Mandag den 18. November 2002


Udvist efter videooptagelser i svømmehal

Den englænder, der torsdag eftermiddag i det skjulte filmede løs i omklædningsrummet i Gladsaxe svømmehal, slap fredag med en bøde på 200 pund og en udvisning af Danmark.
 
Englænderen, der er 45 år og tidligere har boet her i landet, blev opdaget, da han i omklædningsrummet og bruserrummet videofilmede unge drenge.
Kameraet var placeret i en taske, hvor der var klippet hul til linsen.
Voksne svømmehalsbrugere fattede mistanke til manden og hans motiv til at opholde sig i bruserrummet gennem længere tid, og tilkaldte politiet.
Videofilmen viste sig da også at indeholde en lang række optagelser af drenge, der intetanende var blevet filmet i bruserummet.
 
En ransagning på mandens logiværelse afslørede ikke yderligere film af samme karat, men ifølge Søren Sørensen, leder af afdeling A hos Gladsaxe politi, der blandt andet har med sædelighedssager at gøre, så er der mistanke om, at den 45-årige har besøgt flere svømmehaller i området.
Englænderen har under afhøringen fortalt, at optagelserne var til eget brug og ikke til videresalg eksempelvis via internettet.
Det er i øvrigt anden gang, englænderen bliver dømt for blufærdighedskrænkelse i Danmark.
 
Det er ikke første gang, at der bliver afsløret en videokamerabevæbnet udlænding i Gladsaxe svømmehal.
For få år siden blev en hollænder afsløret i samme ærinde – den gang var kameraet placeret i en sportstaske, hvor der var klippet hul til optageudstyret.

Rensning af Bagsværd sø udsat

Projekt oprensning af Bagsværd sø bliver foreløbig forsinket i tre måneder.
Licitationen over arbejdets udførelse er nemlig blevet udsat, fordi pilotprojektet har afsløret, at returvandet fra rensningsprocessen indeholder farlige stoffer langt over grænseværdierne.
 
Den tre måneder lange periode skal bruges til at undersøge alternative muligheder, men da der ikke eksisterer erfaringer med søoprensning i denne størrelsesorden, så kan der nemt komme til at gå endnu længere tid.
Dermed kan det også blive endog meget svært at nå at blive færdige med projektet inden verdensmesterskaberne i roning i år 2005, som ellers var tiltænkt Bagsværd sø.
De mesterskaber må nu nok finde andet vand at sejle på.
 
I det hele taget virker det som om, at der kommer flere og flere usikkerhedsmomenter frem omkring sørensningen for hver dag, den reelle startdato nærmer sig.
Senest har der været rejst massiv kritik af placeringen af det rensningsanlæg, der skal skille søens slam fra vandet.
I de øjeblikkelige planer skal det ligge nær Skovbrynet station, men nye, eller for den sags skyld gamle, muligheder som Radiomarken skal formentlig igen undersøges.

DF: Skærpet opmærksomhed på omskæring af piger

Dansk Folkeparti vil nu pålægge alle kommunalt ansatte i Gladsaxe at være specielt opmærksomme på overgreb i form af omskæring af små piger.
"Vi har en formodning om, at man ikke er opmærksom nok på disse piger som er blevet omskåret eller er fare for at blive omskåret. Hvis f.eks. "lille Peter" møder i daginstitutionen med blå mærker og en brækket næse, jamen så vil man jo nok være opmærksom på det og spørge til, hvad der er sket. Det er sådan umiddelbart konstaterede skader. Men de skjulte tabubelagte skader som tilføres børn, dem tror jeg ikke, man er tildtrækkelig opmærksom på. Men ved godt, problemet eksisterer. Men man gør ikke noget specifikt for lige netop at afdække og indberette den slags tilfælde", siger Klaus Kjær, medlem af Gladsaxe byråd for Dansk Folkeparti.
 
(hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet mandag)

Varmeproblemer var et hændeligt uheld

Det var en ny skolebetjent, der var skyld i varmeproblemerne på Egegård Skole. Det konstaterer den kommunale ejendomsafdeling. Skolen skiftede nemlig betjent hen over sommeren, og den nye var ikke opmærksom på, hvordan varmeanlægget skal sættes i gang ved en ny varmesæson. Derfor oplevede elever og ansatte efter efterårsferien at der i klasselokaler og de øvrige rum var bidende koldt.
 
Forvaltningen betegner det som et hændeligt uheld, som kunne være sket på en hvilken som helst anden skole i Gladsaxe. Men at den nye betjent ikke var helt inde i opvarmningsanlægget er måske ikke så underligt, for skolen har igennem en årrække været plaget af et meget gammelt varmeanlæg, der kun virker en gang imellem, hvilket betyder, at lærere og elever tit fryser. Skolen har fået penge til at renovere anlægget, men det halvfærdige projekt er i dag sat i bero af kommunen.

Gladsaxe-borgerne skal tælles

I dag begynder store tælle-uge på Gladsaxe Rådhus.
Det betyder, at alle borgere, der i løbet af ugen indfinder sig i rådhushallen, bliver udstyret med et tællekort.
"To gange om året undersøger vi, om vi lever op til den politiske målsætning om, at 70 procent af de borgere, der henvender sig på rådhuset, bliver betjent af Straxen. De tidligere år har det vist sig, at vi rammer tallet meget godt. Rent praktisk betyder det, at hver borger, der kommer op på rådhuset i løbet af ugen, bliver udstyret med et tællekort, som vi så bagefter kan tælle sammen for at se, hvor borgerne er blevet betjent", siger Linda Frederiksen fra Straxen på rådhuset.

Røg for milliarder

Næsten ti milliarder kroner har Skandinavisk Tobakskompagni i Søborg skaffet den danske stat i indeværende regnskabsår. Det tilflyder den danske statskasse i form af tobaksafgifter og moms på tobaksvarer, men også koncernen selv får lidt ud af året. Den samlede omsætning er steget med godt tre milliarder kroner i forhold til året før, og overskuddet før skat er steget med små 150 millioner kroner i samme periode.
 
Skandinavisk Tobakskompagni har i perioden solgt næsten 30 milliarder cigaretter, en stigning på næsten 13 procent i forhold til foregående år. Cigarsalget er steget med cirka ti procent.
Det øgede salg er primært sket i udlandet, herhjemme steg salget en anelse, nemlig 0,4 procent, så danskerne i alt røg 6.8 milliarder cigaretter. Stigningen herhjemme mener koncernen skyldes, at færre ruller deres smøger selv, og at terrorangrebet den 11. september sidste år har gjort danskerne mindre rejselystne, og derfor ikke har købt så meget toldfri tobak.

Hør mere i lydudgaven af Nyhedsmagasinet