Fredag den 15. November 2002


Videofilmet i svømmehals omklædingsrum

En 45-årig englænder blev i går eftermiddag anholdt i Gladsaxe svømmehal, efter i det skjulte at have filmet unge drenge i hallens omklædningsrum.
Voksne brugere af svømmehallen fik mistanke til den 45-årige, der i længere tid gik rundt med en håndtaske i bruserrummet.
Politiet blev tilkaldt, og i mandens taske blev der fundet et lille avanceret kamera og optageudstyr.
Englænderen blev anholdt efter loven om blufærdighedskrænkelse og står formentlig til en hurtig dom med efterfølgende udvisning af landet og forbud mod indrejse.
Den 45-årige er ifølge politiet kendt for lignende tilfælde andre steder i Europa.

Sidste punktum ligner et pausekomma

Selv om Gladsaxe Byråd formelt fik afsluttet den politiske behandling af Aldershvile Planteskoles glastilbygning i onsdags, så skal byrødderne ikke regne med, at det sidste punktum er sat i den sag.
Nu vil Gladsaxelisten nemlig henvende sig til Naturklagenævnet og klage over især to punkter, fortæller listens John Damm Sørensen.
"Der er to ting, vi vil klage over; det ene er inhabilitet, og det andet punkt er, om sagen overhovedet kan komme ind under lokalplansloven, for ved eksempler på lignende sager andre steder har det ikke været tilfældet", siger han.
 
John Damm Sørensen er ikke i tvivl om, at byrådet har været inhabil i sagen, fordi det efter hans mening er oplagt, at planteskoleejeren vil kræve en million-erstatning af flere af byrådspolitikerne personligt, hvis glastilbygningen skal rives ned.
Det var nemlig i sin tid kommunen, der gav tilladelse til at opføre tilbygningen. Og som lige siden har forsøgt at lovliggøre bygningen via ændringer af kommuneplaner og lokalplaner. Ved byrådsmødet i onsdags vedtog flertallet af politikerne en ændring af lokalplanen, som kan lovliggøre bygningen.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Undersøgelse af jorden på børneinstitutioner

Jorden i flere af Gladsaxes børneinstitutioner kan være forurenet med olie, tjære og asfalt.
Derfor skal der nu laves en grundig undersøgelse af overfladejorden på udvalgte institutioner.
 
"Vi har sammen med miljøafdelingen udvalgt ti daginstitutioner, som er placeret på nogle grunde, som der skulle være en risiko ved - lossepladser som er fyldt op og grunde hvor der har været insdustri", fortæller byggesagskonsulent i daginstitutionsafdelingen, Peter Christiansen.
 
Der bliver udtaget ca. fem prøver af jorden på hver af de ti udvalgte institutioner.
Prøverne bliver bl.a. taget fra eventuelle køkkenhaver og ikke mindst alle større legeområder.
De såkaldte blandeprøver skal derefter analyseres, og hvis der bliver fundet forurenet overfladejord i nogle af institutionerne, så skal der laves yderligere undersøgelser, før der bliver konstateret forurening på stedet.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Klager til Tilsynsrådet over afvist protokollat

Hvordan tolker man det lille ord "kort" i Gladsaxe Kommune?
Det spørgsmål bliver nu en sag for Tilsynsrådet, efter at Dansk Folkeparti på byrådets møde i onsdags fik afvist et protokollat med den begrundelse, at det var for langt.
 
Da politikerne nåede til det punkt på dagsordenen, der handlede om Søborg Torv og en anlægsbevilling til blandt andet seks nye bænke til torvet, stemte Dansk Folkeparti som de eneste imod, fordi de mener bænkene er for dyre og at der bør indhentes et nyt tilbud på bænkene.
Det synspunkt bad de om at få ført til protokols sammen med byrådets beslutning, men protokollatet var for langt, vurderede mødeleder Karin Søjberg Holst.
Og den vurdering har Dansk Folkeparti nu klaget til Tilsynsrådet over.
 
"Vi synes, det er fuldstændig urimeligt og ubegrundet, at borgmesteren afviste vores protokollat i sin fulde ordlyd. Det kan ikke være sådan, at mødelederen kan stille krav om længden af protokollatet, det vil vi simpelthen ikke acceptere. Vores protokollat var på 93 ord, og det afviste borgmesteren som værende for langt. Hidtil har protokollater på helt op til næsten 300 ord været betragtet som korte, de er i hvert fald blevet taget med i protokollen", siger Klaus Kjær fra Dansk Folkeparti, som i sin klage til Tilsynsrådet har bedt rådet undersøge, om Gladsaxe Kommune har ændret praksis med hensyn til protokollaters længde, ligesom de har bedt rådet om en generel fortolkning af ordet "kort".
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet fredag)

Forskønnelsespris kan nu overrækkes

Datoen for overrækkelsen af Gladsaxe forskønnelsespris er omsider fundet.
Prisoverrækkelsen er i flere omgange udskudt, men nu skulle det være ganske vist. Nordea, som finansierer prisen, begrunder udsættelsen med, at dommerkomiteen har haft for få kandidater at vælge imellem, men er nu nået op på ti at vælge imellem, og det er nok til, at prisen overrækkes igen i år.
 
En anden grund til, at prisoverrækkelsen er rykket, er at der har hersket uenighed om, hvorvidt prismodtageren skulle findes blandt ny arkitektur eller ældre, bevaringsværdige bygninger. Som udgangspunkt er oplægget bredt, kandidaterne skal blot findes indenfor nybyggeri, ombygninger og renoveringer, både til privat og erhvervsformål, eller åbne arealer så som parker, pladser og haver eller gadeinventar, der har forskønnet kommunen.
 
Nu lader det til, at der med opdelingen i to priser er fundet en gylden middelvej; en pris går til "noget nyt", mens den anden del tilfalder "noget gammelt", lyder det fra Nordea, som i øvrigt håber, at der er flere kandidater at vælge mellem til næste år.
Gladsaxe Forskønnelsespris bliver overrakt den 4. december.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet