Tirsdag den 18. Juni


Bande hærger Søborg

En større gruppe 16-17-årige drenge hærger under navnet Daltonbanden i øjeblikket andre unge i Søborg med gaderøverier og grove overfald.
I weekenden gik det ud over tre 15-årige drenge på Niels Finsens Allé, fortæller vicekriminalkommissær Michael Sørensen.
 
"De tre blev overfaldet af den store flok, der slog og sparkede dem. På et tidspunkt løb de tre væk, men blev hurtigt indhentet, hvorefter de blev kropsvisiteret og frarøvet penge og telefoner. Til sidst fik de besked på at kysse den ene overfaldsmands sko, men da en af dem skulle til det, så fik han nogle nye spark i hovedet. Først derefter fik de tre lov til at løbe væk", fortæller vicekriminalkommissæren.
 
Kriminalpolitiet i Gladsaxe har nu sat mange ressourcer ind på at få indkredset banden og få stoppet den meningsløse vold og de tilhørende røverier.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Livlig daghøjskoledebat på AOF

De folkevalgte glimrede ved deres fravær, da der i går aftes var Åbent Hus på den lukningstruede AOF-Daghøjskole på Rosenkæret i Gladsaxe.
Blot 4 ud af 25 byrødder var mødt op for diskutere daghøjskolens fremtid. Enkelte politikere var "lovligt" forhindret, idét de sad i udvalgsmøde på tidspunktet for arrangementet, mens andre på forhånd havde meldt ud, at de ikke ønskede at deltage.
Til gengæld var både nuværende og tidligere kursister rigt repræsenteret - godt hundrede kursister var mødt op for at bakke skolen op, og for at komme med indlæg til den næsten to timer lange og til tider nærmest glødende daghøjskole-debat.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Ikke tilskud til pasning af egne børn

Der bliver ikke givet tilskud til pasning af egne børn i Gladsaxe, hvis det står til den kommunale forvaltning.
Folketinget har ellers vedtaget en lov, som giver kommunerne mulighed for at give et økonomisk tilskud til forældre, der passer deres egne børn, i stedet for at benytte en af kommunens daginstitutioner.
 
Det er oven i købet billigere at give et tilskud til hjemmepasning på eksempelvis 4.000 kroner om måneden, fordi en institutionsplads årligt koster 72.000 kroner, mens altså et tilskud ville kunne klares for 48.000.
Problemet er blot, at der konstant er omkring 180 børn, som ikke er i institution eller venter på en plads, men som alligevel vil være berettiget til et tilskud.
 
En udregning viser, at 360 forældre skal fravælge institutionerne og tilvælge egenpasning, førend ordningen vil være udgiftsneutral for kommunen.
Det er et urealistisk højt tal, mener forvaltningen, der derfor lægger op til politikerne, at de siger nej til at indføre tilskuddet.

Ytringsfrihed eller illoyalitet

Er det hjælp til forvirrede socialrådgivere eller er der tale om knægtelse af ytringsfriheden?
Det er spørgsmålet i en aktuel politisk sag, hvor Dansk Folkepartis Klaus Kjær vil have socialforvaltningens ledelse til at udstikke retningslinier for, på hvilken måde de ansatte må deltage i en fagforeningskampagne.
 
Kampagnen skal gøre opmærksom på urimelige tilfælde i forbindelse med indførelse af en lavere ydelse til flygtninge og indvandrere.
Men det er utidig indblanding, mener Klaus Kjær, der er bange for, at de ansatte vil gøre sig skyldige i illoyalitet og embedsmisbrug, hvis de eksempelvis deltager med læserbreve.
 
SFs Peter Brooker siger, at ytringsfriheden er en del af et demokratisk samfund, og at den også gælder for embedsfolk.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Politikere i spendér-hjørnet

Politikerne i Gladsaxes socialudvalg har, når de holder møde i morgen, et hvad man må kalde et positivt problem at tage stilling til.
De har nemlig nogle penge, de gerne vil af med.
Udvalget har næsten 300.000 kroner til at støtte frivilligt, socialt arbejde, og op til mødet har ni foreninger søgt kommunen om tilskud.
 
Det er ansøgninger til en bred vifte af aktiviteter, lige fra ferielejr for Søborgmagle Kirkes svageste og ældste, en sommerlejr for misbrugere bosat i Høje Gladsaxe, hjælp til løn og husleje for Døveforeningen af 1866 samt hjælp til undervisning og husleje til Hjernesagens lokalforening i Gladsaxe.
 
Forvaltningen opfordrer politikerne til, at de nævnte ansøgninger bliver efterkommet, hvorimod embedsmændene ikke kan anbefale at bevilge støttekroner til blandt andre Forbund for polske jøder i Danmark, Gladsaxe Seniorbofællesskab eller foreningen til Borgernes retssikkerhed.
Men det er altså politikerne i socialudvalget, der træffer den endelige afgørelse om, hvilke af de frivillige foreninger, der skal have en økonomisk håndsrækning.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin