuset regnede med, at der både i år og næste år ville komme 5.500 til hver kamp, men det reelle billede er snarere 3.000.
AB betaler en million kroner i leje og afgifter til Gladsaxe kommune pr. år og betaler derudover en afgift på fem kroner for hver tilskuer til dækning af blandt andet oprydning.
AB overholder ifølge forvaltningen alle aftaler, undtagen altså det fælles ønske om flere tilskuere.
 
Peter Nielsen, socialdemokratisk formand for kultur-, fritids- og idrætsudvalget, forkortet KFIU, siger om problematikken: "Der er tale om et alt for optimistisk og altså fejlagtigt skøn fra embedsværkets side. Til næste år regner vi med at klare den manglende indtægt ved naturlig afgang blandt bibliotekspersonalet, hvor kunderne jo i højere og højere grad benytter selvbetjening. Og så rationaliserer vi også for et mindre beløb omkring biografforestillinger for institutionerne. Borgerne kommer ikke til at mærke serviceforringelser, men det er alt andet lige en million kroner mindre at lave kulturaktiviteter for".
 
Til august skal udvalget finde ud af, hvordan de manglende tilskuerindtægter for i år skal dækkes rent budgetmæssigt.
Samtidig betyder det også, at der nok ikke bliver noget af nogle af de nye ønsker indenfor området, eksempelvis tilskud til aktiviteter for handicappede børn eller etablering af en udendørs skøjtebane.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Følelsesladet taletidsdebat

Dobbeltmoral, disciplin og demokrati.
Det blev en lang og følelsesladet debat, da Gladsaxe byråd i går aftes skulle tage stilling til et forslag om at indføre begrænset taletid på møderne. Forslaget kommer i forlængelse af et seminar i starten af maj måned, hvor byrådets mødeform og ikke mindst længden på møderne blev diskuteret. Et byrådsmøde på over fire timer er efterhånden ikke usædvanligt, og konsekvensen er, at tilhørerne falder fra. "Man kan jo sagtens sige noget værre sludder på kort tid, man kan også sige noget klogt på kort tid – og på lang tid det samme. Det er et spørgsmål om, at bruge ordene så hensigtsmæssigt som muligt og om at få det sagt i så overskuelig form, så det når ud til tilhørerne", sagde SF´s Ida Krogh. Sammen med partifællen Peter Brooker fra SF, har hun foreslået, at taletiden, som forsøg, begrænses til højst fem minutter pr. indlæg.
 
Men det forslag tager flere partier, deriblandt det konservative folkeparti kraftigt afstand fra.
"Vi vil under ingen omstændighed være med til at lave taletidsbegrænsning. Hvert enkelt medlem må feje for egen dør, hvis man føler, at man er med til at belaste forsamlingen for meget. Og så kan man jo i al venskabelighed sige til hinanden, hvis man synes, nogen taler for meget, det er jo blevet gjort ved flere lejligheder", sagde den konservative Lars Abel.
 
Enhedslistens Emilce Nielsen er også modstander af forslaget, og hun mener, der allerede eksisterer en mulighed for at begrænse byrådsdebatten. "Der står i vores forretningsorden, at der er mulighed for at begrænse debatten, hvis f.eks. borgmesteren mener, vi har været på talerstolen for mange gange og gentager os selv. Det har borgmesteren mulighed for at gøre – hvis han tør det!", sagde Emilce Nielsen.
 
Et flertal bestående af socialdemokratiet, det radikale venstre, venstre og sf sendte forslaget om begrænset taletid for byrødder videre til behandling i økonomiudvalget. Det konservative folkeparti, cd, enhedslisten og dansk folkeparti stemte imod overhovedet at gå videre med forslaget mens skraldelisten undlod at stemme.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Fra 60 til 50 på Bagsværd Hovedgade

Hastigheden på Bagsværd og Buddinge Hovedgade bliver nu sat ned fra de nuværende 60 til 50 km/t.
Dermed bliver et længe næret ønske fra mange i Gladsaxe opfyldt.
Der er tale om i alt fire kilometer vej fra rundkørslen i Buddinge til ringvejen i Bagsværd, hvor især strækningen igennem Bagsværd bymidte med 60 i timen har vakt berettiget bekymring blandt de lette trafikanter.
Halvdelen af de tilskadekomne gennem de seneste fem år er nemlig enten cyklister eller fodgængere.
 
Hver dag året igennem passerer der i en gennemsnitsberegning 8.000 køretøjer på hovedgadestrøget, og førerne af de mange biler må nu belave sig på en lavere hastighed.

Lokalplan udsat

Med udsigt til mærkbare forsinkelser i trafikken og dertil hørende kaos valgte Gladsaxes økonomiudvalg i tirsdags at sende forvaltningen i tænkeboksen på ny.
Den skal nemlig finde en bedre løsning på de trafikale problemer, før økonomipolitikerne kan stemme for lokalplan 147 for området mellem Vadstrupvej, Bagsværddal og Krogshøjvej.
 
Formanden for økonomiudvalget, borgmester Ole Andersen fra socialdemokratiet, begrunder den udsatte behandling:
"Vi bliver nødt til at undersøge nærmere, hvor meget trafikken bliver belastet i det område, hvor der i forvejen er meget trafik i myldretiden. Og med en ny dagligvareforretning vil der komme mere trafik. Resultatet af forvaltningens undersøgelser viser, at der vil komme mærkbare forsinkelser, så det bliver vi nødt til at kigge nærmere på", siger borgmester Ole Andersen.
 
Behandlingen af lokalplanen 147 er blevet udsat til august, hvor der formentligt så vil komme en ny offentlig høring.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Sommeraktiviteter fortsætter

Der bliver ikke krøllet et hår på sommerferieaktiviteterne for børn og unge i Gladsaxe, hvis det står til det politiske udvalg for kultur, fritid og idræt – KFIU.
Det fastslår formanden for udvalget, Peter Nielsen, fra Socialdemokratiet.
 
Radio Gladsaxe fortalte i går, at forvaltningen har foreslået ordningen nedlagt, og det fik Ida Krogh fra SF til at sige, at hun ser det som et udtryk for, at man vil tilgodese sporten på kulturens bekostningen.
Det provokerer udvalgsformanden:
"Det virker som Ida Krogh vil gøre sig til frontkæmper for kulturen, men fakta er, at hun var det eneste medlem af udvalget, der ikke kunne støtte en forslag, som vi kom med, der netop lægger op til, at der ikke skal komme besparelser på det område. Alle politikere har i al den tid, der har eksisteret sommerferieaktiviteter for børn og unge syntes, det var en fremragende ide, og det gør vi stadig. Så Ida Kroghs udtalelser er baseret på flere forkerte præmisser", siger Peter Nielsen.
 
De otte medlemmer blev enige om et forslag, der fastholder forvaltningens oplæg med hensyn til at spare to stillinger væk på bibliotekarområdet, via naturlig afgang, samt en rationalisering af institutionsbio, men derudover ikke lægger op til at skære i nuværende aktiviteter.
Forslaget skal drøftes ved de kommende budgetforhandlinger til efteråret.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet torsdag)

Ny inspektør på Stengård skole

Efter flere måneder uden en øverste leder får Stengård Skole nu en ny skoleinspektør efter sommerferien.
Der var ti ansøgere til stillingen, og valget faldt på Birger Tetler, som skal nu skal overtage tjansen, efter den forrige inspektør, som fandt andet arbejde og forlod stillingen sidst i april måned.
Birger Tetler begynder til august og kommer fra en stilling som viceskoleinspektør på Nyhollænderskolen på Frederiksberg.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin