Tirsdag den 19. Marts


Skoledirektør: Drop reglerne om uddannede lærere

Eleverne på folkeskolerne i Gladsaxe undervises i dag af uddannede lærere, men sådan behøver det ikke at være i fremtiden, hvis det står til skoleforvaltningen i Gladsaxe.
På dagens møde i det politiske undervisningsudvalg skal et forslag om at droppe kravet om kun at ansætte læreruddannede diskuteres.
 
Forslaget kommer fra børne- og kulturdirektør Svend Erik Haase: "Det bør være op til kommunerne selv at vælge, hvilke faggrupper, der skal rekruteres lærere fra, sådan er det jo indenfor de fleste andre arbejdsområder. Vi vil nok alligevel i høj grad vælge folk med læreruddannelsen bag sig, men også pædagoger og folk med en to-årig læreruddannelse kan komme i betragtning. På privatskolerne er der ikke noget krav om særlig uddannelse til underviserne, og de skoler er jo ikke bagud i forhold til folkeskolerne", siger han.
 
Hos de uddannede lærere er man uforstående og vildt forundret over forslaget.
Gladsaxe Lærerforenings formand Henrik Poulsen siger således: "Forslaget er en nedvurdering af lærergruppen og vil intet positivt føre med sig. Hvis jeg skal have reparerert min bil, så går jeg til en mekaniker. Skal jeg opereres på et hospital, ser jeg gerne, at det er en læge og ikke en tilfældig slagter, der udfører operationen. Det er hovedløst at afskaffe kvalifikationskravene, når nu vi har en uddannelsemålrettet folkeskolerne".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Gode forsøgsresultater bliver ikke fulgt op

Et forsøg med organisk affaldssortering i Gladsaxe har givet beboerne i afdeling Torvegården i Mørkhøj blod på tanden. Men forsøget stopper den 1. april, og selv om både ejendomsfunktionærer og beboere gerne vil fortsætte, vil det formentligt ikke ske, hvis Gladsaxe kommune ikke hjælper økonomisk. Og det er der ikke umiddelbart noget, der tyder på.
 
Miljømedarbejder ved Torvegården Brian Sørensen undrer sig over den manglende opbakning fra kommunen, fordi han mener, at ejendommen er rimelig miljøbevidst, og at organisk affaldssortering blot er endnu et skridt videre mod en mere fornuftig miljøpolitik.
"Der er ingen tvivl om, at forsøget stopper. Vi vil gerne fortsætte, men kan ikke selv betale den halve million kroner, det koster at få etableret et nyt anlæg og udgiften til selve anlægget. Kommunen vil ikke hjælpe med det, og i yderste konsekvens betyder det, at vi må sige til beboerne, at det er slut, nu skal vi bare brænde alt affaldet igen, som vi gjorde før. Hvis vi på et senere tidspunkt alligevel kan få ordningen op at stå, er det spørgsmålet, om beboerne gider en gang til. For det tog tid at få dem med på forsøget, og det vil sikkert blive svært at overbevise dem om, at nu skal de prøve forfra", siger Brian Sørensen.
 
Han understreger, at Torvegården ikke har givet op endnu.
De vil stadig forsøge at få økonomisk støtte til etablering af og til selve formuldningsanlægget, der i alt vil være en udgift på omkring en halv million kroner.
 
Selv om de ikke skal regne med hjælp fra kommunen i det anliggende, har Gladsaxe dog givet tilsagn om, at de gerne vil hjælpe Torvegården økonomisk med at udforme foldere og oplysningsmateriale.
Det er de selvfølgelige glade for på Torvegården, men de undrer sig alligevel over kommunens modvilje mod at gå ind i sagen, fordi der efter Brian Sørensens mening indenfor de næste par år vil komme krav fra EU om organisk affaldssortering.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Flere autister i fritidsklubber

I nær fremtid vil der være flere autistiske børn, der har brug for en plads i en fritidsklub i Gladsaxe.
Og det kan godt skabe panderynker i forvaltningen, der ikke er helt sikker på, hvad det bedste for de autistiske børn er. Om de har bedst af at gå sammen med andre børn, eller om der er større fordele ved at lave specielle grupper til de omkring 9 til 12 børn, der indenfor de næste par år er så gamle, at de skal have tilbud om en fritidsklubplads.
 
Børnene går i skole på Marielyst skole, der har specialklasser for autistiske børn, og har hidtil været i skole- fritidsordningen her, men SFO er kun for børn op til tredje klasse. Derfor skal alle børn fra fjerde klasse tilbydes en plads i en fritidsklub.
Fra første juni i år er der fem autistiske børn, der skal have en plads. Piraten og Søborg er de to klubber, der i dag tager imod autister, men Piraten finder det ikke muligt at tage alle fem, og forvaltningen foreslår derfor, at to skal gå på Piraten, mens de tre andre skal på Søborg.
 
Børne- og undervisningsudvalget skal i dag drøfte de langsigtede målsætninger og planer for autister i fritidsklubber.

Miljørigtigt indskolingshus

Flaget er hejst på Enghavegård skole i dag.
Der er officiel indvielse af Gladsaxes første indskolingshus, men samtidig indvies også det første byggeri i kommunen efter begrebet miljørigtig projektering.
 
"Man har gjort huset så økologisk som muligt. Der er sat solfangere op, huset er bygget af bæredygtige materialer og man har i det hele taget tænkt sig rigtig godt om", fortæller inspektør på Enghavegård skole, Ib Juul.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet tirsdag)

Flere anbragte børn koster dyrt

Flere og flere børn bliver anbragt uden for hjemmet.
Det mærkes også i Gladsaxe, hvor børne- og undervisningsudvalget nu må søge om en ekstrabevilling på 5.7 millioner kroner.
Det skyldes, at antallet af anbragte børn i den undervisningspligtige alder er steget fra 115 til 156 fra februar 2000 til oktober sidste år. Og det er undervisning til de 51 børn og unge, som udvalget nu søger en efterbevilling til sidste års budget for. Sagen er på udvalgets møde i dag og skal senere behandles af økonomiudvalget.

Ny bestyrelse i Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti i Gladsaxe genvalgte på årets generalforsamling i sidste uge formanden Kristian Niebuhr for endnu en periode.
Bente Pedersen, der er partiets amtsformand, trak sig af arbejdsmæssige årsager som næstformand – i stedet blev valgt Preben Jensen.
De øvrige medlemmer af bestyrelsen blev Curt Hansen, Leif Carlsen og Bente Pedersen.


Hør flere nyheder i lydudgaven af dagens Nyhedsmagasin