Onsdag den 26. Juni


Vognmand skal betale for fejl og mangler

Affald der ikke bliver hentet til tiden eller manglende sække i affaldsstativer giver fremover minusser i karakterbogen, ligesom det får økonomiske konsekvenser for Gladsaxes nye renovationsfirma, HCS.
 
På mandag stopper nemlig den indkøringsperiode på tre måneder som HCS blev givet, da de startede i april, og nu falder hammeren altså, hvis den nye vognmand laver for mange fejl, siger Pia Vendelholt Christensen fra kommunens affaldskontor.
 
"Det betyder, at alle borgernes henvendelser omkring f.eks. affald der ikke er hentet eller sække der ikke er sat ordentligt i stativet, de skal registreres. Og hvis det er vognmanden, der er årsag til, at tingene ikke er blevet løst som de skal, så vil man simpelthen økonomisk give ham en bod, så han skal betale for, at arbejdet ikke er udført i overensstemmelse med den aftale vi har med ham", siger Pia Vendelholdt Christensen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet onsdag)

Ingen hjælp til støjplagede

Gladsaxeborgere, der bor i nærheden af statsveje, skal ikke håbe på mindre støj. Selv om naboerne til motorringvej 3 og B4 i Gladsaxe i forvejen er voldsomt plaget af støjgenerne, så frygter miljøorganisationen NOAH, at det kan blive værre.
Den har forsøgt at få Venstres miljøminister Hans Christian Schmidt til at give naboer til vejene bedre rettigheder, men det afviser ministeren.
Han vil nemlig ikke udvide miljøloven til også at dække støj- og luftforurening fra vejanlæg, som NOAH ellers har opfordret til.
Det kalder organisations trafikmedarbejder Ivan Lund Pedersen for både hensynsløst og uden mening:
"Man svigter borgerne for at udvide biltrafikken. Man burde satse mere på kollevtiv trafik, i stedet udvider man vejene, så der kommer endnu mere trafik, og så siger man samtidig til de mennesker, der bor ved de store veje, at de ikke kan få sat støjskærme op. Vejdirektoratet lover, at ved udvidelser kommer der støjdæmpende foranstaltninger, men det er en stakket frist, når trafikken bliver kraftigere", siger Ivan Lund Pedersen, som pointerer, at miljøloven beskytter borgere imod for eksempel støj fra virksomheder, men altså ikke imod støj fra veje.
Naboerne til ringvej B4 skal heller ikke regne med hjælp fra den konservative trafikminister Flemming Hansen, der for nyligt i et brev til borgmester Ole Andersen og Værløses borgmester afviser, at regeringen kan finde de omkring 30 millioner kroner til støjafskærmning, som beboerne ellers var stillet i udsigt af det statslige Vejdirektorat.
For efter massive besparelser i direktoratet er der ikke længere råd til at mindske støjgenerne ved eksisterende veje.

2000 borgere uden strøm

2321 Gladsaxeborgere var tirsdag formiddag uden strøm.
Strømafbrydelsen berørte området omkring Søborg Hovedgade og Vandtårnsvej og den skyldes en eksplosion i stor samlemuffe i en transformer på Poppelgårdsvej.
Det betød også, at flere lysreguleringer i området gik i sort. Men bortset fra dyttende bilister, medførte afbrydelsen ingen problemer i trafikken. De fleste bilister huskede reglen om, at når lysreguleringen ikke virker, ja så er det den almindelige højre vigepligt der gælder.
 
Også Falckstationen på Vandtårnsvej blev berørt af strømafbrydelsen, uden at det dog fik dramatiske konsekvenser, idet Falck i tilfælde af strømsvigt kører på nød-strøm, så bl.a. alarmsystemer er intakte, og kun computere og dele af belysningen gik ned, oplyser vagthavende hos Falck.
 
Slutteligt gik strømsvigtet også udover frekvenser her, hvilket betød, at programmet "Ugens Musiknavn" blev afbrudt i ca. en halv time. For interesserede kan vi oplyse, at "Ugens Musiknavn" genudsendes torsdag formiddag fra klokken 9.30.

Miljøbil får ny køreplan

Parcelhusejere må for eftertiden spejde forgæves efter miljøbilen, der ellers hidtil har lagt vejen forbi to gange årligt for at indsamle farligt affald.
Men ordningen for den grønne bil har langt fra fungeret optimalt. Der bliver simpelthen samlet alt for lidt affald ind. Derfor træder fra på mandag en ny ordning i kraft, og det betyder, at miljøbilen fremover kun vil holde på faste centrale holdepladser ved butikstorve og lignende lørdag formiddag og som noget nyt onsdag eftermiddag.
På den måde håber kommunen nu at nå ud til de borgere, der først har tid til at skaffe sig af med det farlige affald sidst på dagen efter de har fået fri fra arbejde.
 
Som vi fortalte i Nyhedsmagasinet i går, så har der været nærmest overvældende interesse for et nyt 3-timers kursus for viceværter og affaldsansvarlige i håndtering af farligt affald, og dén opmærksomhed vil formentlig også sætte sit præg på affaldsindsamlingen i Gladsaxe.

Kirke får råd til tur for de ældste

Der faldt en sten fra hjertet forleden i Søborg Magle Kirke.
Gladsaxe kommune har nemlig bevilget 10.000 kroner til kirkens ferielejr for menighedens ældste og svageste medlemmer. Det kan for eksempel være enlige, der til hverdag ikke har så mange at dele livets små og store skrub med.
I fem dage tager cirka ti af de ældste kirkegængere på ferielejr sammen med frivillige fra kirken, blandt andre Birgit Ahnfeldt-Mollerup.
Hun var også med sidste år, da Søborg Magle Kirke for første gang arrangerede en sådan tur, og hun er ikke i tvivl om effekten: "De ældre får det både fysisk og psykisk bedre, det er tydeligt at se. De blomstrer op, når de har nogen at snakke med og bare for eksempel spise med, hvilket mange ikke har til hverdag. Så det er helt klart en god investering".
 
Kommunen giver tilskud til frivilligt socialt arbejde, og det er her igennem, de ældre ved kirken delvist kan få finansieret turen til september.
Andre af de af socialpolitikerne begunstigede er foreninger som Hjernesagens lokalforening, OK-klubben Gladsaxe, Døveforeningen af 1866, Det udgående team og Haralds Kirken i Høje Gladsaxe.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin