Onsdag den 19. Juni


Nye love koster Gladsaxe 32 millioner

Nye love inden for det sociale område kommer til koster Gladsaxe godt 32 millioner kroner i de næste fire år.
Det viser socialforvaltningens regnestykke, efter regeringen vil indføre eller allerede har indført en række nye love.
 
Det er primært service for ældre samt nye love indenfor integrationsområdet, som koster kommunen de mange millioner over de kommende år, enten i mistede indtægter eller i form af øgede udgifter.
Socialforvaltningen skønner, at med stramninger på integrationsområdet vil Gladsaxe få færre flygtninge og indvandrere til kommunen, og dermed mindre tilskud fra staten. Det vil i alt koste kommunen omkring 20 millioner kroner i manglende indtægter. At der eventuelt kan spares på andre udgifter i denne sammenhæng, indgår ikke i socialforvaltningens regnestykke.
 
Den anden tunge post på regnskabet er en ældrepakke, der tegner sig for omkring 12 million kroner fordelt på årene frem til 2006. Det dyreste element her er erstatningshjælpen til ældre borgere, der får aflyst sin hjemmehjælp eller sygehjælp.
Her bliver kommunen fremover forpligtet til at tilbyde anden hjælp inden for en given tidsfrist, så de ældre ikke bliver ramt af for eksempel sygdom hos hjemmehjælperen.

Mere fleksibel skole

"Vi får en bedre skole, selvom budgettet kommer til at se meget stramt ud".
Sådan kommenterer børne- og kulturdirektør i Gladsaxe Kommune Svend Erik Haase den netop indgåede aftale mellem regeringen, kommunerne og amterne om de økonomiske mellemregninger de næste år: "Vi får en større fleksibilitet i planlægningen, der bliver mulighed for at benytte andre professioner end lærere i skolerne, og skoledistrikterne bliver også gjort mere fleksible, uden at vi dog nu helt ved, hvordan de endeligt vil forme sig. Loven skal jo først vedtages. Den eneste knast er økonomien, hvor der er tale om en meget stram aftale, der ikke umiddelbart giver mulighed for udvidelser, som det eksempelvis ønskes med mere dansk og matematik i de yngste klasser".

Busbom erstattes af steler

I sidste uge kunne busbommens besejrere fejre 10 måneders jubilæum – så længe har bommen på Krogshøjvej i Bagsværd været ødelagt i denne omgang, så biler og lastbiler uhindret har kunnet drøne frem og tilbage.
I denne uge har politikerne i trafik- og teknikudvalget efter mere end to års sagsbehandling besluttet, hvad der skal erstatte bommen.
Det bliver nogle hydrauliske steler eller jernstolper, der automatisk går op og ned, når bussen skal passere.
Det nye system er ikke hærværkssikret, og ligesom hærværksfolkene har fundet løsninger på at smadre den tidligere bom og det tilhørende jernarmerede løfteanlæg adskillige gange, så vil det formentlig også ske med stelerne.
 
Det har været diskuteret om en grav, som kun bussen kunne køre over, var en god løsning, om faststøbte metalrør i kombination med bommen kunne du, og så har en videoovervågning af busslusen været oppe at vende.
Nu er valget så faldet på stelerne, eller en hydraulisk rustfri Safepark pullert samt to stationære Safepark pullerter, som det mere nøjagtigt hedder.
Et anlæg, der koster 130.000 kroner at etablere, plus hvad der nu må komme i reparationsudgifter til hærværk.

Kamera stopper kriminaliteten

Tyveri, hærværk og bataljer mennesker i mellem er helt blevet undgået i Gladsaxe Skøjtehal, efter Gladsaxe Sportscenter for halvandet år siden indførte videoovervågning i hallen.
Derfor ser stadioninspektør, Jens Christian Olesen, gerne, at centeret kan udvide overvågningen til andre faciliteter på området:
"Det har vist sig at være effektivt; i halvandet år er vi sluppet for tyveri, hærværk og episoder. Derfor vil vi gerne have videoovervågning op på resten af området. Vi kan nok ikke helt undgå den slags, men det kan helt sikkert mindskes at der er videokameraer sat op", siger stadioninspektør Jens Christian Olesen.
 
Gladsaxe Sportscenters ønske om i alt 400. 000 kroner fordelt over de næste to år vil blive behandlet politisk ved de kommende budgetforhandlinger i Gladsaxe til efteråret.

Nedskæringer trods ekstra tilskud

Københavns Amt bliver til næste år tvunget ud i nedskæringer, hvis det skal opfylde regeringens krav om at forkorte ventelisterne.
Det mener formanden for amtets sygehusudvalg, socialdemokraten Leif Flemming Jensen, til trods for, at en ny aftale mellem regering og amter giver sygehusene en ekstra pose penge til at bekæmpe ventetiden på operationer.
Udvalgsformanden mener nemlig langt fra, at den aftale er nok:
"De såkaldte ekstra penge, amterne får, har vi allerede brugt på at sætte venteliste-projekter i gang. Så vi kommer til at mangle penge til næste år, og når vi ikke kan hæve skatten må vi finde områder, hvor vi kan skære ned. Hvor det bliver, kan jeg endnu ikke sige, det vil jo bero på en politisk debat", siger amtets sygehusformand, Leif Flemming Jensen.

Indvandrere venter stadig

Det er frustrerende at være valgt til integrationsrådet i Gladsaxe.
Det mener Neeni Rasool, der i marts blev valgt til rådet som en af i alt seks repræsentanter for flygtninge- og indvandrermiljøet i kommunen.
Problemet er, at det nye integrationsråd nemlig slet ikke er trådt sammen, her tre måneder efter valget. Det skyldes, at der i mellem tiden er opstået tvivl om, hvem der egentlig kan stille op til valg.
Det prøver forvaltningen nu af afklare og specificere, og indtil da er de nye medlemmer henvist til at vente.
"Det er frustrerende at være valgt demokratisk for så at finde ud af, at valget er ugyldigt, fordi kommunen har sjusket", siger Neeni Rasool.
 
Forvaltningen foreslår blandt andet, at det kun er borgere, der er født i 3. verdenslande eller som har forældre, der er det, der er valgbare.
Socialudvalget skal i aften tage stilling til forslaget, og kan de tilslutte sig det, bliver sagen sendt videre til økonomiudvalget, der skal behandle sagen til august. Inden da bliver forslaget sendt til høring i det nuværende integrationsråd.
Det er det råd, som skulle være afgået, men som sidder, indtil der er kommet klarhed over reglerne og det kan besluttes, hvad der så skal ske med det nye råd og de repræsentanter, der blev valgt i foråret, men stadig ikke formelt er medlemmer af integrationsrådet.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin