Tirsdag den 28. Maj


AOF-Daghøjskolen i Gladsaxe lever måske på lånt tid

Politikerne i socialudvalget skal på sit møde i morgen diskutere, om kommunen fortsat vil bruge den lokale daghøjskole til aktivering af Gladsaxeborgere.
Hidtil har finansieringen og styringen af daghøjskolerne været en opgave for Undervisningsministeriet, men den kompetence bliver nu med en lovændring lagt ud til den enkelte kommune, og kommunerne kan dermed selv bestemme om- og i så fald hvordan de vil støtte daghøjskolerne. Og social- og sundhedsforvaltningen i Gladsaxe anbefaler, at AOF-Daghøjskolen fra næste år ikke længere anvendes til aktivering, men at man i stedet finder alternative, billligere aktiveringstilbud.
 
Hvis det sker, vil det efter al sandsynlighed betyde, at daghøjskolen må lukke. Og det vil få store, menneskelige konsekvenser, mener forstander, Lisa Elsbøll.
"Jeg tror, at der vil være ca. 400 borgere, der ikke får et aktiveringstilbud, der er tilpasset deres interesser. Det er en gruppe mennesker, som ikke er parate til lige at gå ud på en arbejdsplads, mennsker som har nogle andre problemer ved siden af arbejdsløshed. Og det er lige nøjagtigt den gruppe, som daghøjskolen har undervist og vejledt", siger Lisa Elsbøll.
 
Social- og sundhedsforvaltningens anbefaling om at finde alternative aktiveringstilbud udenfor daghøjskolerne, er blandt andet baseret på en rapport, der konkluderer, at den beskæftigelsesmæssige effekt af daghøjskolernes tilbud er meget ringe, sammenlignet med effekten af aktivering i private virksomheder. Der til kommer, at der angiveligt skulle være betydelige mérudgifter forbundet med brug af daghøjskoler fra næste år. Men Lisa Elsbøll mener, forvaltningens beregninger er misvisende, fordi man ikke har medregnet det kommunale bloktilskud.
 
I går eftermiddags var der indkaldt til lærermøde på daghøjskolen, med den aktuelle lukningstrussel som eneste punkt på dagsordenen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Masser af bilister taget uden sele under razzia

Alt for mange bilister har stadig meget at lære, når det gælder færdselskultur.
Det vurderer chefen for ordenspolitiet i Gladsaxe, efter en omfattende razzia i trafikken i sidste uge. I tidsrummet mellem klokken 13 og 21 blev omkring 2500 køretøjer standset og kontrolleret, og ud af dem blev der optaget 173 rapporter – hovedparten for manglende brug af sikkerhedssele, fortæller chef for ordenspolitiet, Allan Enevoldsen.
"Det giver mig et helt klart praj af, at vi er ude i noget kulturmæssigt. Det er alt for mange, som ikke bruger sikkerhedssele", siger han.
 
Ud over de ca. hundrede bilister uden sikkerhedssele, stoppede politiet også i forbindelse med razziaen fem spritbilister, den ene en lastbilchauffør, mens andre blev noteret for tekniske fejl og mangler på køretøjet og for at køre over for rødt lys.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Lektier til lokalpolitikerne

Politikerne i børne- og undervisningsudvalget i Gladsaxe havde fået gevaldige lektier for til deres møde i sidste uge.
Det er nemlig på den tid af året, hvor budgetdrøftelserne så småt er ved at gå i gang, derfor var hvert medlem udstyret med en velvoksen bunke af dokumenter fra folkeskoler og daginstitutioner.
Heri beskriver ledelse fra de enkelte skoler, hvordan de gerne vil have, de næste år ser ud for lige deres skole.
 
Den store mængde læsestof mener udvalgsmedlem Ida Krogh fra SF ikke er hensigtsmæssig for travle politikere. Hun stillede derfor forslag om, at udvalget afkræver skolerne en mere præcis prioritering af, hvad det er, de ønsker:
"Man skylder de mennesker, der har siddet og øset deres hjerteblod og brugt meget tid på at formulere budgetudtalelserne at tage det seriøst. Derfor forslog jeg, at vi udstak retningslinier for, hvordan udtalelserne kan gøres mere overskuelige", siger Ida Krogh.
 
Forslaget fik en stemme – det var Ida Kroghs egen.

Grund til 32 millioner

Tanken om at få en 35.000 m2 stor grund i Gladsaxe sat til salg, ville nok få en og anden ejendomsmægler til at gnide sig hænderne.
Grunden eksisterer og bliver formentlig offentligt udbudt til september af ejeren, som er Forsvarets Bygningstjeneste.
Grunden med ejendomme ligger på Signalvej i Søborg i området mellem omsorgscentret Egegården og motorringvejen.
Forsvaret har hidtil brugt området til værksteder og to boliger, og så har en brevdueforening og nogle daghavefolk lejet sig ind på overskydende jord.
Grunden er i kommuneplanen udlagt til offentligt formål, herunder militært, men forsvaret vil gerne have ændret den status, så grunden kan indeholde erhvervsområde.
Men på grund af trafikale forhold er det ikke nogen god ide, har byrådet hidtil ment.
Når sagen skal behandles i dag i økonomiudvalget peges der i stedet på, at der kan bygges boliger eller måske institutioner.
Den 35.000 m2 store grund blev ved sidste offentlige vurdering anslået til at være 32 millioner kroner værd.

Prisuddeling øger læselysten

For tredje gang har elever i de mindste skoleklasser været med til at kåre årets bedste børnebøger for forlaget Carlsen i Bagsværd.
Men eleverne fra Søndergårds Skole og Værebro Skole har fået andet ud af samarbejdet end turen til forlaget med blomster til årets forfattere.
De har fået kildet læselysten, fortæller bibliotekar ved Værebro Skole, Tove Andersen:
"Børnene bliver mere interesserede i at læse og også at få deres forældre til at læse højt for dem", fortæller hun.
 
"Fortællefant-ordenen", som forlaget Carlsens børnebogspris hedder, gik i år til Kåre Gade, forfatteren af billedbogen "Wilhelm får en fridag", samme bogs illustrator, Charlotte Pardi, fik også en orden.
Forfatter Peter Gotthardt og illustrator Peder Bundgaard modtog hver en orden for romanen "Mesterbogen på afveje".
Det blev officielt fejret ved Carlsens forårsreception, hvor eleverne overrakte blomster til prismodtagerne.

Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin