Den omfattende og noget usædvanlige redningsaktion for den lukningstruede AOF-Daghøjskole i Gladsaxe har fået en blandet modtagelse hos de lokale politikere.
Der har været hektisk aktivitet på skolen i de seneste uger, hvor kursister og ansatte på skolen har lavet underskriftsindsamlinger, skrevet læserbreve og indrykket annoncer i lokalaviserne, ligesom der er sendt en personlig invitation ud til hvert enkelt byrådsmedlem om at komme til åbent hus på skolen nu i eftermiddag.
Men Venstres Bjarne Rasmussen er med sikkerhed ikke blandt gæsterne. "Nej! Hvad skulle jeg dér?", spørger han. "Det er jo et led i denne propaganda krig, de fører i øjeblikket. Man skal høre på, hvad folk siger, men i det her tilfælde, der har man jo med stor omhu undgået at komme til at beskæftige sig med sagens realitet, nemlig, om man kan præstere de ydelser, vi betaler for, eller man ikke kan. Om man kan gøre folks beskæftigelsessituation bedre – eller man ikke kan. Og det er altså forvaltningens opfattelse, at det kan man ikke, og nu er der anmodet om yderligere oplysninger, og dem tager vi stilling til, når de foreligger", siger Bjarne Rasmussen.
Centrumdemokraternes Lone Yalcinkaya, derimod, er imponeret over den måde, daghøjskolen har tacklet situationen på.
"Jeg synes, daghøjskolen har grebet det an på en måde, som er meget interessant. Jeg synes, det er meget fascinerende, at der er nogen, der vil gøre så meget ud af at gøre beslutningstagerne opmærksomme på, at der sker nogle ting, som de er uenige i", siger Lone Yalcinkaya.
Politikerne skal i nær fremtid tage stilling til, om Gladsaxe Kommune skal opsige sin kontrakt med daghøjskolen om aktivering af kontanthjælpsmodtagere. Hvis det sker, vil den lokale daghøjskole formentlig lukke, da kommunen er skolens primære og største kunde.
Der er åbent hus for politikere, kursister og andre interesserede på AOF-Daghøjskolen på Rosenkæret i eftermiddag klokken 17. Og vi bringer en reportage fra arrangementet i Nyhedsmagasinet i morgen tirsdag.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)
Drop det byøkologiske center, stop den særlige svømmeundervisning og smid feriekoloniopholdene på porten.
Sådan lyder nogle af de forslag fra skoleforvaltningen, der kan være med til at finansiere nye udgiftsområder.
Blandt andet bliver Gladsaxes lærere, i hvert fald den kvindelige del, langt mere gravide end den kommunale forvaltning har regnet med. Det koster dyrt i vikarer, og så er folkeskolernes forsikringspræmier steget til næsten det dobbelte, ligesom det koster langt mere end beregnet at betale for undervisning af børn anbragt udenfor hjemmet.
Det er nu blevet børne- og kulturforvaltningens tur til at granske budgetterne igennem for at få de økonomiske ender til at mødes de næste år, ligesom alle de kommunale forvaltninger skal det på denne årstid.
Efter embedsmændenes nærstudier er det op til politikerne i børne- og undervisningsudvalget at vælge og vrage mellem forslagene, og første halvleg i det gilde sker i morgen.
For interesserede borgere eller medarbejdere er det måske en god idé at kigge bilagene til dagsordenen grundigt igennem, og nå at få en lille snak med de ansvarlige politikere, inden løbet er kørt.
Sygehuspatienter i Københavns Amt kan måske se frem til en kortere venteliste, efter regering og amter i fredags indgik en økonomisk aftale for næste år.
Her tilfalder der nemlig amterne halvanden milliard kroner, hvoraf halvdelen skal bruges på sygehusene. Det sker til trods for, at amterne i år har fået et tilsvarende beløb for at nedbringe ventelisterne. Københavns Amt, som Gladsaxe jo hører under, kunne ikke indfri forventningerne.
Formanden for amtets sygehusudvalg, socialdemokraten Leif Flemming Jensen, er derfor lettet over den ekstra pose penge, der nu er på vej, for ellers havde det set sort ud, både for amt og patienter:
- Vi er hårdt pressede, fordi der kommer flere og flere opgaver, der bliver pålagt amtet. Og da den nye regering har krævet skattestop, har vi ingen mulighed for at finansiere de øgede krav, siger Leif Flemming Jensen.
Hvordan Københavns Amt vil bruge sin andel, ligger endnu ikke fast, da amterne først sent fredag blev informeret om aftalen.
I godt et år har beboere og ansatte på omsorgscentret Kildegården levet blandt murbrokker og støv, beboerne er blevet flyttet rundt på og personalet har løbet 100-meter løb for at følge med.
Men i fredags var der indvielse af 23 nye ombyggede plejeboliger på Kildegården. Og de ansatte, repræsentanter fra kommunen, politikere, entreprenøren og ikke mindst plejehjemmets beboere var samlet i plejehjemmets festsal for at fejre dagen.
Katy Nielsen er én af de beboere, der netop er flyttet ind i én af de nye boliger i afdeling B. "Der er jo kommet dejlige værelser, stuen er blevet større og der er kommet badeværelser og toilet – det er jo dejligt, at man ikke skal ud på en spadseretur, hver gang man skal i bad".
Udover de 23 ombyggede plejeboliger, er også plejehjemmets badeværelser blevet renoveret, der er sket en udbygning af de fælles opholdsstuer og Kildegården har fået nyt produktionskøkken.
"Det er en festdag for Kildegården", sagde Gladsaxes socialudvalgsformand, Erling Schrøder, der foretog den officielle indvielse af det samlede nye byggeri.
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)