Tirsdag den 14. Maj


Dyr ombygning af Kildegården

Moderniseringen af plejehjemmet Kildegården i Søborg ser ud til at blive en langt mere bekostelig affære end først beregnet.

Fra start var der afsat 21 millioner til ombygning af en af afdelingerne, til nogle småændringer på to andre samt til et nyt produktionskøkken.

I januar i år godkendte byrådet en ekstrabevilling på 655.000 til ekstraarbejder, der lå ud over det i forvejen afsatte beløb til den slags ting.

Blot fire måneder efter kan den kommunale ejendomsafdeling så konstatere, at der er behov for yderligere 865.000 kroner.

Det er de gamle bygninger, der driller – der har nemlig vist sig både konstruktions- og installationsmæssige problemer, som åbenbart ikke har kunnet forudses. Og så er det også ved at blive undersøgt, om nogle af de eksterne rådgivere på ombygningsprojektet kan stilles til ansvar for noget af miseren.

Ekstraarbejderne forsinker beboernes indflytning, hvilket ligeledes kommer til at koste i udgifter til blandt andet forlængede hospitalsophold.

En foreløbig udregning viser mistede huslejeindtægter på imellem to og tre millioner.

Der til mistes yderligere en lille million, fordi der i byggeperioden ikke kan sælges plejehjemspladser til andre kommuner i den grad, der var forventet.

Ombygningen af Kildegården ventes helt færdig den 1. juni.


Lejere betaler selv for miljøhensyn

Hvad Gladsaxe kommune ikke vil, er beboerne i FSB Torvegården i Mørkhøj nu villige til selv at gøre: Bruge en halv million kroner på et nyt komposteringsaffald, så de kan fortsætte affaldssorteringen, efter et forsøg under kommunen sluttede første april.

Boligafdelingen har deltaget i forsøget omkring organisk affaldssortering, og efter en indkøringsperiode med problemer, endte beboerne med at blive glade for det nye system.

Derfor har Torvegården har ansøgt Gladsaxe kommune om penge til en formuldningsovn, så de kan fortsætte komposteringen, efter forsøgets ophør.

Men det har politikerne sagt nej til. Til gengæld vil de formentligt bevilge 90.000 kroner til oplysningsarbejde og erfaringsopsamling, samt 42.000 til at dække et fællesgebyr.

Det betyder, at beboerne selv må betale regningen på en halv million kroner for selve komposteringsanlægget, hvis ikke Torvegården kan finde andre, der vil støtte projektet, fortæller ejendomsinspektør, Vagn Jensen:

- Selvfølgelig havde vi helst set, at kommunen ville finansiere det, og det kan være svært at forstå, at den ikke vil, det er jo noget, man kan vise frem som miljøbevidst kommune. Men vi har fået grønt lys fra lejerne om at gå videre. Det vil i sidste ende sige, at de er villige til at betale mere i husleje, hvis vi ikke kan finde andre, der vil støtte projektet, siger Vagn Jensen.

Han fortæller, at beboerne højst stige i husleje med otte kroner om måneden.

Støttekronerne fra Gladsaxe kommune er betinget af, at resten af beløbet finansieres fra anden side, så projektet kan gennemføres.

Miljøudvalget behandler ansøgningen på torsdag.


Døve skylder stadig

Der er på forhånd ikke flere penge at hente for Dansk Døve-Idrætsforbund, når politikerne i Gladsaxes økonomiudvalg i dag mødes.

Forbundet skylder stadig mere end en million kroner, efter i 1997 at være gået i betalingsstandsning i forbindelse med Døves Verdenslege, der dengang blev holdt i Københavnsområdet.

I Gladsaxe blev legene afviklet vederlagsfrit i svømmehallen og på stadion, og kommunen gav desuden 10.000 kroner i tilskud.

Alligevel kom Dansk Døve-Idrætsforbund til at skylde kommunen næsten 19.000 kroner, og det er blandt andet det beløb, som forbundet nu spørger, om det kan blive nedsat.

Som baggrund for ansøgningen anfører forbundet, at der ifølge organisationen Wonderful Copenhagen blev lagt 100 millioner kroner som samfundsmæssig gevinst ved verdenslegene.

Men den kommunale forvaltning mener, at udgifterne på 24.000 og den fri benyttelse af sportsanlægget er rigelig.

Skal det være anderledes, så skal økonomiudvalget lave om på den indstilling.


Forlig om henvendelse til førtidspensionister

En lille sag, der tilsyneladende drejede sig om 3.200 kroner, fik sindene i kog på Gladsaxes byrådsmøde i sidste uge.

Her skulle byrådsmedlemmerne nemlig beslutte sig for, om en annonce i lokalaviserne var nok information til 800 borgere, der muligvis har penge til gode fra det offentlige, eller om de skulle have et personligt brev.

Baggrunden er, at Højesteretsdomme fra 1999 og 2000 har gjort det muligt for førtidspensioner at få genoptaget deres sager med henblik på en forhøjet førtidspension. Det drejer sig om mennesker, der har fået tilkendt laveste eller mellemste førtidspension.

Men det har Gladsaxe kommune ikke fået fortalt borgerne endnu, derfor besluttede et lille flertal i socialudvalget at indrykke annoncer i de lokale aviser. Men et mindretal på fire af udvalgets ni medlemmer gik imod beslutning og foreslog i stedet, at de 800 førtidspensionister skulle have en personlig henvendelse.

Det afviste udvalget, og formanden, socialdemokraten Erling Schrøder begrundede det med et brev fra socialminister Henriette Kjær, om ikke at give førtidspensionisterne falske forhåbninger:

- Sender vi en besked ud til alle, kan det skabe forvirring og folk vil tro, at de så alle er berettigede til en højere ydelse, og det er ikke hensigtsmæssigt, sagde Erling Schrøder, der understregede, at det ikke var et spørgsmål om de 3200 kroner.

Den kommentar greb Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti:

- Nej det er faktisk ganske gratis, for vi kan bare sende en meddelelse ud med den månedlige pensionsydelse. Vi får jo også af og til beskeder fra kommunen vedlagt vore lønsedler. Men fordi jeg får at vide, der er et sommerhus jeg kan leje, tror jeg da ikke, at jeg så har krav på det. Den eneste grund til, at nogen ikke vil sende et personligt brev ud er, at man kalkulerer med, at pensionisten ikke læser annoncen og at man derfor kan spare penge. Og det er simpelt hen for ringe, sagde Klaus Kjær på byrådsmødet.

Og det forslag kunne flertallet af byrådet tilslutte sig, så nu får førtidspensionisterne altså både personlig besked og en annonce i den lokal avis.


Lydavis hele året

De blinde og svagtseende i Gladsaxe behøver ikke længere at undvære de daglige nyheder i sommerferien.

Gladsaxe kommunes lydavis plejer ellers at holde sommerferie i juli, men i år udkommer den hele året, også i sommerferien.

Gladsaxe Bibliotekerne, som udgiver lydavisen, vil nemlig gerne servicere borgere med handikap hele året, og derfor skal de blinde altså også have nyheder på lyd i sommerperioden.

Lydavisens sommerferie har dels været et spørgsmål om at spare personaleressourcer, men også lokalavisernes agurketid har været årsag til, at bibliotekerne ikke hidtil har fundet det muligt at udkomme med lydavisen i juli måned. Men det vil der altså nu blive skabt mulighed for.